Quimper, Bretagne

Quimper, Bretagne Ooit bestond Quimper uit enkel de sfeervolle wijk Locmaria. De stad groeide steeds verder uit rondom de kathedraal en langs de rivier Odet. Tegenwoordig heeft het middeleeuwse Quimper drie historische wijken met elk een eigen sfeer. Dwaal langs oude gildehuizen en statige panden langs het water. Je ziet dat het ooit een rijke handelsstad was. De levendige stad herbergt talloze schatten en gezellige pleinen vol terrassen en cafés, je komt ze vanzelf tegen op je stadswandeling.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Saint-Corentin Kathedraal

Deze gotische kathedraal vindt zijn oorsprong in de dertiende eeuw, maar de totale bouw (en herbouw) duurde maar liefst zes eeuwen. De imposante torens steken boven de stad uit. Bovenaan de gevel kijkt het ruiterstandbeeld van Koning Gradlon over de stad uit. Je stapt binnen in een immense ruimte met een hoog gewelfd plafond. Glas-in-loodramen sieren de kerk. Verdeeld over meerdere verdiepingen vertellen deze ramen diverse Bijbelse verhalen. Door de eeuwen heen zijn een aantal ramen beschadigd geraakt. De renovatie van de ramen is zo goed gedaan dat je oud en nieuw bijna niet van elkaar kunt onderscheiden.

Saint Corentin kathedraal, Quimper

Locmaria

Het oudste deel van de stad en een van drie historische wijken is Locmaria. In het hart van de wijk staat de Notre Dame de Locmaria-kerk en een naastgelegen klooster. Beiden zijn goed bewaard gebleven. De kloostertuin is als openbare tuin op de oever van de rivier Odet aangelegd. Je vindt hier diverse kruiden en planten die er in de middeleeuwen ook al groeiden. Locmaria is ook dé plek om het Quimper aardewerk te zien. Vanaf de zeventiende eeuw worden hier allerlei voorwerpen gemaakt en beschilderd in de typische Quimper stijl. Bezoek het aardewerkmuseum in deze wijk.

Locmaria, Quimper

Stad van de Hertogen

De twee andere wijken van het historische centrum van Quimper liggen op de plek waar de rivier Le Steïr in de Odet uitmondt. La Ville des Ducs betekent letterlijk de stad van de Hertogen. De wijk behoorde in de negentiende eeuw toe aan de Hertog van Bretagne. Dit deel van het centrum ligt op de linkeroever van de Steïr. De straatnamen herinneren aan oude ambachten die in de stad uitgeoefend werden. Zo zijn er de steeg van gebakken brood en de Schoenmakersstraat. Dwaal heerlijk door de smalle straten met aan weerszijden vakwerkhuizen en bekijk de mooie Matthiaskerk. Voor talloze leuke winkels en gezellige pleinen vol met terrassen moet je ook in deze wijk zijn.

La Ville des Ducs, Quimper

Stad van de Bisschop

Oftewel La Ville Épiscopale. Dit is letterlijk de Bisschoppelijke Stad en het is dan ook geen wonder dat dit de wijk rondom de oude kathedraal is. Dit deel van het historische centrum werd volledig omringd door stadsmuren en hier vind je tegenwoordig nog mooie stukken van terug. Daarnaast staat de wijk vol met oude en kleurrijke vakwerkhuizen, de ene steekt nog verder over de straat uit dan de andere. Slenter door de middeleeuwse stegen strijk neer op een terrasje. Rondom de kathedraal heb je brede keus aan cafés en creperieën. Het is ook het opstappunt van het toeristische treintje door de stad.

La Ville Episcopale, Quimper

Musea

Het museum van Bretagne is in het oude bisschoppelijke paleis gehuisvest. Het museum neemt je mee in de geschiedenis van dit departement. Tentoonstellingen bestaan uit oude archeologische vondsten, Romeinse en gotische beelden, het Quimper aardewerk, klederdracht en glas-in-lood. Het museum der schone kunsten is ook een oud museum, ontstaan uit een privécollectie van de Graaf Jean-Marie de Silguy. Deze verzamelde kunstwerken van Franse, maar ook Vlaamse en Nederlandse schilders. De huidige collectie omvat schilderijen uit de periode tussen het begin van de zeventiende eeuw en nu.

Musea in Quimper

Jardin de la Retraite

Een groene oase midden in een levendige stad. Jardin de la Retraite ligt aan de rand van het ommuurde centrum en is een heerlijke plek om even doorheen te lopen. De tuin is ingedeeld in een palmentuin, een tropische tuin en een rotstuin. Er zijn genoeg bankjes om even van de rust in de tuin te genieten. Voor nog wat extra rust ga je naar de Oranjerie van Quimper, net buiten het centrum. Dit een waar park van maar liefst 38 hectare en bevat het kasteel van Lanniron. Het prachtige kasteel ligt op de oever van de rivier de Odet. Het is beslist de moeite waard om in het park en bij het kasteel te kijken.

Jardin de la Retraite, Quimper

Omgeving

Gorges du Stangala

Binnen een paar minuten van Quimper sta je midden in de natuur van de Stangala kloof. Deze groene, beboste kloof is een heerlijke plek om te gaan wandelen. Je loopt langs de toch wel snelstromende rivier de Odet, de ruïnes van een oude molen en een broodoven. Vanaf de Meilh-Pool loopbrug kan je verder lopen langs het water. Er zijn meerdere wandelroutes mogelijk.

Quimper

Stranden bij Quimper

Ten zuiden van Quimper liggen meerdere stranden rond de monding van de Odet in de Atlantische Oceaan. De stranden van Bénodet en Le Letty zijn het makkelijkst te bereiken. Bénodet is ook een leuk badplaatsje. Op beide plekken kun je genieten van de zandstranden. Je kunt ook de Odet oversteken naar Sainte Marine. Hier ligt het Plage du Kermor, een prachtig lang zandstrand dat helemaal doorloopt naar het schiereiland Île-Tudy. Ook Plage du Cap Coz, iets verder naar het oosten is een aanrader voor een dagje aan het strand. Het heldere blauwe water wacht op je, huur ook eens een waterfiets om de baai te verkennen.

Stranden bij Quimper
Ballon!