Porvoo, Zuid-Finland & Merengebied

Porvoo, Zuid-Finland & Merengebied Gelegen aan de Porvoo rivier ligt de op een na oudste stad van Finland, Porvoo. Vroeger een echte handelsstad en dat is te zien aan de vele rood geschilderde pakhuizen gelegen aan de rivier. Daaraan grenzend ligt het oude centrum met als letterlijk hoogtepunt de kathedraal van Porvoo. Voor meer historie wandel je naar de kasteelheuvel Linnamäki en bekijk je de resten van een oud middeleeuws fort.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stadscentrum

In het oude centrum is goed te zien dat Porvoo een van de oudste steden van Finland is. Start bij het oude stadhuis plein in het hart van het centrum en wandel over de geplaveide straten door de wijk. Bekijk de echte traditionele huizen welke geliefd zijn bij fotografen van over de hele wereld. In het oude centrum zijn vele winkels, musea, restaurants en cafés te vinden. Maar er wonen en werken ook nog zeker zo'n 800 mensen in dit gedeelte van de stad.

Oude stadscentrum, Porvoo

Porvoo kathedraal

Een van de mooiste en bekendste bouwwerken in het oude stadscentrum is de Porvoo kathedraal. Gelegen bovenaan het historische gedeelte van de stad. Gebouwd in de veertiende eeuw, maar helaas meerdere keren afgebrand. De laatste keer was zelfs nog in 2006, met opzet. Gelukkig is de kathedraal helemaal gerenoveerd en weer geopend voor publiek. Er worden hier met regelmaat doopfeesten, begrafenissen en huwelijksceremonies gehouden.

Porvoo kathedraal, Porvoo

Musea

In het oude centrum zijn meerdere prachtige musea te vinden. Stap binnen bij het poppen- en speelgoedmuseum. Een privémuseum met meer dan duizend poppen en allerlei soorten speelgoed waarvan sommige zelfs uit de achttiende eeuw komen. Gevestigd in een idyllisch pastelkleurig houten huisje. Een paar straten verderop staat het Holm House. Gebouwd in de achttiende eeuw en nu een museum waar te zien is hoe een rijke koopmansfamilie leefde. Als laatste het oude stadhuis van Porvoo, wat tegenwoordig een museum herbergt met informatie over de historie van de stad.

Musea, Porvoo

Rode houten huizen

Een echt bekend symbool van Porvoo zijn de schitterende rode huizen aan de Porvoo rivier. Deze huizen staan aan de rand van het oude stadscentrum. Gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw en gebruikt als pakhuizen om allerlei handelswaar en exotische lekkernijen uit verre landen op te slaan. Dit is vrij bijzonder, omdat Porvoo geen kustplaats is. Doordat de Porvoo rivier verbonden is met de Golf van Finland was dit mogelijk. Nu worden de huizen gebruikt als winkel, restaurant of privéwoning.

Rode houten huizen, Porvoo

Oude treinstation

Duik bij slecht weer het oude treinstation van Porvoo in, gelegen aan de andere kant van de rivier. Een bijzonder gebouw waar oud en nieuw samenkomen. Zo is er een ouderwetse ijzerhandelaar en zijn er interieurwinkels. Daarnaast zijn er oude treinen te vinden en te bekijken. In het aangrenzende pakhuis is een winkel en er worden wisselende kunsttentoonstellingen gehouden.

Oude treinstation, Porvoo

Kasteelheuvel Linnamäki

Op loopafstand van het oude stadscentrum ligt de kasteelheuvel Linnamäki. De overblijfselen van een van de grootste oude forten uit Finland zijn hier te vinden. Wandel over de paden en bruggen langs de informatieborden die je meer leren over de omgeving. Met een beetje fantasie kun je de geschiedenis terug halen. Vele overblijfselen zijn nog uit de middeleeuwen toen de heuvel nog vol met wallen en houten palen stonden. De wallen en droge graven zijn nu nog goed te zien.

Kasteelheuvel Linnamäki, Porvoo

Omgeving

Sikosaari natuurpark

Ten zuiden van Porvoo ligt het Sikosaari natuurpark, gelegen op een eiland en op ongeveer vier kilometer van het oude centrum. Een populaire wandelbestemming, maar ook een ideale plek om in de zomer te kajakken, kanoën of suppen (stand up paddling). Vroeger stonden er drie steenovens, een scheepswerf en een paar villa's op het eiland. Die geschiedenis is nog steeds zichtbaar. Maak een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer door het gebied die nog voor het eiland bij Sikosaarentie start. Het pad is gemarkeerd met oranje stippen.

Sikosaari natuurpark, Porvoo

Vuurtoren van Söderskär

De vuurtoren van Söderskär ligt in de buitenste archipel van Porvoo, maar is te bezoeken vanuit Helsinki (Kauppatori of Aurinkolahti) met een bootcruise. De eilandengroep Söderskär is een rotsachtig natuurreservaat waar deze historische vuurtoren het hoogtepunt van is. Gebouwd in de negentiende eeuw en uiteindelijk gesloten aan het einde van de jaren 80. Nu een plek waar je de historie over deze eilandengroep en de functie van vuurtoren kunt zien. In de leegstaande gebouwen is nu een onderzoekscentrum voor vogels en zeehonden gevestigd.

Vuurtoren van Söderskär, Porvoo
Ballon!