Helsinki, Zuid-Finland & Merengebied

Helsinki, Zuid-Finland & Merengebied Begin de Finland rondreis in Helsinki, met de titel van hoofdstad maar de sfeer van een groot dorp. Hier is een bijzondere mix van Scandinavische en Russische bezienswaardigheden. Bezoek zeker de Russisch-Orthodoxe Oespenski kathedraal, het marktplein en de bijzondere rotskerk. Onmiskenbaar Scandinavisch is het vele groen en water in Helsinki, dat een echte havenstad is. Vanaf hier vertrekken niet alleen boten naar de eilandjes voor de kust, maar ook naar de Estlandse hoofdstad Tallinn. Na een actieve dag ontspan je zoals de Finnen dat zelf ook het liefste doen: in de sauna.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oespenski kathedraal

Deze Russisch-Orthodoxe kathedraal is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Helsinki. Dat komt deels door de oorsprong. De kathedraal is namelijk een duidelijk symbool van de invloed die de Russen op Finland hebben gehad. Daarnaast is dit de grootste Russisch-Orthodoxe kathedraal van zowel West- als Noord-Europa. De kathedraal heeft rode bakstenen en turkooiskleurige torens, die de skyline van Helsinki sieren. Zowel van binnen als buiten is de kathedraal rijkelijk versierd. Bewonder binnen de granieten zuilen, indrukwekkende fresco’s en iconen.

Oespenski kathedraal, Helsinki

Marktplein

Het Marktplein is een van de gezelligste plekken van de stad. Het ligt aan de haven van Helsinki. Dit is de plek waar niet alleen de veerboten naar omliggende eilanden zoals Suomenlinna vertrekken, maar ook naar Tallinn aan de overkant van de Oostzee. Zoals de naam al verklapt, staan op het marktplein vrijwel dagelijks tientallen kraampjes. Ze verkopen behalve etenswaren ook souvenirs. Even verderop liggen de Markthallen vol Finse specialiteiten.

Marktplein, Helsinki

Senaatsplein

Dit is het grootste en belangrijkste plein van de stad. Loop hier zeker langs en bekijk een aantal van de mooiste gebouwen van de stad. Zo ligt het Senaatsplein aan de voet van de prachtige, ivoorwitte Domkerk. Andere gebouwen zijn de universiteit, de nationale bibliotheek en het regeringspaleis. Dit is het werkdomein van de Minister-president van Finland. Midden op het plein staat een standbeeld van de Russische tsaar Alexander II. Alle gebouwen aan het plein zijn in dezelfde neoklassieke bouwstijl ontworpen, waardoor ze een mooi geheel vormen.

Senaatsplein, Helsinki

Eiland Suomenlinna

Suomenlinna is een van de bekendste en mooiste eilanden voor de kust van Helsinki. Vanuit de haven bij het marktplein varen hier dagelijks in een kwartier veerboten naartoe. Suomenlinna bestaat uit een aantal kleinere eilanden die onderling met bruggen verbonden zijn. Het speelde een belangrijke rol in de geschiedenis, want het forteiland was zowel in handen van de Zweden, Russen als de Finnen. Het staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een wandeling over het eiland of bezoek een van de musea (waaronder een militair museum, een speelgoedmuseum en een douanemuseum), een onderzeeër of een gevangenis. Er is veel te zien op het eiland, dus trek zeker een halve dag uit voor deze bezienswaardigheid.

Eiland Suomenlinna, Helsinki

Domkerk

Het leuke van de kerken en kathedralen in Helsinki is dat ze onderling erg verschillen qua architectuur. De bouw van de prachtige Domkerk duurde maar liefst 22 jaar. Het resultaat is een grote, ivoorwitte kerk met groene koepels. De bouwstijl is neoclassicistisch. Verdeeld over de vier ingangen van de fraaie kerk staan beelden van de twaalf apostelen. Wie de trappen naar de Domkerk beklimt, heeft bovendien een mooi uitzicht op het Senaatsplein.

Domkerk, Helsinki

Markthallen

De opzet van deze food market is weliswaar een beetje toeristisch, maar toch is dit dé plek in Helsinki om de lokale keuken uit te proberen. Bij de eetkraampjes staan altijd wel wat stoelen. Zie je iets lekkers, dan kun je dus zo aanschuiven voor een hapje. Je kunt hier voor relatief weinig geld goed eten. Houd je van vis? Probeer dan zeker de Finse zalmsoep. Of wat dacht je van het gerecht ‘muikku’? Dit zijn kleine visjes die op houtskool worden gebakken. Je eet ze in het geheel op.

Markthallen, Helsinki

Sibelius Park

Gelegen in het Sibelius park is het Sibelius monument wat een van de meest bezochte bezienswaardigheden is van de stad. Dit monument is gemaakt voor de beroemde componist Jean Sibelius. Een muzikale sculptuur van 600 stalen buizen die de wind vangen als een pijporgel. Als je even wil ontsnappen aan de drukte is dit park uitstekend om een mooie wandeling door te maken of lekker langs het water te genieten van het uitzicht.

Sibelius Park, Helsinki

Temppeliaukio kerk

Hoewel de naam van deze bezienswaardigheid wat lastig uit te spreken is, is het een echte aanrader tijdens je stedentrip naar Helsinki. Deze kerk heeft een heel bijzonder ontwerp. Voor de bouw werd namelijk een rots opgeblazen met explosieven. In het gat dat hierdoor ontstond, werd een indrukwekkende kerk gebouwd. De oorspronkelijke, ruwe rotswanden zijn daarbij bewaard gebleven. Daardoor heeft de kerk niet alleen een origineel uiterlijk, maar ook goede akoestiek voor muziek. Op zondag is ‘de rotskerk’ gesloten voor bezoekers.

