Reisinfo Oost-Finland, Finland

Oost-Finland

Als er één reden is om Oost-Finland te bezoeken tijdens je auto- of camperrondreis door Finland, dan is dat wel Nationaal Park Koli. De Finnen zijn enorm trots op dit landschap van meren, rotsen en oerbossen. Omdat de natuur hier zo kenmerkend is voor Finland, werd Koli zelfs uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Volg de korte trail over de bergtoppen Ukko-Koli, Akka-Koli en Paha-Koli. Dan begrijp je waarom hier zoveel films en schilderijen zijn gemaakt. Nationaal Park Koli is niet alleen populair bij wandelaars. Ook kajakken, fietsen of paardrijden kan hier uitstekend.

Ten zuiden ligt Joensuu, een studentenstad aan de Pielisjoki-rivier. Joensuu is de hoofdstad van de regio Noord-Karelië. In dit gebied ontmoeten niet alleen de grenzen van Finland en Rusland elkaar, maar ook de culturen. De regio heeft een interessante geschiedenis omdat het in handen is geweest van zowel Russen, Finnen, Denen als Zweden. Het Carelicum Museum vertelt je alles over deze geschiedenis.

Meer over de Karelische cultuur leer je langs de oevers van het Pielinen-meer. Dit is een van de grootste meren van Finland. Aan de noordkant van het uitgestrekte meer ligt Nurmes. Deze stad heeft een Karelisch dorp: Bomba Village. Hier staan de architectuur, gastvrijheid en natuurlijk de gerechten van Karelië centraal. Proef bijvoorbeeld piirakka, een pasteitje gevuld met rijst. Sportievelingen kunnen roeien of kanoën op het Pielinen-meer. Aan de oostkant van het meer vind je het Pielisen Openluchtmuseum. Dit is misschien wel het mooiste openluchtmuseum van Finland. Er zijn bijna honderd historische gebouwen, zoals boerderijen, molens en woningen. Zo zie je hoe de Finnen eeuwen geleden leefden.

Tijdens je rondreis door Oost-Finland kom je langs ontelbaar veel meren. Aan het Kallavesi-meer ligt de levendige studentenstad Kuopio. Een boottocht over het grote Kallavesi-meer is een van de leukste dingen die je hier kunt doen. Wandel daarna over de heuvels naar de Puijo-toren. Vanaf de bovenste verdieping, die zachtjes ronddraait, kijk je uit over de bossen, het meer en een grote skischans. Voor visliefhebbers is een bezoek aan de markthal op het centrale plein van Kuopio een must. Hier proef je specialiteiten als muikku (kleine gefrituurde zoetwatervisjes), kalakukko (een gebakken brood gevuld met witvis) en zalm.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!