Reisinfo Ardèche, Frankrijk

Alle informatie over jouw rondreis in de regio de Ardèche! De Ardèche in Zuid-Frankrijk is vernoemd naar de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. Deze is meteen ook één van de bekendste trekpleisters van het gebied. Huur een kajak voor een halve of een hele dag. Je wordt stroomopwaarts gebracht en daarna peddel je zelf terug. Picknicken op een strandje, een lekkere duik in het verkoelende water, het is echt een dag genieten. De Ardèche heeft rustige gedeeltes voor een ontspannende tocht, maar je kan ook kiezen voor een stuk van de rivier met meer stroomversnellingen, dwars door de Gorges de l'Ardèche.

Vallon-Pont dArc, Frankrijk
Balazuc, Frankrijk

De belangrijkste plaats in de Ardèche is Vallon-Pont d-Arc, niet omdat het stadje nou zo groot en authentiek is, maar er is hier gewoon veel te zien en te doen. Allereerst is hier de Pont d'Arc, een grote, natuurlijke boogbrug, ontstaan in de rots. Je kan hem beklimmen of eronderdoor varen. Je vindt hier ook een leuk strandje. Verder ligt hier de bijzondere grot Grotte Chauvet. Hoewel je de eigenlijke grot niet in kan, is er een prachtige replica gebouwd met een kopie van de bijzondere prehistorische rotsschilderingen. De Gorges de l'Ardèche begint ook bij Vallon-Pont d'Arc, een schilderachtige weg dwars door de kloof. In het dorp zelf vind je talloze winkeltjes, terrassen en een gezellig plein.

Vanaf Vallon-Pont d'Arc kan je door de hele kloof heen peddelen, maar je kan er ook met de auto doorheen. In de kloof ligt nog een grot met prehistorische rotstekeningen, de Grotte Aven d'Orgnac. Als je aan de andere kant de Gorges de l'Ardèche uitrijdt kom je bij de Grottes de Saint-Marcel, met de unieke verlichte waterbassins, ook zeker een bezoek waard.

Andere stadjes aan de Ardèche die een bezoek waard zijn, zijn Vogüé, een stadje dat tegen de rotswand aan gebouwd is. Alle wegen leiden hier naar het kasteel uit de elfde eeuw. Ook Balazuc is tegen een rots gebouwd. de steile straatjes kronkelen omhoog naar de romaanse Sainte-Marie kerk. Labaeume is geen uitzondering, ook deze ligt tegen de rotsen aan, met als letterlijke hoogtepunt het kasteel op de klif. In de omgeving van dit dorp liggen verscheidene hunebedden (dolmen).

Naast kajakken kan je ook zeker wandelen in de Ardèche, natuurlijk rondom de Gorges de l'Ardèche, maar denk ook eens aan de andere natuurgebieden hier. Natuurpark Monts d'Ardèche is een gebergte met de inactieve vulkaan Mont Gerbier-de-Jonc van 1550 meter hoog. Deze kan je uiteraard beklimmen. De zestig meter hoge waterval Cascade du Ray-Pic is een andere goed wandeldoel. Je kan even op en neer voor een foto, maar er lopen langere en kortere routes door het hele gebied. Deze weg door Parc naturel régional des Monts d'Ardèche is trouwens ook schitterend.

Rondreizen door Ardèche, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Ardèche. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Ballon!