Reisinfo Oost-Finland, Finland

Oost-Finland

Als er een reden is om Oost-Finland te bezoeken tijdens je auto- of camperrondreis door Finland, dan is dat wel Nationaal Park Koli. De Finnen zijn enorm trots op dit landschap van meren, rotsen en oerbossen. Omdat de natuur hier zo kenmerkend is voor Finland, werd Koli zelfs uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Volg de korte trail over de bergtoppen Ukko-Koli, Akka-Koli en Paha-Koli. Dan begrijp je waarom hier zoveel films en schilderijen zijn gemaakt. Nationaal Park Koli is niet alleen populair bij wandelaars. Ook kajakken, fietsen of paardrijden kan hier uitstekend.

Ten zuiden ligt Joensuu, een studentenstad aan de Pielisjoki-rivier. Joensuu is de hoofdstad van de regio Noord-Karelië. In dit gebied ontmoeten niet alleen de grenzen van Finland en Rusland elkaar, maar ook de culturen. De regio heeft een interessante geschiedenis omdat het in handen is geweest van zowel Russen, Finnen, Denen als Zweden. Het Carelicum Museum vertelt je alles over deze geschiedenis.

Meer over de Karelische cultuur leer je langs de oevers van het Pielinen-meer. Dit is een van de grootste meren van Finland. Aan de noordkant van het uitgestrekte meer ligt Nurmes. Deze stad heeft een Karelisch dorp: Bomba Village. Hier staan de architectuur, gastvrijheid en natuurlijk de gerechten van Karelië centraal. Proef bijvoorbeeld piirakka, een pasteitje gevuld met rijst. Sportievelingen kunnen roeien of kanoën op het Pielinen-meer. Aan de oostkant van het meer vind je het Pielisen Openluchtmuseum. Dit is misschien wel het mooiste openluchtmuseum van Finland. Er zijn bijna honderd historische gebouwen, zoals boerderijen, molens en woningen. Zo zie je hoe de Finnen eeuwen geleden leefden.

Tijdens je rondreis door Oost-Finland kom je langs ontelbaar veel meren. Aan het Kallavesi-meer ligt de levendige studentenstad Kuopio. Een boottocht over het grote Kallavesi-meer is een van de leukste dingen die je hier kunt doen. Wandel daarna over de heuvels naar de Puijo-toren. Vanaf de bovenste verdieping, die zachtjes ronddraait, kijk je uit over de bossen, het meer en een grote skischans. Voor visliefhebbers is een bezoek aan de markthal op het centrale plein van Kuopio een must. Hier proef je specialiteiten als muikku (kleine gefrituurde zoetwatervisjes), kalakukko (een gebakken brood gevuld met witvis) en zalm.

Rondreizen door Oost-Finland

Een aantal van onze Finland-rondreizen gaat door de regio Oost-Finland. In de routevoorbeelden hieronder zie je dat je de manier van reizen en het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Finse Ronde

Welkom in het Land van Duizend Meren! Hoogtepunten van deze camperrondreis zijn Saimaa-meren bij de oude stad Savonlinna en indrukwekkende natuur van de nationale parken Oulanka en Koli. Verbaas je over de bijzondere architectuur, musea en havens in Vaasa en Helsinki en het UNESCO-stadje Rauma. Ook steek je de poolcirkel over voor een bezoekje aan het prachtige Lapland. Je sluit je camperreis af in een van de oudste stadjes van Finland: Porvoo!

Kvarken archipel, Vaasa, FinlandHelsinki, FinlandNationaal Park Koli, Paha, FinlandPorvoo, Finland
Voorbeeldreis: Duizenden meren en uitgestrekte bossen

Boek deze compacte camperrondreis door Zuid- en Oost-Finland en dompel je onder in de duizenden meren (misschien niet letterlijk). Je bezoekt de hoofdstad Helsinki, een havenstad op een landtong aan de Finse Golf. Ook maak je kennis met de grootste meren van Finland: de Saaima-meren bij Lappeenranta en Savonlinna. Bezoek de nationale parken bij Jyväskylä en verwonder je over de bijzondere scherenkust en historie van de oude stad Turku.

Nationaal Park Nuuksio Jyvaskyla FinlandTurku archipel, FinlandLinnansaari, Savonlinna, FinlandDomkerk, Helsinki, Finland
Ballon!