Reisinfo Bourgogne, Frankrijk

Leven als een god in Frankrijk, bourgondisch genieten, het zijn uitdrukkingen die zo maar hun oorsprong in de Bourgogne kunnen hebben. Het is een belangrijke wijkstreek in Frankrijk tijdens jouw rondreis door dit favoriete vakantieland en ze weten hier absoluut wat lekker eten is. De Bourgogne is dan ook zeker een must als je met de auto door Frankrijk reist.

Dijon, Frankrijk
Beaune, Frankrijk

In het groende landschap van de Bourgogne wisselen uitgestrekte wijngaarden, pittoreske dorpjes, kastelen en historische steden elkaar af. Weet je dat het een hele goede streek is om op de fiets te verkennen? Neem je fietsen mee, of huur deze ter plaatse, er zijn talloze fietspaden langs wijngaarden, kanalen of dwars door het natuurgebied de Morvan. De wijnchateau's zijn eenvoudig te bezoeken, proef bekende soorten zoals de Pinot Noir en Chardonnay en koop eens een fles voor later.

Een bezoek aan de grote steden Beaune en Dijon mag niet ontbreken. Midden in de wijnstreek Côte d'Or ligt Beaune, het wordt ook wel de wijnhoofdstad van de Bourgogne genoemd. Het oude ziekenhuis, Hôtel Dieu, met zijn prachtige gekleurde daken is een must-see. De volgende stop: het Musée du Vin de Bourgogne (het wijnmuseum) of één van de vele wijnkelders. Dijon is de bestuurlijke hoofdstad van de regio en je dwaalt hier heerlijk door het oude centrum met oude herenhuizen, kleurrijke vakwerkhuizen en het Paleis van de hertogen van Bourgondië, tegenwoordig is het het stadhuis en een museum. Dijon mosterd, wie kent het niet, in Frankrijk vind je bijna geen andere. Het werd eeuwenlang exclusief in Dijon gemaakt, het zal je niet verbazen dat er een mosterdmuseum is. Andere typische streekgerechten uit de Bourgogne zijn Boeuf Bourguignon (vlees gestoofd in wijn) en escargots, slakken, (voor de liefhebber).

De Morvan is een groen gebergte met toppen tot ongeveer 900 meter hoog. Je kan er uitstekend wandelen en fietsen en door de geringe hoogte zijn er echt mogelijkheden voor iedereen. Naast eenvoudige routes zijn er ook uitdagingen zoals rotsklimmen en mountainbiken. In het gebied liggen ook diverse (stuw)meren, voor de liefhebbers, je kan hier 's zomers lekker zwemmen, zeilen en vissen. De stadjes die hier tussen de bergen liggen zijn zeker een bezoek waard. Vézelay is een oud bedevaartstadje met oude straatjes en op de heuvel in de stad de Sainte-Madeleine basiliek.

Het bijzondere, oude klooster Abbaye de Fontenay kan je ook bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven door door deze romaanse, cisterciënzer abdij, die gebouwd werd in de twaalfde eeuw. Combineer je bezoek met een wandeling door de groene omgeving. Cluny is een stadje dat vroeger rond een klooster gebouwd was. Het klooster is niet meer compleet, maar de gerestaureerde overblijfselen en het mooie stadje geven samen een goed beeld van het leven hier in vroeger tijden.

Rondreizen door Bourgogne, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Bourgogne. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Op korte rijafstand van Nederland vind je prachtige oude steden met grachten en vakwerkhuizen. Het sprookjesachtige Colmar ligt tussen de wijngaarden in het hart van de Elzas. En je bezoekt Straatsburg, waar het centrum op een eiland is gebouwd. Slenter rond en bewonder monumentale panden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In de Bourgogne bezoek je het sfeervolle stadje Beaune, bekend om de daken met felgekleurde dakpannen, oude stadsmuren en eeuwenoude wijnkelders.

StraatsburgColmar ElzasHet centrum van Beaune, BourgogneCitadel

Een ware roadtrip door het zuidwesten van Europa! Je bezoekt de gehele kust van het Iberisch schiereiland en bezoekt de mooiste kustplaatsen van Portugal en Spanje. Van San Sebastian in Spaans Baskenland tot de kaap op het uiterste puntje van de Algarve, je bezoekt het allemaal! Naast iconische steden als Lissabon en Santiago de Compostela maak je ook kennis met prachtige natuurgebieden zoals de nationale parken Doñana en de Picos de Europa. En onderweg pik je ook nog een stukje Engeland mee bij de rots van Gibraltar.

Vuurtoren van Hercules La CorunaMálagaPark Guell BarcelonaLissabon

De Pyreneeën zijn een indrukwekkende bergketen op de grens van Frankrijk en Spanje. Tijdens deze eigen vervoer reis bewonder je de hoogtepunten van deze bijzondere regio vol machtige pieken tot 3.000 meter hoog, groene valleien en nationale parken als Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Naast unieke natuurpracht bezoek je sfeervolle badplaatsen als Cadaqués en San Sebastian in Baskenland. Ook de Franse vestingstad Carcassonne, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de Catalaanse stad Gerona staan op het programma.

CadaquesGeronaSan SebastianHuesca

De keizerlijke Route Napoleon gecombineerd met de indrukwekkende landschappen van de Provence en de Alpen. Deze reis heeft het allemaal! Je bezoekt de mondaine badplaats Cannes aan de Côte d'Azur en de havenstad Marseille met haar vele bezienswaardigheden. Ook verblijf je bij de grootste kloof van Europa, de Gorges du Verdon in de omgeving van Moustiers-Sainte-Marie. Het is heerlijk toeren door het afwisselende Franse landschap, via pittoreske plaatsen met pleinen en marktjes. Maak je de langere route, dan komt daar ook nog het prachtige meer van Annecy bij.

CannesHet centrum van Beaune, BourgogneAnnecyOude haven Marseille
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!