Chartres, Loire

Chartres Kathedraal De oude stad Chartres is het bezoek meer dan waard. Het oude centrum bestaat uit twee delen: de bovenstad met de kathedraal op de heuvel en de benedenstad rond de rivier de Eure. Slenter door de mooie oude straten en over de pittoreske bruggen. Je komt diverse pleinen tegen met goede restaurants en gezellige terrassen. Ook het museum voor schone kunsten is een aanrader.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Chartres

De grote Notre-Dame van Chartres is een waar hoogtepunt, ook letterlijk, want het is het hoogste punt in het centrum en je hebt hier dan ook een fantastisch uitzicht. De gotische kathedraal in zijn huidige vorm bestaat al sinds de dertiende eeuw. De glas-in-loodramen zijn schitterend. Op sommige plekken zijn de (restanten van) voorgaande kerken zichtbaar die op deze plek stonden. Voorbeelden zijn de romaanse crypte en het eveneens romaanse Koningsportaal. Een belangrijk reliek in de kathedraal is de Holy Veil; het kleed (of de sluier) die de Maagd Maria zou hebben gedragen toen zij Jezus Christus baarde. Sinds de middeleeuwen komen pelgrims hiervoor naar Chartres.

Chartres Kathedraal

Eglise Saint-Pierre

Ook deze kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen, waarvan de oudste uit de dertiende eeuw stammen. In de kerk worden regelmatig orgelconcerten gehouden. Een van de andere kerken in Chartres die ook een bezoek waard is, is de Eglise Saint-André.

Chartres kerk St Pieter

Bleu de Chartres

Maak kennis met het blauw van Chartres. Hiervoor moet je eigenlijk de kathedraal bezoeken. Doordat er in de glas-in-lood-ramen veel blauwe tinten verwerkt zijn krijg je een blauwe lichtinval. Deze staat inmiddels bekend als het Bleu de Chartres. Je zult zien dat de kleur blauw op diverse plekken in de stad terugkomt.

Chatres glas-in-lood

Maisons Picassiette

Het is een bijzonder bouwwerk in Chartres; Maisons Picassiette. Het is niets minder dan een bonte verzameling van op straat gevonden voorwerpen, waarmee Raymond Isidore zijn huis verfraaide. Het 33 jaar durende project heeft dit bijzondere bouwwerk opgeleverd en het heeft sinds 1983 monumentale status. Je kan dit huis bezichtigen, let alleen op de openingstijden: het is in de regel alleen geopend tussen april en oktober en niet elke dag.

Chatres Maisons Picassiette
Ballon!