Beaune, Bourgogne

Beaune, Bourgogne Slenter door de straten van het middeleeuwse stadje Beaune. Ga op zoek naar de verschillende bezienswaardigheden, zoals het eeuwenoude hospitaal Hôtel-Dieu, met de fleurige gekleurde dakpannen. Waan je terug in de geschiedenis van de stad en loop langs de stadsmuren. Daal af naar de eeuwenoude wijnkelders voor een proeverij in de stad die volgens sommige reizigers de hoofdstad van de Bourgondische wijnen is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hospice (of Hôtel-Dieu) de Beaune

Het Hospice (of Hôtel-Dieu) de Beaune is dé bezienswaardigheid van Beaune. Het gebouw uit 1443 kenmerkt zich door de vrolijke dakpannen in allerlei verschillende patronen. Hotel Dieu is gebouwd als schuilplaats voor de zieken en armen in die tijd en zelfs tot 1971 was het nog in gebruik als ziekenhuis. Wandel over de binnenplaats, waar je de daken en torentjes extra goed kunt bekijken. Maak kennis met de wereld van de achttiende-eeuwse geneeskunde in de apotheek of bewonder het tonggewelf plafond in de grote zaal. Er is zelfs een wijndomein in de hospice en de wijnen worden al meer dan 150 jaar op de derde zondag in november geveild ter bescherming van het cultureel erfgoed van de hospice. De wijnkelders zijn er groot en liggen zelfs onder de straten van Beaune.

Hospices (of Hôtel-Dieu) de Beaune, Bourgogne

Stadsmuren Rempart Madeleine

Al rond de vierde eeuw werden deze stadmuren in Beaune gebouwd en later tussen de dertiende en vijftiende eeuw zijn deze uitgebreidt tot de huidige wallen. In totaal waren de stadsmuren wel 2,5 kilometer lang en vormden een erg goed verdedigingswerk destijds. Wandel nu langs deze goed bewaarde stadsmuren en waan je terug in de geschiedenis.

Stadsmuren Rempart Madeleine, Bourgogne

Église de Notre-Dame

Wandel onder de bogen door van de entree van de Église de Notre-Dame, de kerk van Beaune. Het is een vrij sobere kerk, maar je vindt er meerdere stijlen terug die dateren uit de verschillende eeuwen waarin er aan de kerk gebouwd is. De klokkentoren stamt uit de zestiende eeuw en later werd de galerij toegevoegd rond de negentiende eeuw naar het idee van de beroemde architect Violet le Duc.

Église de Notre-Dame, Bourgogne

Wijnproeven Beaune

Beaune is een echte wijnstad. Als je graag een goede wijn wil drinken bezoek dan een winebar in plaats van een brasserie. Er is zelfs een wijnmuseum genaamd Musée du Vin. Op de binnenplaats van het museum zie je de grote oude wijnpersen staan. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de wijn en de wijnbouw. Net buiten de stadsmuren vindt je een prachtig park en aan de achterkant van dit park loop je naar de wijngaarden van Beaune. Je kan een mooie wandeling maken over deze wijngaarden.

Wijnproeven Beaune, Bourgogne

Markt(en)

Om te beginnen is er iedere zaterdagochtend in Beaune, op het plein voor Hôtel-Dieu, een markt die doorloopt naar Les Halles. Een echte Franse markt, vol met lekkernijen zoals fantastisch vers fruit en boter en kruiden. Je kunt in het centrum sowieso terecht voor lekkere lokale producten, van perzikjam tot mosterd. Wijn speelt echt de hoofdrol in deze stad, dus je kunt hier meerdere wijnhuizen bezoeken. Er is ook een jaarlijks een driedaags wijnfestival, in de derde week van november.

De markten van Beaune
Ballon!