Rauma, West-Finland

Rauma, West-Finland De Finse kust staat vol schilderachtige stadjes, vaak met goed bewaard gebleven houten kernen. De grootste en bekendste daarvan is Rauma, een havenstadje uit de Middeleeuwen. Bij een wandeling door Oud-Rauma, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, voelt het net alsof je door een openluchtmuseum loopt. Het stadscentrum bestaat namelijk uit 600 gekleurde houten huizen. Ze zijn goed bewaard gebleven, rijkelijk versierd en prachtig om te zien. Hier maak je kennis met de tradities waar Rauma trots op is: de zeevaart en het kantklossen. Even buiten Rauma vind je bovendien Sammallahdenmäki, een begraafplaats met tientallen steenhopen uit de Bronstijd. Nergens anders in Finland vind je twee Werelderfgoed-plaatsen zo dicht bij elkaar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oud-Rauma

De belangrijkste bezienswaardigheid van Rauma is het centrum vol houten huizen. Oud-Rauma is zelfs het grootste houten stadscentrum van Scandinavië. De kronkelige straatjes gaan terug tot de Middeleeuwen, maar de meeste gebouwen zijn van rond 1800. Na een verwoestende brand in het stadscentrum werden ze liefdevol heropgebouwd. Hierdoor voelt een wandeling langs de zeshonderd gebouwen als een stap terug in de tijd. Trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling, want de verzameling gekleurde gebouwen liggen allemaal op loopafstand.

Oud-Rauma, West-Finland

Geschiedenis

Niet alleen de houten huizen zijn bewonderenswaardig; ook de versierde poorten, hekken en de bijgebouwen zijn een blik waard. Wie een glimp weet op te vangen van de interieurs, ziet veel verwijzingen naar de scheepvaart. En zie je porseleinen beeldjes op de vensterbanken staan? Wanneer een beeldje met het gezicht naar de straatkant is gewend, is de zeeman des huizes op dat moment uitgevaren. Kijkt het beeldje naar binnen, dan is de zeeman thuis. De belangrijkste straten in Oud-Rauma zijn de Kauppakatu en Kuninkaankatu, maar loop zeker even verder. Bijvoorbeeld naar de Kitukränn, het smalste straatje van Finland.

Oud-Rauma, West-Finland

Oude Stadhuis

Aan het gezellige Marktplein van Rauma staat een knalgeel gebouw met een klokkentoren. Dit is het oude stadhuis uit 1776, dat tegenwoordig dienst doet als museum. De geschiedenis van Rauma staat er centraal, waarbij er een grote rol is weggelegd voor de traditie van het kantklossen waar het stadje bekend om is geworden.

Stadhuis Rauma, West-Finland

Omgeving

Grafheuvel Sammallahdenmäki

Op twintig kilometer van Rauma, middenin de Finse bossen, ligt Sammallahdenmäki. Dit is een begraafplaats uit de Bronstijd. Langs een pad van 1,5 kilometer liggen meer dan dertig grote steenhopen. Deze graven werden meer dan drieduizend jaar geleden, in de Bronstijd, aangelegd. Dankzij Sammallahdenmäki weten archeologen meer over de rituelen die er rondom het begraven van de doden in dit tijdperk bestonden. Daardoor staat de vindplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een aanrader om voorafgaand aan je bezoek even binnen te wandelen bij het Toeristisch Informatiecentrum in Rauma, voor wat achtergrondinformatie. Bij de graven zelf staan namelijk geen informatiebordjes.

Sammallahdenmäki Rauma, West-Finland
Ballon!