Vallon-Pont-d'Arc, Ardèche

Vallon-Pont-d'Arc Vallon-Pont-d'Arc ligt direct aan de rivier de Ardèche in de gelijknamige regio in Zuid-Frankrijk. Het plaatsje is vernoemd naar de grote natuurlijke rotsboog over het water. Je herkent het vast uit alle reisbrochures over de Ardèche. Onder de boog door kajakken (of zwemmen) is iets wat bijna elke bezoeker doet. Ook de grotten van Chauvet met rotstekeningen van ruim 30.000 jaar oud zijn zeer de moeite waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pont d'Arc

Door de hoge waterstand in de winter is deze unieke boog uit de rots boven de rivier de Ardèche uitgesleten. Hij is maar liefst 34 meter hoog en 59 meter lang. Vaar of zwem er onderdoor of wandel via een voetpad over de rots. Je kunt een prachtige kanotocht maken over de Ardèche. Bij de Pont d'Arc is een mooi strandje. In het hoogseizoen en in het weekend kan het hier erg druk zijn.

Pont dArc Vallon Pont dArc

Gorges de 'Ardeche

Bij Vallon Pont d'Arc begint de 38 kilometer lange toeristische route die door de kloof van de Ardèche slingert. Onderweg zijn diverse plekken met prachtige uitzichtpunten over de rivier in de diepe kloof. Er liggen er ook heerlijke zandstrandjes aan de Ardèche, ideaal voor een picknick of verkoelende duik.

Pont dArc Vallon Pont dArc

Kanoën en kajakken

De Gorges de l'Ardèche is de nauwe kloof waar de rivier de Ardèche doorheen stroomt. Met je kajak peddel je langs bijzondere rotsformaties en inhammen. Het is de ideale manier om de rivier te verkennen. In Vallon Pont d'Arc vind je verschillende verhuurbedrijven. Zij brengen je naar het beginpunt van je tocht en dan peddel je stroomafwaarts. Er zijn makkelijke routes en routes dwars door de kloof met verschillende stroomversnellingen.

kanoën in de Ardeche

La Grotte Chauvet

La Grotte Chauvet ligt vlak bij Vallon-Pont-d'Arc en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De grot werd pas in 1994 ontdekt en is van onschatbare waarde, doordat deze zich in nog volledig originele staat bevindt. Hoewel deze 30.000 jaar oude grot zelf niet geopend is voor bezoekers, hebben ze een exacte replica gemaakt in Caverne du Pont d'Arc. De prehistorische grottekeningen van oerossen, paarden, holenberen, holenleeuwen en bizons zijn hier, compleet met grot nagemaakt.

Grotte Chauvet, Vallon Pont d'Arc

Omgeving

Balazuc

Het stadje Balazuc ligt ook aan de rivier de Ardèche en lijkt wel tegen de rots op gebouwd te zijn. Dwaal door de steile oude straatjes met stenen bogen en strijk neer op een terrasje op één van de pleinen. De Sainte-Marie kerk is een romaanse kerk die stamt uit de elfde eeuw, neem ook zeker binnen even een kijkje. Het kasteel van Balazuc mag je ook niet missen. Vanaf het stadje heb je een schitterend uitzicht over de groene omgeving en de rivier. Ben je uitgekeken, dan is er een strandje aan de rivier de Ardèche om even lekker af te koelen.

Balazuc

Grottes de Saint-Marcel

Op een goed half uur rijden van Vallon Pont d'Arc liggen de grotten van Saint-Marcel. Deze bijzondere druipsteengrot kan uiteraard bezocht worden. De rondleiding neemt je mee door immense zalen met stalactieten en stalagmieten, maar het meest uniek zijn de rond uitgesleten waterbassins die trapsgewijs naar beneden lopen. Deze worden mooi verlicht en zijn absoluut fotogeniek. Ook in deze grot zijn muurschilderingen gevonden. Je kan slechts een deel van de 45 kilometer aan gangenstelsels bezichtigen, maar het is je bezoek zeker waard.

Grottes de Saint Marcel
Ballon!