Nationaal Park Koli, Oost-Finland

Nationaal Park Koli, Finland Als er één plek in hun land is waar de Finnen trots op zijn, dan is dat wel Koli Nationaal Park. Omdat het natuurgebied vol meren, oerbossen en rotsen zo typisch Fins is, werd het uitgeroepen tot ‘nationaal landschap’. Neem je rugzak en wandelschoenen mee, want hier kun je urenlang rondstruinen. Beklim zeker de bergtop Ukko-Koli voor het mooiste uitzicht van het park. Ga even op een rots zitten en bekijk de oneindige bossen en het grote Pielinen-meer dat zich voor je uitstrekt. Ineens begrijp je waarom hier tientallen films zijn opgenomen, kunstenaars geïnspireerd raakten en bruidsparen dit als trouwlocatie kiezen. Misschien word je zelf ook wel verliefd op de natuur van het Finse Merengebied!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Ukko

Het bezoekerscentrum in het plaatsje Koli is een uitstekend startpunt voor je verkenning van het Nationaal Park. Hier krijg je meer informatie over het natuurgebied en de bezienswaardigheden. Ook verkoopt het bezoekerscentrum een kaart waarop alle wandelpaden staan. Dit is handig, want het natuurgebied heeft ontelbaar veel wandelroutes, variërend van 800 meter tot 60 kilometer! Als je start met wandelen zul je zien dat de paden goed gemarkeerd zijn. Daarnaast heeft elke wandelroute zijn eigen nummer. Met behulp van de kaart en de bewegwijzering puzzel je jouw eigen route in elkaar. Let wel op: de rotsachtige paden kunnen glibberig zijn. Zorg dus voor schoenen met goede grip.

Ukko, Finland

Bergtop Ukko-Koli

Dit is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Nationaal Park Koli. Hoewel de berg op 347 meter hoogte ligt, is de top eenvoudig te bereiken. Vanaf dit punt begrijp je pas écht waarom de Finnen dit natuurgebied hebben benoemd tot ‘nationaal landschap’. En waarom dit park zowel kunstenaars als filmmakers inspireerde. Je kijkt uit over het Pielinen-meer, met zijn tientallen eilandjes, en over de oneindige bossen van Koli Nationaal Park. Meer ‘Fins’ dan dit landschap wordt het in de zomer niet! Vanaf het bezoekerscentrum leidt een eenvoudig pad naar het uitzichtpunt. Heen en terug is het slechts 800 meter en een halfuur wandelen. Je kunt echter ook nog verder wandelen, bijvoorbeeld naar de bergtoppen Akka-Koli en Paha-Koli.

Ukko-Koli, Finland

Bergtop Akka-Koli

Vanaf de bergtop Ukko-Koli is het maar een paar honderd meter lopen naar de volgende bergtop; Akka-Koli. Ook vanaf deze top heb je mooi uitzicht over Nationaal Park Koli. Akka-Koli is bovendien erg populair als trouwlocatie! Vanaf het bezoekerscentrum is het in totaal 800 meter en een halfuurtje lopen, maar je kunt de bergtop ook combineren met andere uitzichtpunten.

Akka-Koli, Finland

Bergtop Paha-Koli

Bijna naast Akka-Koli staat de volgende bergtop; Paha-Koli. Vanaf hier kijk je uit over de bossen van het Nationaal Park. Vanaf het bezoekerscentrum duurt de wandeling, met een totale lengte van 1,2 kilometer, slechts een halfuurtje. Je kunt deze bezienswaardigheid daardoor makkelijk combineren met andere uitzichtpunten.

Paha-Koli, Finland

Huippujen Kierros Trail

Deze wandelroute betekent in het Fins ‘de route van de toppen’ en dat is ook precies wat het is. Een echte aanrader, want met deze route wandel je langs de drie hoogste toppen in het park. Het is dan ook de populairste wandelroute van Nationaal Park Koli. Het totale rondje is 1,4 kilometer. Vanaf het bezoekerscentrum kom je eerst bij de bergtop Ukko-Koli, Fins voor ‘oude man’. Na een korte klim omhoog trakteer je jezelf op het mooiste uitzicht van het park. De andere toppen, Akka-Koli en Paha-Koli, liggen vlakbij. Een must-do bij je bezoek aan Koli Nationaal Park!

