Oulu, Oulu

Oulu, Finland Ontdek deze verrassende stad waar stedelijke cultuur en de prachtige natuurlijke omgeving samenkomen. Loop door het uitgestrekte stadspark Ainolan Puisto voor een bezoek aan het Noordelijke Ostrobothnia Museum. Ga op de foto met het standbeeld van Toripoliisi, de mascotte van de stad, die de omgeving van de markthal Kauppahalli bewaakt. Stap in de glazen lift bij het wetenschapscentrum Tietomaa Science Center voor een prachtig uitzicht over de stad. En ben je in de winterperiode in Oulu? De ijsvissers op de bevroren zee zijn een bijzonder gezicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Noordelijke Ostrobothnia Museum

Loop door het stadspark Ainolan Puisto voor een bezoek aan het Noordelijke Ostrobothnia Museum. Wandel door het museum en laat je informeren over de historische achtergrond van de stad. Opvallend is het typisch Finse klaslokaal uit 1930 met de traditie van de gratis lunch die tot op de dag van vandaag nog voor leerlingen wordt verzorgd. Als je tijd hebt, ga dan naar het plaatselijk Oulu Museum of Art aan de andere kant van het park. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van lokale kunstenaars uit Oulu en Noord-Ostrobothnia.

Noordelijke Ostrobothnia Museum, Oulu

Kauppahalli markthal

Aan de haven staat de prachtige authentieke markthal Kauppahalli, opgetrokken uit rode bakstenen. Voor de markthal staat het standbeeld Toripoliisi, de mascotte van de stad, die volgens de lokale vertelling al meer dan 100 jaar de orde bewaakt in en om de markthal. Stap binnen en ervaar de sfeer van tradities, traditioneel handwerk en handgemaakte souvenirs. De kraampjes bieden lokale specialiteiten aan zoals de verse zalm soep of de heerlijk geurende Finse zeep, verpakt in een blikje.

Kauppahalli, Oulu

Eilanden Piksiaari en Hietasaari

Huur een fiets en bezoek de eilanden Pikisaari en Hietasaari die door bruggen verbonden zijn met het vasteland van Oulu. Langs de kade van het eiland Pikisaari staan nog oude pakhuizen in kleurrijke pasteltinten. Stop bij de uitkijktoren op Hietasaari en geniet van het uitzicht over de baai van de Botnische Golf en ervaar de frisse zeebries. Neem je picknickmand mee en geniet van een ontspannen dagje op het strand van Nallikari.

Piksiaari en Hietasaari, Oulu

Tietomaa Science Center

Vlak bij het stadscentrum in de wijk Myllytulli bevindt zich Tietomaa, het wetenschapscentrum. De tentoonstellingen zijn verspreid over de oude gebouwen van de Veljekset Åström Oy, een voormalige leerverwerkingsfabriek en elektriciteitscentrale. De glazen lift aan de buitenzijde van de watertoren brengt je naar een 45 meter hoog uitkijkplatform voor een prachtig uitzicht over de stad. In het enorme bioscooptheater kun je fascinerende documentaires in 3D bekijken.

Tietomaa Science Center, Oulu

Nallikari strand

Tijdens de milde en warme Finse zomerdagen is het Nallikari op het eiland Hietasaari een prima plek voor een ontspannen dagje op het strand. Neem een duik in zee of maak een wandeling langs de vloedlijn. Ben je in de winterperiode in Oulu? Dan ontdek je de ijsvissers op de bevroren zee. Bijzonder om dan over het bevroren water te wandelen of te schaatsen. Loop naar het einde van een van de pieren en geniet tijdens de heldere dagen van spectaculaire uitzichten over het water.

Nallikari strand, Oulu

Liminka baai

Ten zuiden van Oulu ligt de Liminka baai, internationaal bekend en een waardevolle plek voor vele vogelsoorten. Vanaf de hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de rietvelden en de baai. Tijdens het trekseizoen bezoeken honderdduizenden vogels dit prachtige natuurgebied jaarlijks. Het bezoekerscentrum is tevens de thuisbasis van dit enige Wetland Centre in Finland. Het bezoekerscentrum biedt veel informatie over dit prachtige natuurgebied.

Liminka Bay, Oulu

Omgeving

Rokua Geopark

Ten zuidoosten van Oulu bevindt zich Rokua Geopark. Het park is een unieke combinatie van geologie, natuur en cultuur. Verken het gebied en de ontdek de vallei van de rivier de Oulujoki, het Oulujärvi-meer, het duingebied en de bijzondere landvormen die door de ijstijd zijn gevormd. Rokua Geopark is een onderdeel van het Global Geoparks Network en heeft de UNESCO status voor bijzondere geologische gebieden.

Rokua Geopark

Kierikki Stone Age Centre

Bezoek het Kierikki Stone Age Centre langs de Iijoki rivier. Het dorp, wat uit de steentijd stamt, neemt je duizenden jaren mee terug in de tijd naar het dagelijks leven van de lokale bevolking aan de oevers van de rivier. De collectie in het museum bevat barnsteen juwelen, vuurstenen pijlpunten en visgerei, vondsten van opgravingen in de omgeving. Een bijzonder item is de mammoettand van 35.000 jaar oud.

Kierikki Stone Age Centre

Turkansaari Openluchtmuseum

Reis terug in de tijd op het idyllische Turkansaari. Het openluchtmuseum bevindt zich op drie eilanden verdeeld over meer dan 40 gebouwen. De houten kerk uit 1694 en een oude pastorie zijn samen met een aantal andere gebouwen vanuit het land teruggebracht naar het eiland, de oorspronkelijke locatie. Het eiland Turkansaari ligt langs de oude teertransportroute. Tijdens de midzomerweken vind de traditie van teerverbranding plaats en zijn er tentoonstellingen over het gebruik van teer in het museum te zien.

Turkansaari Openluchtmuseum

Koitelinkoski stroomversnellingen

Ontdek de Koiteli regio ten noordoosten van Oulu. Glooiende beboste heuvels, rijke vegetatie en vele eilanden in de rivier Kiikinki zijn een prachtige plek voor natuurliefhebbers. Verken de omgeving via gemarkeerde paden en bezoek de eilanden van Koiteli, Pikkusaari, Sahasaari en Pikniksaari via de hangbruggen. In het voorjaar, wanneer de sneeuw smelt, zorgen de Koitelinkoski stroomversnellingen voor oorverdovend lawaai in de rivier Kiiminki.

Koitelinkoski stroomversnellingen
Ballon!