Lappeenranta, Zuid-Finland & Merengebied

Lappeenranta, Zuid-Finland & Merengebied Aan het grootste meer van Finland ligt de stad Lappeenranta. Op slechts anderhalf uur rijden van de Russische grens zijn de Russische invloeden met name zichtbaar in het oudste deel van de stad, het Fort. Neem een kijkje in het historisch South Karelia Museum en kom meer te weten over de geschiedenis. Voor wat ontspanning bezoek je het stadsstrand Myllysaari of huur een bootje en verken het meer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Linnoitus

Het oudste deel van Lappeenranta, Fort Linnoitus, is nu een prachtige plek in de stad waar veel musea, galerijen en ambachtelijke werkplaatsen te vinden zijn. Dit fort is gebouwd door de Zweden en aan het einde van de achttiende eeuw voltooid door de Russen. Wandel door de oude straatjes en bekijk de handwerkwinkels en aardewerkwinkels. Ook zijn er een aantal musea gevestigd, zoals het Cavaleriemuseum en het South Karelia Museum. Neem een kijkje bij de orthodoxe kerk midden in het fort, welke door de Russische soldaten aan het einde van de achttiende eeuw is voltooid.

Fort Linnoitus, Lappeenranta

Kerken

In Lappeenranta staan een aantal kerken waarvan de orthodoxe kerk in het fort en de Lappeenranta kerk ten zuiden van het fort de meest bijzondere zijn. De orthodoxe kerk is de oudste kerk van Finland en stamt uit 1785. Eerst gebouwd in hout en later vervangen door steen. De Lappeenranta kerk is wat jonger, uit de twintigste eeuw. Gebouwd als garnizoenskerk voor de orthodoxe kerk en ligt op een centrale locatie in een park en is opgebouwd met rode bakstenen.

Kerken, Lappeenranta

Saaimameer

Wie van water houdt is bij het Saaimameer aan het goede adres. Het grootste meer van Finland is dan ook een uitstekende plek om een kajak of boot te huren en erop uit te gaan. Het Saaimameer heeft 's werelds langste kustlijn van ruim 14.000 kilometer. Ook de natuur is prachtig met grote natuurlijk bossen, nog geheel onaangetast. Helder water en vele wilde dieren, waarvan de ringelrob eruit springt, dit is de meest bedreigde zeehond ter wereld. Wil je liever rond het meer gaan, pak dan de auto of de fiets en verken het gebied langs de kust of ga een aantal eilanden op die met een brug verbonden zijn aan het vasteland.

Saaimameer, Lappeenranta

Myllysaari strand

Ten noordoosten van het centrum van Lappeenranta ligt het stadsstrand genaamd Myllysaari. Een heerlijke plek om in de zomermaanden te vertoeven. Neem een duik in het meer of stap in een typisch Finse sauna. Ook is er een glijbaan, beachvolleybalveld en een kiosk. Ook in de wintermaanden is dit nog steeds de plek om te zwemmen, er worden dan twee poelen in het ijs gesneden.

Myllysaari strand, Lappeenranta

South Karelia Museum

Wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van Lappeenranta en de omgeving moet een bezoek brengen aan het South Karelia Museum. Gevestigd in het oude fort in een oud Fins huis. Naast ouderwetse foto's en films zijn er ook bijzondere objecten te zien die door de jaren heen verzameld zijn. Sommige objecten hebben Russische of Duitse invloeden.

South Karelia Museum, Lappeenranta

Zandkasteel Hiekkalinna

Zand, zand en nog eens zand! Dat kan je zien bij Hiekkalinna ten noorden van het oude fort. Ieder jaar komen meerdere zandkunstenaars bij elkaar om hier het grootste zandkasteel van Finland te bouwen. Door de jaren heen zijn er verschillende thema's geweest en zijn er meerdere activiteiten te doen. Zo kunnen er fietsen of kano's gehuurd worden of kinderen kunnen een ritje in een carrousel maken. Over het algemeen is dit zandkasteel alleen in de zomermaanden te bewonderen.

Zandkasteel Hiekkalinna, Lappeenranta

Omgeving

Fortheuvel Kuivaketveleen linnavuori

Op een van de eilanden in het Saaimameer ligt de fortheuvel Kuivaketveleen linnavuori. Deze heuvel is een van de kasteelheuvels in Finland welke gebouwd zijn aan het einde van de oude ijzertijd. Het is een beschermde plek waar archeologische opgravingen zijn gedaan uit de Vikingtijd. Beklim de lange trap naar boven op de kasteelberg en geniet van het schitterende panoramische uitzicht. Een ideale uitstap om per fiets vanuit Lappeenranta te doen. In ongeveer zes kilometer ben je bij deze bijzondere fortheuvel.

Fortheuvel Kuivaketveleen linnavuori, Lappeenranta
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!