Tampere, West-Finland

Tampere, West-Finland Prachtig gelegen tussen de meren Näsijärvi en Pyhäjärvi vind je de gezellige stad Tampere. De stad vormt een belangrijk handelscentrum voor de metaalindustrie en de elektrotechniek en is groot geworden door de textielindustrie in het verleden. Bezoek het Vapriikki Museum en ontdek de rijke historie van de stad in een van de zeven musea in het imposante rode bakstenen gebouw. Ontdek dat de stad midden in een uitgestrekt merengebied ligt en maak een boottocht door de prachtige natuur. Sluit de dag af met een heerlijke lokale delicatesse in een van de kleine cafés in de Kauppahalli, de overdekte markthal van Tampere.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Tampere

De kathedraal van Tampere is ontworpen door de architect Lars Sonck en valt op door de blauwgrijs granieten muren en het rode dak in de stijl van de Finse nationale romantiek. De tussen 1902 en 1907 gebouwde Evangelisch-Lutherse kerk, zetel van het bisdom Tampere, is bekend om de gewaagde fresco's van de Finse symbolistische schilders Simberg en Enckell.

Kathedraal van Tampere

Markthal van Tampere

Stap binnen in de gezellige overdekte markthal, Kauppahalli. Onder de prachtige, in blauwtinten geschilderde, houtconstructie bevinden zich uiteenlopende kraampjes. Laat je verleiden door lokale delicatessen of een heerlijk vers warm broodje als lunch in een van de kleine eetcafés. Een echte lokale specialiteit is de 'musta makkara', een stuk warme bloedworst met jam.

Markthal van Tampere

Vapriikki Museumcentrum

Zeven musea onder een dak! In het grote rode bakstenen gebouw van ruim 14.000 vierkante meter bevindt zich onder andere het Natuur Historisch Museum, het Mineralenmuseum, het Poppenmuseum en het Finse Museum van Games. Een veelzijdig museumcentrum aan de oevers van de Tammerkoski. Voorheen dienden de fabriekshallen als onderkomen voor de productie van zware industriële machines, locomotieven en turbines. Nu is er plaats voor meerdere tentoonstellingen tegelijk.

Vapriikki Museumcentrum, Tampere

Pretpark Särkänniemi

Het pretpark aan de rand van de stad, op het schiereiland Särkänniemi, leent zich prima voor een gezellig dagje uit met het hele gezin. Achtbanen, waterattracties, een aquarium en een planetarium, een grote verscheidenheid aan attracties biedt voor elk wat wils. Sluit de dag af met een bezoek aan de uitkijktoren Näsinneulatoren. Vanuit het ronddraaiende restaurant op 124 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de uitgestrekte baai.

Pretpark Särkänniemi, Tampere

Moemin Museum

Bekend met de Moemins, de witte ronde trollen uit de Finse sprookjes? Deze nijlpaardfiguren, een creatie van kinderboekenschrijfster en illustrator Tove Jansson, zijn razend populair in Finland. Vanaf de eerste stap in dit museum word je meegenomen in de magische sfeer: de bliksem, de geluiden en de vele kunstvoorwerpen. Het hoogtepunt in de collectie is de replica van het Moeminhuis, gebouwd door illustrator Tove Jansson en haar partner. Het museum bezit een grote collectie van originele illustraties en kunstwerken van deze illustrator.

Moemin Museum, Tampere

Rajaportti Sauna

In de oude arbeiderswijk bevindt zich de Rajaportti sauna, de oudste openbare sauna in Finland. Ben je een actieve saunabezoeker of geïnteresseerd in de authentieke Finse saunacultuur dan is Tampere de plek om te bezoeken. De stad staat bekend als saunahoofdstad van de wereld. De legendarische sauna's Rauhaniemi of Kaupinoja zijn gelegen aan een meer. Wil je ook een traditionele rooksauna ervaren? Breng dan een bezoek aan Niemi-Kapee sauna in de plaats Teisko, ongeveer een uur rijden vanaf Tampere.

Rajaportti Sauna, Tampere

Lenin Museum

Het museum is gevestigd in de hal van het voormalige arbeidershuis, een locatie die van grote historische waarde is. In 1905 vond hier de eerste ontmoeting plaats tussen Lenin en Jozef Stalin, die hier hun plannen vormden voor de oprichting van een grote communistische staat. Een besluit om een revolutie te ontketenen met als doel de onafhankelijkheid van Finland. De tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van Finland en de Sovjet Unie, de revolutionaire beweging, het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het Rusland van Poetin.

Lenin Museum, Tampere

Uitkijktoren van Pyynikki

Bezoek de prachtige regio Pyynikki iets ten westen van de stad Tampere en geniet van een wandeltocht door het uitgestrekte bosgebied. Beklim de stenen uitkijktoren van 26 meter hoogte en wordt na de 130 treden beloond met een schitterend uitzicht op de stad Tampere en de twee grote meren Näsijärvi en Pyäjärvi..

Uitkijktoren van Pyynikki, Tampere

Spy Museum

Ontdek de geheimzinnige wereld van spionage in het Spy museum. De tentoonstelling neemt je mee in de klassieke verhalen van James Bond, maar toont ook voorbeelden van spionage tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie bestaat uit allerlei gadgets van spionnen en wapens. Kraak de code van de kluis of doe de legendarische 'Agent-test' om je vaardigheden als eventuele spion te testen.

Spy museum, Tampere

Omgeving

Viikinsaari Island

In het Pyhäjärvi meer, op twintig minuten varen van Tampere, ligt het eiland Viikinsaari. Huur een boot en neem een goed gevulde picknickmand mee voor een heerlijk dagje ontspannen. Wandel door het natuurreservaat, ga aan de waterkant zitten en geniet van de stilte van de natuur. De andere kant van het eiland biedt uiteenlopende recreatiemogelijkheden zoals voetbal- en volleybalvelden, stranden en speeltuinen. Tijdens de zomermaanden kun je genieten van dans- en muziekavonden. Breng je een bezoek aan Tampere in de winter? Het meer Pyhäjärvi is dan dichtgevroren, je kunt het eiland dan zelfs op de ski's of lopend bereiken.

Viikinsaari Island
Ballon!