Nurmes, Oost-Finland

Nurmes, Finland De stad vormt het logistieke centrum van de regio en is van groot economisch belang. Bezoek het Kötsi museum en ontdek de geschiedenis van de stad. Vlak bij ligt het spoor dat Kontiomäki verbindt met Joensuu. Bekijk de oude stoomlocomotieven bij het museum Steamrail – Höyryraide. Het landschap rond de stad kenmerkt zich door ruige beboste heuvels en het uitgestrekte Pielinen meer. Bezoek het naastgelegen Karelische dorp Bomba en ervaar de Karelische architectuur en cultuur. Stap binnen in het Bomba House voor een overheerlijk Karelisch pasteitje dat over de hele wereld wordt verkocht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nurmes kerk

in de hoofdstraat van de stad staat de Nurmes kerk, opgetrokken uit rood baksteen. De kerk, die gebouwd is tussen 1893 en 1896, is het op een na hoogste gebouw in Noord-Karelië in Finland. Beklim de klokkentoren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en het omringende landschap.

Nurmes kerk

Kötsi Museum

Op de benedenverdieping van het Nurmes House bevindt zich het Kötsi Museum. Maak kennis met de geschiedenis van de stad Nurmes en bekijk de tentoonstelling over het leven van de lokale inwoners van deze stad. In het museum bevindt zich ook een kleine minibioscoop. Bekijk hier korte films over Nurmes en de prachtige groene regio waarin de stad ligt.

Kotsi museum, Nurmes

Steamrail – Höyryraide

Het station, de spoorgebouwen en de garages van de locomotieven van Nurmes bevinden zich op een schilderachtige locatie aan de oevers van het meer van Pielinen. Een historisch cultureel erfgoed van de spoorlijn waarbij de locomotief stallen voldoende ruimte bieden voor onderhoud en reparatie van apparatuur. De tentoonstelling geeft de geschiedenis weer van de spoorlijn en de stoomlocomotieven die in het verleden het traject reden tussen Joensuu en Kontiomäki.

Stoomtrein, Nurmes

Pielinen meer

In het hart van Noord-Karelië ligt het langgerekte meer Pielinen. Ontdek de vele recreatiemogelijkheden bij Pielinen. Bezoek de eilanden en natuurreservaten van Pielinen met een rondvaart. Verken de majestueuze landschappen van oude bossen, kliffen, beekjes en zandstranden langs het meer. Maak een tocht over het water onder leiding van een gids of ga er zelf op uit met de kano of roeiboot. Voor de geoefende watersporter vormen de stroomversnellingen bij Ruunaa en bij de Jongunjoki of Patvinsuo rivieren een ultieme uitdaging.

Pielinen meer, Nurmes

Bomba Village

Maak kennis met de Karelische architectuur en cultuur in het nabijgelegen dorp Bomba. Het Bomba House is de belangrijkste attractie van het Karelische dorp. Stap binnen in dit museum, gebouwd volgens de Karelische bouwarchitectuur, waarbij de constructies onder andere gemaakt werden van lange, ronde boomstammen. In het restaurant ervaar je de bijzondere Karelische gastvrijheid en worden de traditionele gerechten met veel vertoon en luid gepraat geserveerd. In de boetieks van het dorp kun je handwerk, souvenirs en andere lokale producten kopen die met liefde voor het ambacht zijn gemaakt.

Bomba Village, Nurmes

Houtindustrie

De stad Nurmes kent een lange en bekende geschiedenis van bosbouwmachinebedrijven. Finland behoort tot een van 's werelds grootste producenten van pulp, papier en karton en een van Europa's grootste producenten van hout. De Scandinavische houtzagerijen en fabrieken verwerken jaarlijkse grote hoeveelheden dennenhout en produceren geïmpregneerde houten palen die over de hele wereld worden geëxporteerd.

Nurmes Houtindustrie
Ballon!