Turku, Zuid-Finland

Turku, Zuid-Finland Aan de monding van de rivier de Aura ligt de stad Turku, een belangrijke zeehaven aan de Oostzee. Het oudste gebouw is de kathedraal, door de bouwstijl het toonbeeld van elegantie en schoonheid. Bezoek het Turku Art Museum en loop richting het centrum voor een heerlijke lunch in de markthal Turun Kauppahalli. Wandel over de boulevard voor een rondleiding door het imposante kasteel van Turku. Bekijk het fregat Suomen Joutsen en bezoek het scheepsmuseum Forum Marinum. Geniet van een rondvaart langs de eilanden van de Archipel van Turku.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Turku

Het meer dan 700 jaar oude historisch monument veranderde door de eeuwen heen van vesting naar een groot paleis. Gelegen aan de haven bewaakt het sinds de twaalfde eeuw de riviermonding van de Aura. Neem deel aan een rondleiding door het labyrint aan gangen. Ontdek de geschiedenis van het kasteel in de vele kamers die zijn ingericht met collecties uit de middeleeuwen en de renaissance periode.

Kasteel van Turku

Markthal Turun Kauppahalli

In het hart van de stad staat de oudste markthal van Finland, de Turun Kauppahalli. In 1896 werd het gebouw geopend en het vormt nog steeds een ontmoetingsplek voor de lokale inwoners van de stad. Wandel langs de kraampjes met een uiteenlopend aanbod van heerlijke lokale producten zoals verse vis tot gerechten van over de gehele wereld.

Turun Kauppahalli, Turku

Openluchtmuseum Luostarinmäki

Het prachtige openluchtmuseum, in het hart van de stad vlak bij de markthal Kauppahalli, is zeker de moeite waard om te bezoeken. De gebouwen en oude huizen dateren uit de achttiende en negentiende eeuw en zijn tijdens een grote brand in 1827 gelukkig gespaard gebleven. Vroeger was Luostarinmäki vanwege de afgelegen locatie een van de goedkopere buurten van de stad. Het museum geeft inzicht in de leefomstandigheden van de ambachtslieden die zich hier toen vestigden.

Luostarinmäki

Kathedraal van Turku

De kathedraal van Turku wordt ook wel Domkerk genoemd en is de enige middeleeuwse kathedraal van Finland. Oorspronkelijk is de kathedraal in 1300 gebouwd. Ondanks de verwoestingen en de renovaties behoort de kathedraal tot de oudste gebouwen in de stad. Binnen bevinden zich graftombes, met onder andere het graf van Catherine Mansdotter, koningin van Zweden in de zeventiende eeuw. In het kleine museum in de kathedraal leer je meer over de historie van dit bijzondere bouwwerk.

Kathedraal van Turku

Museum Aboa Vetus & Ars Nova

De tentoonstellingen in het archeologisch museum Aboa Vetus laten je kennismaken met de geschiedenis van de stad. Ervaar het leven in de middeleeuwse straatjes, bekijk de authentieke ruïnes en artefacten. Het andere gedeelte in het gebouw behoort tot het museum van de hedendaagse kunst, Ars Nova. De collectie bestaat uit hedendaagse kunst en werken van lokale kunstenaars. Laat de historie op je inwerken tijdens een wandeling door het naastgelegen stadspark Vårdbergs. Vanaf het observatorium Vartiovuoren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

Turku Art Museum

In het groene stadspark Puolala bevindt zich op de top van de heuvel het Turku Art Museum. Een imposant museumgebouw met brede en hoge ramen met een rood stenen muur wat in schril contrast staat met de glazen entree. Naast een permanente collectie van de Finse kunst uit de gouden eeuw zijn er wisselende tentoonstellingen te zien met kunstwerken vanuit de hele wereld.

Turku Art Museum

Forum Marinum

Vlakbij het fregat Suomen Joutsen bevindt zich het scheepsmuseum Forum Marinum. Naast de maritieme activiteiten en tentoonstellingen heeft het museum ook een grote collectie museumschepen. Stap aan boord van een marineschip, een politieboot of een stoomhavensleepboot en ervaar het maritieme leven op de boot. Een bezoek aan het fregat Suomen Joutsen mag niet worden overgeslagen.

Forum Marinum

Omgeving

Archipel van Turku

Voor de kust van Turku ligt de Finse eilandengroep de Archipel van Turku. Maak gebruik van de veerpontjes of bruggen die de eilanden met elkaar verbinden en ontdek de pittoreske havenstadjes en ongerepte natuur. Het idyllische kuststadje Naantali is ook een bezoek waard. Wandel over de kasseien straatjes langs vele oude houten huizen, gelegen rondom een levendige haven waar je heerlijke, verse vis kunt eten.

Archipel van Turku
Ballon!