Tours, Loire

Tours Loire Frankrijk De Franse stad Tours ligt tussen de rivieren de Loire en de Cher. Verschillende bruggen verbinden het centrum van de stad met de buitenwijken aan de overzijde van de Loire. Het centrum heeft een middeleeuwse uitstraling, dankzij de vijftiende-eeuwse huizen aan Place Foire le Roi. De eveneens middeleeuwse kathedraal is voornamelijk in Gotische stijl gebouwd, met romaanse en renaissance onderdelen. Rue Colbert is de hoofdstraat van Tours met een ruime keuze aan winkels en restaurants.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Place Plumereau

Place Plumereau is het bekendste plein van Tours en wordt kortweg Place Plume genoemd. Het ligt midden in Vieux Tours, het oude centrum van de stad. Het is een wijk vol nauwe, met keien geplaveide straatjes met aan weerszijden prachtige vakwerkhuizen. Ook het gezellige plein Place Plumereau wordt omringd door deze authentieke huizen. Aan de rand van Vieux Tours liggen de markthallen, Les Halles des Tours. Naast versproducten kan je hier ook diverse lokale specialiteiten vinden, zoals de geitenkaas Sainte-Maurice.

Place Plumereau Tours

Kathedraal Saint-Gatien

De kathedraal van Tours is één van de meest markante gebouwen in de stad. De Saint-Gatien kathedraal werd tussen de dertiende en zestiende eeuw gebouwd. De kerktorens bevatten zowel gotische, romaanse als renaissance-elementen. De schitterende, gebrandschilderde ramen zijn door de eeuwen heen toegevoegd. Als ambachtsman mocht je niet zomaar aan een kathedraal meewerken, je moest je kunde bewijzen. In het Musée du Campagnonnage vind je verschillende werken van deze middeleeuwse ambachten.

Kathedraal Saint-Gatien

Saint Julien abdijkerk

Église Saint-Julien is de abdijkerk van Tours, met het bijbehorende klooster. Het werd al in de vijfde eeuw gesticht, maar moest door verschillende beschadigingen diverse malen herbouwd worden. Na een orkaan in de dertiende eeuw is het in zijn huidige vorm gebouwd, met het schip van de kerk in voornamelijk gotisch stijl. In de Tweede Wereldoorlog bleef de kerk wonder boven wonder gespaard. De glas-in-loodramen zijn zeer bijzonder en de reden om de kerk te bezoeken.

Saint Julien abdijkerk

Omgeving

Château d’Amboise

Een half uurtje rijden ten oosten van Tours ligt het schitterende kasteel van Amboise, hoog op een rots aan de Loire. Het begon in de elfde eeuw als stenen vesting, maar werd in de vijftiende eeuw verder uitgebouwd tot kasteel en werd daarna regelmatig als woonplaats door de verschillende koningen van Frankrijk gebruikt. Tegenwoordig kan het kasteel natuurlijk bezocht worden en kan je diverse zalen bezichtigen. Deze zijn voornamelijk ingericht in de oorspronkelijke gotische en renaissance stijl. De kasteeltuin biedt een prachtig uitzicht over de Loire.

Chateau de Amboise

Château de Villandry

Ten zuidwesten van Tours, op een goede 20 minuten rijden, ligt Chateau de Villandry, een ander prachtig kasteel aan de Loire. Het was vrijwel onbekend tot de zestiende eeuw, waarna de nieuwe eigenaar Jean Breton het compleet herbouwde in Italiaanse, renaissance stijl. Alleen de oude toren en gracht van een nog oudere datum. Aan het begin van de 20e eeuw is het kasteel gerenoveerd en zijn de tuinen opnieuw aangelegd. Dit is zoals je het kasteel vandaag de dag kunt bezoeken. De kamers en zalen zijn in authentieke stijl ingericht en de tuinen zijn kleurrijk en hebben in elk jaargetijde weer een andere uitstraling.

Chateau de Villandry

Château D'Ussé

Combineer je bezoek aan Villandry met een bezoek aan Château D'ussé, nog eens zo'n twintig minuten richting het zuidwesten. Dit sprookjesachtige optrekje ligt op een heuvel vlakbij het Woud van Chinon. Het is niet moeilijk om een beeld te krijgen van de vroegere bewoners van dit kasteel omdat je in de luxe vertrekken aangekleden poppen vindt, in de stijl van een bepaalde tijd. Ook heeft het kasteel de inspiratie gevormd voor de Franse schrijver Charles Perrault bij het schrijven van zijn versie van de Schone Slaapster.

Kasteel van Ussé
Ballon!