Kuopio, Oost-Finland

Kuopioi, Finland Zoek je een rustige omgeving met de gemakken van een stad dichtbij? Bezoek dan Kuopio, een levendige studentenstad in Oost-Finland. Middenin het hart van het Finse Merengebied is dit een goede uitvalsbasis om te genieten van water en naaldbossen. Maak een boottocht over het grote Kallavesi-meer of trek je wandelschoenen aan voor een stevige tocht. Wandel bijvoorbeeld naar de Puijo-heuvel. De uitkijktoren op deze heuvel is voor de Finnen hét symbool van de stad. Internationaal is vooral de skispringschans onderaan de heuvel bekend. Hier wordt regelmatig gestreden om punten in het wereldbekerklassement. Na een dag in de natuur is de keus aan jou: worden het lokale specialiteiten uit de markthal of een diner in het ronddraaiende restaurant bovenin de Puiji-toren?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kallavesi-meer

Kuopio ligt in het hart van het Finse merengebied, direct aan het Kallavesi-meer. In de zomermaanden is dit een extra leuke bestemming. Je kunt dan namelijk een boottocht over het meer maken. Verken het grote meer en al zijn eilandjes of geniet van een lunch- of dinercruise. Gooi je daarnaast graag een hengel uit op vakantie? Het Kallavesi-meer heeft een gigantische hoeveelheid vis.

Kallavesi-meer, Finland

Marktplein (Kauppatori) en Markthal (Kauppahalli)

Het marktplein (Kauppatori) is het centrum van Kuopio. Op doordeweekse dagen staat hier een gezellige markt. Wandel daarna naar de Kauppahalli, even verderop. In deze overdekte markthal uit 1902 draait het vooral om eten en drinken. Wil je een lokale specialiteit proeven? Bestel dan kalakukko, een gebakken brood gevuld met witvis. Ook muikku, een kleine gefrituurde zoetwatervis die je in zijn geheel opeet, is een aanrader.

Marktplein, Finland

Marktstraatje Pikku-Pietari

In dit kleine straatje, op een steenworp afstand van het marktplein, staat een rij met houten kraampjes. Deze zijn gevestigd in wat vroeger paardenstallen waren. Hier verkopen kleine, lokale winkeliers hun producten. Ook is er een café met terras. Het straatje is alleen in de zomermaanden geopend. Misschien vind je hier wel een leuk souvenir dat met jou mee terug naar huis mag reizen?

Marktstraatje, Kuopio

Sint Nicolaaskathedraal

Wat veel toeristen niet weten, is dat Finland zowel in handen van de Zweden als de Russen is geweest. In het jaar 1809 ging het land over van Zweedse naar Russische handen. Dit werd besloten bij de Vrede van Hamina, die het einde van de Finse Oorlog markeerde. Om te voldoen aan de geloofsbehoeften van de nieuwe Russisch-Orthodoxe inwoners, werd in 1820 in Kuopio een nieuwe kerk gebouwd. De Russische stijl is in het uiterlijk van deze kathedraal, die van buiten rood met groen is, duidelijk terug te zien. Ook is een aantal kerkklokken afkomstig uit de Russische stad Sint Petersburg.

Sint Nicolaaskathedraal, Kuopio

Puijo-toren

Ten noorden van het centrum van Kuopio vind je de Puijo-heuvel. Hierop staat een 75 meter hoge uitkijktoren. Het natuurgebied rondom de toren is een prima plek om te wandelen, want door het donkergroene naaldbos lopen diverse trails. De klim naar de toren is steil maar wel de moeite waard. Bovenop de toren heb je namelijk een mooi uitzicht over het bos en de Finse meren. Daarnaast zit hier een restaurant dat langzaam ronddraait. Kijk onderaan de heuvel ook even bij de skispringschans. Hier worden regelmatig wedstrijden gehouden. Sta onderaan de enorme schans en probeer je voor te stellen hoe het moet zijn om hier met een snelheid van 100 kilometer per uur naar beneden te racen.

Puijo-toren, Kuopio

Winter

In de winter laat het Finse Kuopio zich van een hele andere kant zien. Het grote Kallavesi-meer dat de stad omringt vriest dan dicht, waardoor je dicht bij het centrum kunt schaatsen. Van januari tot maart geniet je van deze natuurijsbanen. Jaarlijks vindt hier de Finland Ice Marathon plaats, een lange schaatstocht die internationaal bekend is. Ook kun je ’s winters een huskysafari of sneeuwscootertocht beleven. Of doe zoals de Finnen zelf en ga ijsvissen of ijszwemmen!

Winter, Kuopio

Omgeving

Jätkänkämppä Houthakkers-lodge

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd houthakken in deze Finse regio een echte industrie. Deze traditie wordt in ere gehouden in de houthakkers-lodge zo’n tien kilometer buiten Kuopio. De lodge is gebouwd met houten stammen die met de hand zijn gezaagd. Enkele keren per week is er een speciale houtvlottersdemonstratie op boomstammen in de rivier. Daarnaast kun je hier in de zomer een typisch Finse avond meemaken. Zo’n avond staat in het teken van Finse muziek en de lokale keuken, met onder andere verse zalm. Daarnaast heeft de lodge een gigantische sauna: de grootste rooksauna van het land. Het opstoken van de sauna gebeurt een paar keer per week en neemt een hele dag in beslag. Het is een gemengde sauna, waar je geen kleding voor nodig hebt.

Houthakkerslodge, Kuopio
Ballon!