Orléans, Loire

Orleans aan de Loire Orléans is de stad van Jeanne d'Arc en ligt op de oevers van de rivier de Loire. Deze oude universiteitsstad heeft een rijke geschiedenis en is zeker een bezoekje waard. In een paar uur maak je een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Sainte-Croixe, het Place du Martroi en de oude Gallo-Romeinse stadsmuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Place du Martroi

Place du Martroi is het bruisende middelpunt van de stad, vooral bekend vanwege het ruiterstandbeeld van Jeanne d' Arc. Jeanne d'Arc is de heldin van Frankrijk, zij voerde de troepen aan die in 1429 de Engelse bezetters versloegen. Enkele jaren later stierf ze als martelares. Het plein is auto-vrij, waardoor er veel ruimte is voor restaurants en terrassen. Elke vrijdagavond wordt hier een versmarkt gehouden met onder meer de lekkerste producten uit de streek.

Place du Martroi

Sainte-Croix kathedraal

De rijkelijk versierde façade van de kathedraal is het eerste dat opvalt. De in voornamelijk gotische stijl gebouwde kerk heeft twee indrukwekkende torens. De kerk in door de eeuwen heen regelmatig zwaar beschadigd en steeds weer opgebouwd. Je ziet hierdoor goed de verschillen en ontwikkeling van de gotische bouwstijl door de eeuwen heen. Ook de binnenkant van de kathedraal is bijzonder. De glas-in-loodramen vertellen het verhaal van Jeanne d'Arc. De kathedraal ligt op een kleine tien minuten lopen van het Place Du Martroi.

Sainte Croix kathedraal Orleans

Pont George V

De Pont George V over de Loire is genoemd naar Koning George de Vijfde. De brug stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanaf de ruim driehonderd meter lange brug heb je een mooi uitzicht over de Loire en de stad. De brug verbindt de binnenstad met de oevers van de Loire, waar mooie fietspaden te vinden zijn. Leuk idee dus om een fiets te huren! Als je vanaf Place du Martroi naar de brug wandelt, kom je bijna langs Maison de Jeanne d'Arc. Bekijk hier de vijftien minuten durende film over het leven van deze vrouw en de historische impact die zij had. Het pand is een reconstructie van het huis waar zij in april en mei 1429 verbleef. Het originele huis sneuvelde tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Pont George V over de Loire

Musée des Beaux-Arts

Dit museum is een van de oudste musea in Frankrijk. Het vormt al sinds 1797 een van de bekendste centra voor schone kunsten. Je vindt hier een collectie van Europese schilderijen, maar ook beelden van grootmeesters zoals Courbet, Picasso en Correggio. Er is een grote tentoonstelling van pastellen, na het Louvre is dit zelfs de grootste collectie in Frankrijk.

Museum der schone kunsten Orleans

Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais

Dit kleine, maar indrukwekkende museum voor geschiedenis en archeologie is gevestigd in een oud herenhuis uit 1550. De gevel is gebouwd in renaissancestijl. De zeldzame bronzen beelden stammen uit de oudheid tot en met de negentiende eeuw. Naast deze kunstobjecten wordt ook de geschiedenis van de stad hier weergegeven.

Historisch museum Orléans

CERCIL – Musée-Mémorial des Enfants du Vel d'Hiv

Een derde museum dat de moeite waard is, is het CERCIL. Hier wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Vijftig kilometer van Orléans bevonden zich destijds twee concentratiekampen van waaruit deportaties naar Auschwitz en Sobibor plaatsvonden. Er is speciale aandacht voor de 4.400 kinderen die vanuit hier naar de vernietigingskampen vervoerd werden.

Museum

Omgeving

Fietsen langs de Loire

Neem je fiets mee of huur ze ter plaatse, want een dagje fietsen langs de Loire is een absolute aanrader. De route La Loire à Vélo is een 900 kilometer lange route langs de Loire en loopt onder andere door Orléans. Fiets naar het renaissance-kasteel in Meung-sur-Loire of de rozentuin in Roquilin. De andere kant op ligt Chateauneuf-sur-Loire met de overblijfselen van het kasteel op de oevers van de Loire met in juni een kleurenpracht van bloeiende rododendrons. Het toeristenbureau kan je hierover veel tips geven.

Fietsen langs de Loire
Ballon!