Temppeliaukio kerk, Helsinki

Nationaal Museum

De geschiedenis van Finland is bij veel toeristen onbekend. Wist je bijvoorbeeld dat Finland zowel onderdeel van Zweden als van Rusland is geweest? Wil je hier meer over weten, bezoek dan het Nationaal Museum in Helsinki. Hier staat de geschiedenis van Finland centraal, van de Steentijd tot het heden. Elke afdeling focust op een ander onderwerp uit de geschiedenis van het land. Zo kom je meer te weten over de onafhankelijkheid in 1918, de burgeroorlog en de moeizame relatie tussen Finland en Rusland. Er zijn bovendien veel voorwerpen te zien, zoals munten, zilverwerk en wapens. Het museum is op maandag gesloten.

Nationaal Museum, Helsinki

Kiasma Museum voor Moderne Kunst

Liefhebbers van moderne kunst kunnen in Helsinki terecht in het Kiasma Museum. Hier zie je werken vanaf de jaren zestig, van voornamelijk Finse en Scandinavische kunstenaars. Zo heeft het museum veel werken van Kalervo Palsa, een kunstenaar uit Lapland. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen met foto’s en voorstellingen van drama, dans en muziek.

Kiasma Museum voor Moderne Kunst, Helsinki

Ateneum Kunstmuseum

Het populairste museum van Finland is het Ateneum Kunstmuseum. De kunstcollectie is enorm uitgebreid en gevarieerd. Je ziet hier kunst uit verschillende periodes, van schilderijen en tekeningen tot grafische kunst en sculpturen. Behalve Finse kunstenaars zijn er ook meer dan 600 werken van internationale namen te bewonderen. Zo heeft het Ateneum werk van onder andere Van Gogh, Munch, Gauguin en Rodin. Het museum focust op kunst tot maximaal 1960. Kunst van latere oorsprong is ondergebracht in het Kiasma Museum voor Moderne Kunst.

Ateneum Kunstmuseum, Helsinki

Eiland Seurasaari en Openluchtmuseum

Tijdens je bezoek aan Helsinki is het leuk om de eilandjes rondom de stad te bezoeken. Het groene eiland Seurasaari is met de veerboot of via de brug die het eiland met het vasteland verbindt te bereiken. De bekendste bezienswaardigheid op Seurasaari is het interessante Openluchtmuseum. Vele historische gebouwen vanuit heel Finland zijn hier naartoe verplaatst. Het bestaat al sinds 1909. De houten woningen uit de achttiende en negentiende eeuw geven een goede indruk van het leven van vroeger. Er zijn ook een molen en een kerk uit 1686.

Eiland Seurasaari en Openluchtmuseum, Helsinki

De sauna

Als er één ding is waar de Finnen gek op zijn, dan is dat de sauna. Voor wie thuis geen eigen sauna heeft, zijn er in Helsinki tal van openbare stoomruimtes. Geheel volgens Finse traditie koel je na een bezoek aan de sauna af met ijskoud water. Een zeer populaire sauna in Helsinki is Löyly. Deze gemengde sauna vind je op 25 minuten wandelen van het centrum, in een bijzonder gebouw direct aan zee. Na het opwarmen in de stijlvolle sauna kun je dus afkoelen in de oceaan! Omdat Löyly een gemengde sauna is, is het dragen van badkleding hier verplicht.

De sauna, Helsinki

Omgeving

Nationaal park Nuuksio

Op veertig kilometer van Helsinki kun je een frisse neus halen in een gebied vol naaldbomen, rotsen en meren. Dit is Nationaal Park Nuuksio, een van de populairste natuurgebieden van Finland. Die populariteit komt mede doordat Nuuksio zo dicht bij de Finse hoofdstad ligt. Het park heeft diverse wandelroutes, die in lengte variëren van twee tot zeven kilometer. Deze starten vanuit het informatiecentrum bij Haltia.

Nationaal park Nuuksio, Helsinki

Rendierpark Nuuksio

Om rendieren te zien in Finland, hoef je niet helemaal naar Lapland te reizen. Nuuksio is het meest zuidelijk gelegen park waar je rendieren kunt zien. Je kunt ze hier niet alleen zien, maar ook voeren. Bij de entreeprijs is namelijk mos inbegrepen, dat de dieren graag uit je hand komen eten. Je kunt een bezoek aan het rendierpark goed combineren met wandelingen in het mooie Nationaal Park Nuuksio, want het rendierpark ligt op slechts 1,5 kilometer van het informatiecentrum Haltia. Vanuit hier starten diverse wandelroutes.

Rendierpark Nuuksio, Helsinki

Tallinn, Estland

Je kunt niet alleen per veerboot naar de eilandjes rondom Helsinki gaan, maar ook naar de overkant van de Oostzee! Hier ligt Tallinn, de hoofdstad van Estland. De tocht per veerboot duurt maar twee uur enkele reis, dus je kunt gemakkelijk in één dag op en neer. Een dag is bovendien voldoende om de bezienswaardigheden in het historische centrum van Tallinn te bekijken. Tallinn is een van de mooiste middeleeuwse steden van Europa. Het oude centrum staat dan ook volledig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor een hoofdstad is Tallinn bovendien erg budgetvriendelijk.

Tallinn, Estland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!