Savonlinna, Zuid Finland & Merengebied

Savonlinna, Zuid-Finland en merengebied Te midden van het grootste merenstelsel, de Saimaa meren, ligt de prachtige oude stad Savonlinna. Tijdens je bezoek aan deze historische stad ben je letterlijk omringd door het water. Breng een bezoek aan het Kasteel Olavinlinna dat op een steil rotsachtig eiland prijkt. Stap aan boord van een stoomboot en ontdek de duizenden kleine eilanden, het blauwe water en de prachtige natuur. In het nabijgelegen gebied van de Punkaharju heuvelrug maak je kennis met de geschiedenis van de verdedigingslinie van het fort Kuikonniemen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Olavinlinna

Kasteel van Olavinlinna ligt in het midden van het Finse meer. In de vijftiende eeuw werd het kasteel op dit steile rotsachtige eiland, in opdracht van ridder Erik Akselinpoika Tott, gebouwd. Historisch gezien vormt het kasteel een belangrijke strategische rol tijdens de vele middeleeuwse veldslagen tussen het Zweedse en Russische Rijk. Neem deel aan een rondleiding die je de verborgen plekken tussen de smalle gangetjes van het kasteel laat zien. De binnenplaats vormt in de zomermaanden het middelpunt van het jaarlijkse operafestival.

Kasteel Olavinlinna, Savonlinna

Historisch centrum Savonlinna

Maak een wandeling door het oude historische Savonlinna. De geplaveide straten, de houten huizen en oude lanen laten je de geschiedenis van Savonlinna ervaren. Het oude stadscentrum vormde rond 1900 een hechte gemeenschap van ambachtslieden en metselaars die in het kasteel werkzaam waren. In de houten gebouwen zijn nu restaurants, handwerkwinkels en galeries gevestigd. Loop naar het eind van de straat LInnankatu voor een bezoek aan het natuur- en cultuurcentrum Riihisaari van het Saimaa meer.

Historisch centrum Savonlinna

Stoomboot cruise

Ga mee met een traditionele stoomboot cruise door de wateren van het Saimaa meer. De tocht gaat langs het Kasteel van Olavinlinna en de eilanden Saimaa, Pihlajavesi, Puruvesi. De duizenden kleine eilanden, het blauwe water en de prachtige natuur zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De tocht gaat ook door het leefgebied van de Saimaa ringelrob, een beschermde rob die alleen in Finland voorkomt.

Stoomboot cruise, Savonlinna

Fort Kuikonniemen

Volg het pad van de Kuikonniemi War History Trail en ontdek de geschiedenis van Fort Kuikonniemen. De lange reeks loopgraven die onderdeel is van het verdedigingswerk ligt verborgen in het bos langs de Punkaharju heuvelrug. Loop langs de houten constructies en stap binnen in een van de gerestaureerde dug-outs. De geschiedenis is fascinerend, wetende dat het fort deel uit maakt van de 1.200 kilometer lange bunkerlinie genaamd de Salpa lijn.

Fort Kuikonniemen, Savonlinna

Omgeving

Kerimäki kerk

Bezoek de grootste houten kerk ter wereld in het dorpje Kerimäki, ten oosten van Savonlinna. Volgens vertellingen is de grootte van de kerk het resultaat van een misverstand over de schaalgrootte tussen de architect en de bouwer. De kerk werd in een periode van drie jaar voltooid en elke man tussen de 15 en 60 jaar was verplicht mee te helpen met de bouw van deze imposante kerk. De banken, kolommen, galerijen, koepels en bogen in het interieur zijn stuk voor stuk meesterwerken en getuigen van ambachtelijk timmerwerk vakmanschap.

Kerimäki kerk, Savonlinna

Linnansaari Nationaal Park

Ongeveer 45 kilometer ten noorden van Savonlinna ligt het Linnansaari Nationaal Park. Het eiland Linnansaari biedt uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden. Vanuit het dorp Oravi vertrekken er rondleidingen naar het leefgebied van de zeldzame Saimaa ringelrob. Deze zeehond heeft zich de voorbije decennia aangepast aan de leefomstandigheden van zoet water.

Linnansaari Nationaal Park, Savonlinna

Lusto Finnish Forest Museum

Breng een bezoek aan het Lusto Finnish Forest Museum en maak kennis met een van de belangrijkste industrieën in Finland, de houtindustrie. De tentoonstellingen nemen je mee door de geschiedenis van de bosbouw, het vervoer van de boomstammen over water en de aandacht voor duurzame bosbouw in de toekomst.

Lusto Finnish Forest Museum, Savonlinna
Ballon!