Ruoms, Ardèche

Ruoms Ardeche Frankrijk Ga je mee terug naar de middeleeuwen in het oude dorpje Ruoms op de oevers van de rivier de Ardèche? Dwaal door de smalle straatjes rond de Sint-Pieterskerk en verbaas je over de goed bewaard gebleven stadsmuren en uitkijktorens. Maak een ritje langs de beroemde kloven van de Ardèche of huur een kajak om de omgeving eens van een andere kant te zien. Een van de mooiste bezienswaardigheden is Vallon Pont d'Arc, de beroemde rotsboog over het water.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sint-Pieterskerk

Midden in Ruoms staat de Église Saint-Pierre-aux-Liens aan een klein, met keien geplaveid plein. Deze werd in de elfde en twaalfde eeuw gebouwd in overwegend romaanse stijl. In latere eeuwen werden er drie kapellen toegevoegd. Het is geen grote, rijk versierde kerk, maar door de prachtige bouw, met imposante bogen uit kalksteen, toch zeker een bezoek waard.

Ruoms kerk

Kajakken op de Ardèche

De rivier en de strandjes bij de Ardèche nodigen uit om te komen te kajakken, wandelen en te zwemmen. De rivier de Ardèche is in Ruoms altijd dichtbij. Dat betekent dat je niet ver hoeft te zoeken naar een plek waar kajaks verhuurd worden. Je wordt met je kajak naar een plek stroomopwaarts gebracht en dan peddel je in alle rust terug naar Ruoms. Natuurlijk kun je ook de auto pakken en naar de Gorges de l'Ardèche rijden voor prachtige vergezichten op de diepe rivierkloof. Bezoek ook Vallon-Pont-d'Arc. Hier overspant een natuurlijke rotsboog de rivier. Je herkent dit mooie (maar zeer toeristische) plekje vast uit de vele reisgidsen.

Kajakken Ardeche Ruoms

Kalksteengroeve

Vanaf Ruoms loopt een wandelpad naar een van de kalksteengroeves waar de omgeving bekend om staat. Deze kalksteen is in veel verschillende steden gebruikt, er wordt zelfs gezegd dat de sokkel van het Vrijheidsbeeld van New York van deze steen gemaakt is. De wandeling Cirque de Gens loopt deels langs een oude spoorlijn, waarna je uitkomt bij de rivier de Ardèche. De rivier heeft deze enorme kalkstenen klif uitgesleten. Een prachtig punt en ook een goede plek voor een verfrissende duik en lunch.

Cirque de Gens Ardeche Ruoms

Omgeving

Vallon-Pont-d'Arc

Vallon-Pont-d'Arc ligt op ongeveer een kwartier rijden, ook direct aan de rivier de Ardèche. Het plaatsje is vernoemd naar de grote natuurlijke rotsboog over het water. Dit pronkstuk schittert in elke reisgids over de Ardèche. Kajakken is een van de populairste activiteiten. Je kunt onder de boog door varen en zwemmen. De boog mag ook worden beklommen. Een andere bezienswaardigheid in dit gebied zijn de (nagebouwde!) grotten van Chauvet met rotstekeningen van ruim 30.000 jaar oud.

Vallon-Pont-d'Arc

Gorges de 'Ardeche

Bij Vallon Pont d'Arc begint de 38 kilometer lange toeristische route die door en langs de kloven van de Ardèche slingert. Onderweg zijn diverse plekken met prachtige uitzichtpunten over de rivier in de diepe kloof. Ook hier kan worden gekajakt. Voor de reiziger die wat meer uitdaging zoekt dan peddelen onder de Pont d'Arc: er zijn in de Gorges stroomversnellingen en het is mogelijk een dagtocht te maken.

Pont dArc Vallon Pont dArc

Balazuc

Het stadje Balazuc ligt ook aan de rivier de Ardèche en lijkt wel tegen de rots opgebouwd te zijn. Dwaal door de steile oude straatjes met stenen bogen en gluur even binnen bij de kerk Sainte-Marie. Het kasteel van Balazuc en het bijbehorende uitzicht mag je ook niet missen. Balazuc ligt ongeveer een kwartier rijden ten noorden van Ruoms.

Balazuc

Grottes de Saint-Marcel

Op zo'n 45 minuten rijden liggen de bijzondere druipsteengrotten van Saint-Marcel. De rondleiding hier neemt je mee door immense zalen met stalactieten en stalagmieten, maar het meest uniek zijn de waterbassins die trapsgewijs naar beneden lopen. Deze worden mooi verlicht en zijn absoluut fotogeniek. Ook in deze grot zijn muurschilderingen gevonden.

Grottes de Saint Marcel
Ballon!