Huippujen, Finland

Mäkrän Kierros Trail

Een goede keuze als je zin hebt in een langere wandeling. Hoe verder je van het bezoekerscentrum geraakt, hoe rustiger het op de paden wordt. De totale route is 7,2 kilometer en duurt drie tot vier uur. Het omkeerpunt is de bergtop Mäkrän. Om van het uitzicht op deze top te kunnen genieten, moet je een steile klim omhoog overwinnen. Je krijgt dan wel een fantastisch uitzicht over de bossen en meren, wat je met een beetje geluk met niemand hoeft te delen.

Makran Kierros, Finland

Sataman Polku Harbour Trail

Over deze trail wordt gezegd dat dit het oudste gemarkeerde natuurpad van Finland is. Je wandelt door het bos, over heuvels die nu en dan behoorlijk steil zijn. De totale lengte is 4,2 kilometer. Vanwege de hoogteverschillen doe je hier zo’n twee uur over. De wandelroute start bij de haven van Koli. Onderweg kom je ook langs de skipistes die in de winter volop in gebruik zijn.

Sataman, Finland

Pielinen-meer

Nationaal Park Koli grenst aan het Pielinen-meer, een van de grootste meren van Finland. Het langwerpige meer, dat bezaaid is met eilandjes en omringd wordt door heuvels, is één van de mooiste streken van Finland. Een ideale bestemming voor wie houdt van kajakken, varen, stand up paddling of vissen. Vanuit de haven van Koli kun je met de (veer)boot oversteken naar plaatsen aan de andere kant van het meer, zoals Lieksa.

Pielinen-meer, Finland

Uitkijktoren Räsävaara

Hoewel deze uitkijktoren slechts 18 meter hoog is, heb je vanaf hier toch een geweldig uitzicht. De toren is namelijk gebouwd op een heuvel 300 meter boven zeeniveau. Daardoor kijk je bij helder weer niet alleen over de heuvels van Koli uit, maar zelfs helemaal naar de overkant van het grote Pielinen-meer. Het informatiebord vertelt dat dit de lievelingsplek was van een bekende Finse kunstenaar en van bovenaf zul je begrijpen waarom. De toren staat op vijf kilometer van het plaatsje Koli. Je kunt er met de auto naartoe en vlak bij de observatietoren parkeren, waarna het nog maar een paar honderd meter lopen is. Een wandeling ernaartoe is ook mogelijk; de toren staat op de wandelkaart die te koop is bij het bezoekerscentrum.

Räsävaara, Finland

Overige zomeractiviteiten

Nationaal Park Koli is niet alleen populair bij wandelaars. Ook wie graag wil paardrijden, fietsen of kajakken kan hier prima uit de voeten. Daarnaast kun je meer leren over het natuurbehoud in het park. Voor de natuurlijke begrazing worden zowel koeien als schapen gebruikt. Daarnaast wordt hier een speciale ‘snijd en brand’-techniek toegepast, waarbij gecontroleerd bepaalde delen van het bos worden afgebrand om ruimte te maken voor nieuwe begroeiing. De medewerkers van het bezoekerscentrum in het plaatsje Koli vertellen je graag waarom dit een duurzame manier van natuurbeheer is.

Zomeractiviteiten, Finland

Winter

Een groot deel van het jaar is het landschap van Koli Nationaal Park bedekt met een sneeuwlaag. In de winter is Koli dan ook een skiresort, met enkele van de meest pittige afdalingen van het land. Bind je ski’s onder en verken de zes pistes van het park. Of misschien maak je liever een sneeuwscootertocht of een wandeling met sneeuwschoenen? De vele besneeuwde bomen zijn een feestje voor fotografen. Daarnaast vind je hier in de wintermaanden de bijzondere ‘Ice Road’. Dit is een weg die speciaal wordt aangelegd dwars over het ijs van het bevroren Pielinen-meer tussen de plaatsen Koli en Lieksa!

Winter Koli, Finland

Omgeving

Lieksa

Aan de overkant van het langwerpige Pielinen-meer ligt het stadje Lieksa. Vanuit de kleine haven van Koli bereik je het met de veerboot. De belangrijkste bezienswaardigheid van Lieksa is het Pielisen Openluchtmuseum; misschien wel het mooiste openluchtmuseum van Finland. Er zijn bijna 100 historische gebouwen die typisch zijn voor de regio Noord-Karelië, zoals boerderijen, graanschuren en molens. Voor wie benieuwd is hoe de Finnen van de zeventiende tot twintigste eeuw leefden is dit informatieve museum een aanrader.

Lieksa, Finland
Ballon!