Saint-Malo, Bretagne

Saint-Malo Het eeuwenoude vestingstadje Saint-Malo werd in de vijfde eeuw gesticht, op een rots, aan de monding van de rivier de Rance. Door de strategische ligging breidde de stad in de twaalfde eeuw snel uit tot belangrijke havenstad, maar ook tot het thuis van zeerovers en piraten, die de kust afschuimden. Een replica van het piratenschip van de beruchtste zeerover, Surcouf, ligt in de haven. Op een eiland naast de stad ligt Fort National, ooit de eerste verdediging tegen de Engelsen, nu een nationaal monument dat je met eb zelfs lopend kunt bereiken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stadsmuren van Saint-Malo

Om de stad goed te kunnen verdedigen werden tussen de twaalfde en achttiende eeuw de stadsmuren van Saint-Malo gebouwd. Tegenwoordig kan je een wandeling over de prachtig onderhouden stadsmuren maken, waarbij je van bastion naar bastion loopt. Je hebt uitzicht over de smalle historische straatjes aan de ene kant, aan de andere kant zie je de groen-blauwe zee, de haven, forten en stranden. Saint-Malo werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal verwoest en is daarna weer helemaal opgebouwd uit de brokstukken en aan de hand van foto's, wat bijzonder fraai gelukt is.

Saint Malo stadsmuur

Fort National en Fort Petit Bé

Wanneer het eb is kan je naar het Fort National, op een eilandje net buiten Saint-Malo, lopen. Er worden rondleidingen gegeven waarbij je alles hoort over hoe het fort de stad verdedigde tegen de aanvallen van de Engelsen. Het fort werd in de zeventiende eeuw ontworpen door de Franse generaal Vauban. Het andere fort voor de kust van Saint-Malo is Fort Petit Bé, ook deze kan je met eb wandelend bereiken, tijdens vloed gaan er bootjes. Ook bij de rondleiding door dit fort wordt meer verteld over de verdediging van de stad. Beide forten bieden een prachtig uitzicht op de baai en de stad.

Fort National Saint Malo

Château de la Duchesse Anne

Eén van de grote toegangspoorten is het vijftiende-eeuwse kasteel, Château de la Duchesse Anne, vernoemd naar hertogin Anna van Bretagne, later koningin van Frankrijk. Tegenwoordig is het deels stadhuis en deels bibliotheek, maar het herbergt ook musea. Het kasteel heeft meerdere torens, in één van de torens vind je het Historisch Museum van Saint-Malo, waar je de bruisende geschiedenis van de stad beleeft. Naast het kasteel ligt de Jardin des Douves en een andere toegangspoort naar de stad, Porte Saint-Vincent.

Chateau de la duchesse Anne

Kathedraal Saint-Vincent

Midden in Saint-Malo staat de Saint-Vincent Kathedraal, de kerktoren steekt ruim boven de stad uit en je ziet deze dan ook al van ver liggen. Ook deze kerk is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt, waaronder het orgel en de heilig-hartkapel. De kathedraal is in de jaren daarna mooi gerestaureerd en laat de diverse bouwstijlen zien, met onder andere Gotische en Romaanse invloeden. Van de glas-in-loodramen is de grote roos het belangrijkste, andere ramen tonen Bretonse heiligen.

Kathedraal van Saint Malo

Le Grand Aquarium

Beleef de onderwaterwereld in het Grand Aquarium van Saint-Malo. Net buiten de stad ligt dit grote aquarium met ruim 6000 soorten zeedieren. Niet alleen vissen en haaien, maar ook schildpadden, zeepaardjes en kwallen. Neem een kijkje in de Atlantische Oceaan direct rond Saint-Malo, ook dit koudere zeewater zit vol leven. De warmere zeeën komen aan langs tijdens de wereldreis door negen verschillende ruimtes aan bod. Maak een tochtje met een heuse onderzeeër, waarbij de roggen, haaien en vissen zo voor je raam langs zwemmen. De kleurrijke tropische koralen en de gekleurde vissen mag je ook zeker niet missen.

Aquarium van Saint Malo

Omgeving

Château de Beaufort

Op ongeveer 30 minuten rijden van Saint-Malo ligt het landhuis Chateau de Beaufort in het kleine plaatsje Plerguer. Tegenwoordig is het prachtig onderhouden kasteel een Dominicaans nonnenklooster. Het oorspronkelijke kasteel is in de twaalfde eeuw ontstaan, na de middeleeuwen werd het meermaals verbouwd en gewijzigd, tot het huidige gebouw. De omgeving van het landhuis is zeer geschikt voor wandel- en fietstochten, door de bossen en langs de meren Beaufort en Mireloup.

Chateau de Beaufort Bretagne
Ballon!