Hanko, Zuid-Finland & Merengebied

Hanko, Zuid-Finland & Merengebied De Rivièra van Finland, zo wordt Hanko ook wel genoemd. De frisse buitenlucht, de mooie zandstranden en gezellige restaurantjes maken deze reputatie meer dan waar. Daarnaast is het heerlijk wandelen in de natuur of kun je mee met een bootexcursie naar vuurtoreneiland Bengtskär. Eind negentiende eeuw groeide Hanko uit tot een luxe kuuroord bestemming voor voornamelijk de Russische adel. Prachtige villa's aan het water en diverse spa mogelijkheden herinneren nog aan deze tijd. Kom tot rust, geniet en ervaar de relaxte sfeer van Hanko zelf!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Watertoren

Met 48 meter hoogte torent de rode watertoren hoog boven het stadje uit. Het gebouw staat vrijwel naast de grote kerk van Hanko en zij vormen dan ook de skyline van de stad. Voor twee euro neem je de lift helemaal naar de top van de toren. Geniet hier van het uitzicht over de stad en de eilandjes voor de kust.

watertoren, Hanko

Strand

Wat is een badplaats zonder mooie stranden? Van de ruim honderd kilometer aan kustlijn in Hanko, is ongeveer dertig kilometer strand. Op de overige zeventig kilometer kun je misschien geen badlaken leggen met de rotsen, maar de kustlijn is daar minstens zo mooi. Bij het centrum is een stadsstrand en ook het strand Plagen ligt op loopafstand van het centrum. Dit laatste strand is ideaal voor families door het ondiepe water, speeltuin en vele voorzieningen. Wil je liever meer in de natuur zitten, dan zijn er tal van andere baaitjes in de buurt. Laat je ter plaatse ook voorlichten over de windrichting op die dag want dit beïnvloedt de temperatuur van de zee.

Strand, Hanko

Wandelen en fietsen

Prachtige natuur ligt binnen handbereik in Hanko. Stap op een fiets en verken de omgeving via bijna twintig kilometer aan fietspaden. Wandelliefhebbers komen hier ook aan hun trekken. Wandel bijvoorbeeld in een uur naar het meest zuidelijke puntje van Hanko. Je loopt dwars door een natuurreservaat totdat je het punt bereikt waar het land in de zee overgaat. Hier staan enkele picknicktafels. Neem dus zeker wat lekkers mee om van het uitzicht te genieten. Ook de korte wandeling van ongeveer 1,5 kilometer, het liefdespad genaamd, is een aanrader. Je loopt over de rotsachtige kustlijn en komt onderweg langs overblijfselen uit oorlogen, zoals een bunker en kanonnen. Ook de Giant's Kettle, een pothole in de rotsen, ligt op de route.

Wandelen, Hanko

Wellness

Prachtige Victoriaanse villa's kleuren de binnenstad en vooral de kustlijn van Hanko. Ze werden gebouwd voor rijke Russische families toen Hanko eind negentiende eeuw opbloeide tot wellness-stadje. Met een rondleiding loop je langs de villa's en vertelt een gids je graag meer over de vroegere bewoners, de geschiedenis van de stad en het leven in die tijd. Daarnaast kun je je tegenwoordig ook nog steeds onderdompelen in de wellness sferen. Boek een massage of laat je verwennen in de Regatta Spa.

wellness, Hanko

Vuurtoreneiland Bengtskär

Met een prachtige ligging aan de zuidkust van Finland, zijn er vanuit Hanko tal van excursies naar de eilanden voor de kust te maken. Ga eilandhoppen, spot zeehonden of kies voor een boottrip van in totaal 5,5 uur naar vuurtoreneiland Bengtskär. De boot vertrekt naar het kleine eilandje Bengtskär waar de hoogste vuurtoren van alle Noordelijke landen staat. Tegenwoordig is de vuurtoren niet meer bemand. Leer meer over de geschiedenis van de vuurtoren in het museum en klim naar de top voor een panoramisch uitzicht over de Oostzee.

vuurtoren bengtskar, Hanko
Ballon!