Puy de Dôme, Auvergne

Natuurpark Volcans d'Auvergne Puy de Dôme is een departement in de regio Auvergne in Frankrijk. Na de Franse Revolutie zijn er in Frankrijk departementen ontstaan, waaronder Puy de Dôme. Deze regio is vernoemd naar de vulkaan de Puy de Dôme in het Natuurpark Volcans d'Auvergne. Dit natuurpark ligt in het westen van het departement, in het oosten vind je het Natuurpark Livradois-Forez. De grootste stad van het departement is Clermont-Ferrand, hier kun je goed terecht voor cultuur, winkelen en lekker eten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand ligt in de vulkanische regio Puy de Dôme en dit zie je terug in de vele zwarte huizen in het centrum van de stad. Een stadswandeling is de ideale manier om de stad te verkennen. Het kloppende hart van de stad is het plein Place de Jaude. Twee prachtige bouwwerken die je zeker niet mag overslaan zijn de Notre-Dame-du-Port basiliek en de Notre-Dame-de-l'Assomption kathedraal. Ga bij de Notre-Dame-du-Port ook even het dak op, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hou je van winkelen en lekker eten? Ook dan is Clermont-Ferrand the place to be, in deze gezellige studentenstad vind je talloze cafeetjes en trendy restaurants.

Clermont-Ferrand

Riom

Riom is een elegant stadje vol kunst en geschiedenis. Het historische centrum is prachtig met onder andere een oude kapel en de klokkentoren. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de daken van de stad en de omgeving. Slenter door de straatjes en ga lekker lunchen in één van de restaurants. De museumliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Mandet museum of het Auvergne museum. Vlakbij Riom ligt de Abdij van Mozac, één van de oudste in de regio en dus zeker de moeite waard. De Romaanse bouwkunst is prachtig.

Riom

Natuurpark Volcans d'Auvergne

In het westen ligt het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne en is het grootste regionale park van Europa. De naam van het park zegt het al, het is een vulkanisch gebied en behoorde vroeger zelfs tot één van de meest actieve vulkaangebieden van de wereld. Tegenwoordig vind je hier naast slapende vulkanen ook veel kratermeren, rivieren en prachtige flora en fauna. Je kunt in het park prachtige wandelingen maken in de natuur en ook voor de sportievelingen is er genoeg te doen zoals mountainbiken, kajakken, raften en paardrijden. Lees hieronder verder over de bekendste bezienswaardigheden in het park.

Natuurpark Volcans d'Auvergne

Puy de Dôme

Puy de Dôme is de bekendste vulkaan met een piek van 1465 meter die je al van veraf ziet liggen. Je hebt eenmaal boven een spectaculair uitzicht van 360 graden en kijkt uit over wel zo'n tachtig vulkanen. Dit is de grootste selectie van vulkanen in heel Europa. Even geen zin om te wandelen? Neem dan het treintje naar boven. Onderweg zie je het landschap langzaam veranderen. Van bossen tot heuvels en steile hellingen. Je kan natuurlijk ook heen met het treintje en lopend terug, langs een tweede krater, via de Chemin de Chèvres. Vroeger stonden er diverse tempels en ook werd de vulkaan gebruikt voor religieuze doeleinden.

De vulkaan Puy de Dôme

Puy de Sancy

Deze berg ligt op 1886 meter en is daarmee het hoogste punt van het Centraal Massief. Om die reden wordt Puy-de-Sancy het dak van de Auvergne genoemd. Het gebied rondom de berg kent een zeer rijke geschiedenis. Zo is er bekend dat de Romeinen badhuizen hebben aangelegd. Daarnaast zijn er in de buurt diverse tempels gevonden. En wist je dat de rivier Dordogne vlakbij de berg begint? Je kunt de berg te voet beklimmen maar aan te raden is om eerst de kabelbaan naar boven te nemen. Maak via de aangelegde paden en trappen mooie wandelingen en geniet van de spectaculaire uitzichten.

Puy de Sancy

Meren

In het park vind je prachtige meren die je niet mag overslaan. In de buurt van het dorpje Besse-et-Saint-Anataise ligt het kratermeer Lac Pavin. Dit natuurlijke meer is ooit de krater van een vulkaan geweest, een erg bijzonder meer dus. Tussen de bergen, in een groene vallei, vind je een ander meer, Lac Chambon. Een prachtig helderblauw meer waar je veel leuke activiteiten kunt doen. Maak een stevige wandeling, neem een duik in het verfrissende water of huur een kano of kajak.

Lac Pavin

Orcival

In het park ligt het mooie stadje Orcival. Het is een klein plaatsje maar staat vol met historische gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Notre Dame Basiliek en Orcival is ontstaan rondom deze kerk. Bezoek de kerk en neem een kijkje bij de belangrijke relieken. Wandel door de gezellige straatjes van de stad en plof neer bij één van de terrasjes of neem een kijkje bij de winkeltjes. Zin in wat lekkers? Neem dan een kijkje bij Maison de la Confiserie et du Chocolat, een traditionele winkel waar ze chocola en ander snoep verkopen.

Orcival

Murol

Middenin het natuurgebied op zo'n 833 meter hoogte ligt het kleine dorpje Murol. Het dorpje heeft een goede locatie om vanuit hier de omgeving te verkennen en te wandelen of andere activiteiten te ondernemen. Daarnaast vind je hier ook het twaalfde-eeuwse kasteel van Murol. De Auvergne kent veel kastelen maar deze staat bekend als één van de belangrijkste. Het kasteel is gerestaureerd maar heeft nog steeds het historische karakter. Neem deel aan een rondleiding en wie weet kun je wel een voorstelling bijwonen. Vanaf de top van het kasteel heb je een prachtig uitzicht op Murol, de Tartaret vulkaan en de rest van de omgeving.

Kasteel van Murol

Natuurpark Livradois-Forez

In het oosten van het departement Puy de Dôme ligt het Natuurpark Livradois-Forez. Het park is oorspronkelijk opgericht ter bescherming van de natuur. Vandaar dat je hier bijzondere planten en dieren tegen kunt komen. Wie weet spot je wel een uil, buizerd of de rode eekhoorn. In het park kun je ook een bezoekje brengen aan het vijftiende-eeuwse Kasteel van d'Aulteribe. De kunstwerken, meubels en wandtapijten zijn schitterend en het wordt dan ook gezien als één van de mooist gemeubileerde kastelen van Frankrijk. Vanuit verschillende leuke dorpjes kun je het park gaan ontdekken, bijvoorbeeld Ambert. Het plaatsje staat bekend om de papierfabriek en de Ambert kaas, een blauwe kaas.

Natuurpark Livradois-Forez
Ballon!