Nationaal Park Nuuksio, Zuid Finland & Merengebied

Nationaal Park Nuuksio Op zoek naar ongerepte natuur? Even toe aan wat afwisseling na een van de steden in Finland? Breng dan een bezoek aan het Nationaal Park Nuuksio, bekend om de groene oase, valleien, diepe afgronden en meren. Een groot aantal gemarkeerde wandelroutes vanuit het Fins Natuurcentrum in Haltia bieden je de mogelijkheid om te genieten van de rust en de ruimte.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Fins Natuurcentrum Haltia

Het Fins natuurcentrum in Haltia vormt het middelpunt in het Nationaal Park Nuuksio. Het gebouw is gerealiseerd met natuurlijke materialen en vrijwel geheel klimaatneutraal. Het natuurcentrum is ook een museum met wisselende tentoonstellingen, waaronder een vast thema over de beschermde diersoort, de vliegende eekhoorn. De belangrijkste attractie is een enorme panoramamuur. Een virtuele muur van achttien meter lang nodigt je uit om mee de natuur in te stappen. Het restaurant boven in het gebouw biedt een fantastisch uitzicht over het landschap richting het Pitkäjärvi-meer.

Natuurcentrum Haltia

Wandelroutes

Rond de Haukkalampi vijver, het Kattila gebied en het Siikajärvi meer zijn er talloze wandelpaden die je meenemen door de ongerepte natuur. De Haukankierros Trail gaat door spectaculaire landschappen, gecreëerd door de ijstijd: valleien en ravijnen, maar ook door uitgestrekte oerbossen. Bewonder vanaf hoogte de Myllypuro-vallei en maak tussendoor een stop bij de schuilplaats aan het Mustalampi meer. Voor de ervaren wandelaar maakt de Korpinkierros Trail vast een grote indruk. Ontdek tijdens een wandeling van ongeveer acht kilometer de bijzondere kliffen, vijvers en de kruidenrijke bossen.

Wandelen, Nationaal Park Nuuksio

Fietsen

In Nationaal Park Nuuksio ligt een netwerk van ongeveer 30 kilometer aan fietsroutes. De routes gaan gedeeltelijk over verharde wegen, bescheiden karrensporen en korte stukken bospad. Een mountainbike heeft de voorkeur, maar met een gewone fiets kunnen de paden ook worden gereden. Een van de routes maakt deel uit van het nationale fietsroutenetwerk en gaat via het Nationale Park van het meer Siikajärvi via Haukkalampi richting Salmen.

'Fietsen, Nationaal Park Nuuksio

Flora & Fauna

Het bosrijke gebied in het Nationaal Park Nuuksio is, met name onder de kliffen, een geschikt leefgebied voor de Flying Squirrel, de vliegende eekhoorn. Deze beschermde diersoort verblijft graag in een oud, maar gemengd bos waar veel sparren aanwezig zijn. Wandel de Nahkiaispolku Trail of breng een bezoek aan de Brook Myllypuro-vallei en misschien spot je het bijzondere diertje met zijn grijze vacht en grote zwarte ogen. In de bossen van Nuuksio leven ook andere zeldzame soorten zoals de grijskopspecht, de bosleeuwerik en de Europese nachtzwaluw. Ook zeldzame planten kun je hier aantreffen zoals de baneberry, een christoffelkruid met een zwarte gifbes.

Algemeen

Nuuksio Reindeer Park

Het Nuuksio Reindeer Park, een kleinschalig privépark, biedt je de mogelijkheid om de rendieren van dichtbij te bewonderen. De rendieren met hun imposante geweien zijn niet schuw en nieuwsgierig naar het mos dat gevoerd mag worden. De aanwezige kudde volgt de natuurlijke hiërarchie waarbij het oudste rendier met het grootste gewei de leider is. De ranger van het park verstrekt je graag meer informatie over het leven en de geschiedenis van de rendieren.

Algemeen
Ballon!