Blois, Loire

Blois Loire Frankrijk Aan de rivier de Loire ligt het koninklijke stadje Blois. Middenin deze historische plaats, bovenop de heuvel, ligt een van de mooiste Loire kastelen; het dertiende eeuwse Kasteel van Blois. In het oude centrum Vieux Blois staan nog veel vakwerkhuizen en monumenten uit verschillende bouwperiodes. Slenter heerlijk door de heuvelachtige buurt met oude straten en hofjes en pak een gezellig terrasje voor een glaasje streekwijn. Sluit de dag af met een wandeling over de oude brug over de Loire en verwonder je over het prachtige uitzicht over de stad en het kasteel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Blois

Diverse koningen en graven hebben in het Kasteel van Blois gewoond. Het van oorsprong middeleeuwse fort ligt in het oude centrum van Blois op een heuvel boven de rivier de Loire. Het kasteel had door de eeuwen heen verschillende bouwstijlen, maar is tegenwoordig een renaissancekasteel. Je mag het kasteel bezoeken, er zijn meerdere musea en prachtig ingerichte ruimtes. Dit beroemde kasteel is diverse keren uitgebouwd, maar het oudste gedeelte stamt al uit de dertiende eeuw. Het kasteel heeft ook een Nederlands tintje, want de in 1992 gerestaureerde glasramen zijn het werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets.

Kasteel van Blois

De Saint-Louis kathedraal

De gotische Saint-Louis kathedraal is één van de mooiste bouwwerken van de stad en is een beschermd monument. Onder de kathedraal ligt de oude Saint-Solenne crypte uit de zesde eeuw. De huidige kathedraal is van later datum en in de zeventiende eeuw in vooral laatgotische stijl gebouwd. De oude glas-in-lood-ramen zijn bijna allemaal in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld. In het jaar 2000 werden deze vervangen door nieuwe ramen, eveneens ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets.

Kathedraal Blois

Historisch centrum

Het oude centrum van Blois is niet alleen maar het kasteel. Dwaal op je dooie gemak door de oude straatjes op zoek naar andere imposante monumenten en historische vakwerkhuizen. De toren Tour Beauvoir is één van de oudste torens in de stad. Het gebouw uit de elfde eeuw was oorspronkelijk een gevangenis, maar tegenwoordig kun je er overnachten, want er is een Bed & Breakfast in gevestigd. Het oude bisschoppelijke paleis is tegenwoordig het stadhuis van Blois. In het centrum zijn diverse gemarkeerde stadswandelingen, elk met een eigen thema. Je kunt ze afzonderlijk wandelen, maar doe je ze allemaal, dan heb je de stad echt van haar mooiste kant gezien.

Historische centrum Blois

Maison de la Magie

Tegenover het kasteel van Blois ligt het geboortehuis van de illusionist Jean Eugène Robert-Houdin. Tegenwoordig is het een museum waar je alles te weten komt over zijn wereldberoemde optredens en trucs. Je beleeft zijn shows en illusies, maar je duikt ook in zijn veelzijdige leven als klokkenmaker, elektrotechnicus en oogheelkundig specialist. Hij was dé inspiratiebron van de boeienkoning Harry Houdini, die de naam van Houdin aanpaste als zijn artiestennaam. Het huis zelf is trouwens ook schitterend om te zien.

Maison de la Magie Blois

Omgeving

Château Chambord

Het is één van de grootste kastelen van Frankrijk en doemt majestueus op in het groene landschap bij Blois. Château Chambord ligt niet aan de rivier de Loire, maar aan het zijriviertje de Cosson. Het kasteel werd ontworpen door Koning Frans I. De route hier naar toe vanaf Blois is schitterend. Naast het kasteel zelf kan je hier door de kasteeltuin wandelen en een kijkje nemen bij één van de wildobservatiepunten. Vooral tegen zonsondergang kan je hier best wel eens een wild zwijn of een hert zien. Om het kasteel staat een 32 kilometer lange muur, fiets jij er helemaal omheen?

Chateau Chambord Blois

Château de Cheverny

Neem een kijkje op kasteel Molensloot, het kasteel van Kuifje. Nee deze ligt niet België, het fictieve kasteel is gebaseerd op het middendeel van Château Cheverny in de buurt van Blois. Wel vind je in het echte kasteel een tentoonstelling over Kuifje, of Tintin zoals hij in het Frans heet. Het kasteel en de tuinen zijn een bezoek zeker waard. Plan je bezoek zo dat je kan zien hoe de jachthonden van het kasteel gevoerd worden. Ze zijn uitstekend getraind en raken de overvloed aan eten pas aan als ze het teken hebben gekregen.

Chateau Cheverny Blois

La Loire à Velo

Op de fiets langs de Loire! De ruim 800km aan fietspaden van La Loire à Velo nemen je mee langs de mooiste plekjes aan het water, imposante kastelen en authentieke steden, zoals ook Blois. Je kan daarom zeker de fietsen meenemen op jullie vakantie in aan de Loire. Natuurlijk huur je er ter plaatse ook makkelijk één voor een dag. Je kan zelfs met de fiets in de trein naar bijvoorbeeld Tours en dan een stuk van de route fietsen, voordat je de trein terug naar huis neemt.

Fietsen langs de Loire bij Blois
Ballon!