Nationaal Park de Cevennen, Frankrijk

Lozere Nationaal Park de Cevennen omvat een prachtig natuurgebied dat zich uitstrek tussen de steden Mende, Millau en Alès. Het middelgebergte bestaat uit een mengeling van grote bergmassieven, riviervalleien, beboste heuvels en diepe kloven. Ontdek het park en de rijke flora en fauna en geniet van het uitzicht op de bergtoppen van Mont Aigoual en Mont Lozère. Voor de avonturier biedt de rivierkloof de Gorges du Tarn mogelijkheden om te kajakken en kanoën. Aan de rand van het gebied liggen enkele kleinere steden zoals Florac en Alés van waaruit het natuurgebied goed te bezoeken is. In het gebied zelf tref je slechts enkele dorpjes aan en overheerst het natuurschoon, de rust en stilte.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mont Lozère

De bergtop Sommet de Finiels van 1699 meter vormt het hoogste punt van de Mont Lozère. De rivier de Tarn ontspringt vanuit de beekjes en stroomt verder door naar de spectaculaire kloof Gorges du Tarn. Het lange-afstand wandelpad " Het pad van Stevenson" passeert deze plek en gaat verder langs een uitgestrekt gebied van heide en granieten steenmassa's. Het landschap is bij uitstek geschikt voor wandel- en fietstochten langs veengronden, weilanden en kleine gehuchten zoals Bellecoste, Mas Camargues.

Mont Lozere

Mont Aigoual

De Mont Aigoual vormt met zijn hoogte van 1565 meter een van de hoogste bergtoppen. Wandel via één van de paden, de Sentier des Botanistes of de Sentier des 4000 Marches, naar de top van de berg waar je een prachtig uitzicht hebt over de beboste heuvels, diepe kloven en rivieren. Op een heldere dag is het zelfs mogelijk om de Alpen en de Pyreneeën te zien. Breng een bezoek aan het observatorium van de Franse meteorologische dienst en kom meer te weten over het klimaat en het weer.

Mont Aigoual

De grotten van Dargilan en d’Aven Armand

Op ongeveer vijf kilometer van het stadje Meyrueis bevindt zich de druipsteengrot de Dargilan. Door de kalk en de ijzeroxiden heeft de grot de bijnaam gekregen van "roze grot'. Wandel door het kilometer lange doolhof langs de gekleurde stalactieten, zuilen en een grote versteende waterval. Tussen Meyrueis en Millau bevinden zich de grotten L'Aven Armand. Een klein treintje brengt je naar beneden in de grot. Vanaf een bordes overzie je de gehele grot met maar liefst 400 stalagmieten. Onder leiding van een gids daal je via een groot aantal treden af naar het diepste punt van de grot.

Grotten

Gorges de la Jonte

Vanuit het stadje Le Rozier ervaar je hoe mooi deze rivierkloof Gorges de la Jonte is. De kloof wordt gekenmerkt door de hoge rotsformaties in bijzondere vormen en de diverse soorten gieren die hier leven. Vanuit het uitzichtspunt de Balade Belvedere des Vautours heb je een prachtig uitzicht op de kloof en is er tijdens de zomerdagen een grote kans om enkele gieren te spotten.

Gorges de la Jonte

Gorges du Tarn

Deze spectaculaire kloof is door de eeuwen heen uitgesleten door de rivier de Tarn en zelfs op enkele plekken 500 meter diep. De kloof heeft een lengte van 50 kilometer die begint bij Le Rozier en eindigt bij het plaatsje Ispagnac. Hoog op de hellingen van de kloof zijn veel middeleeuwse kastelen te vinden. Huur in het pittoreske dorpje Saint Chely du Tarn een kajak en verken de kloof vanaf de rivier. In het steilste en smalste deel van de kloof vind je het dorpje Saint Enimie. Maak hier een tussenstop en slenter door de straatjes met middeleeuwse kalkstenen huizen en gewelfde doorgangen. Vanaf het uitzichtpunt Pointe Sublime, ongeveer 15 rijden vanaf Les Vignes, heb je een schitterend panorama over de kloof.

Gorges du Tarn

Chaos de Montpellier-le-Vieux & Chaos de Nîmes-le-Vieux

De vele rotsformaties maken van Chaos de Nîmes-le-Vieux een bijzonder gebied. Een wandeling van ca 4,5 km tussen de plaatsjes L'Horn en Gally geven een prachtig uitzicht op de hoogvlakte Causse Mejean en het berglandschap van de Mont Aiguoal. Meer naar het zuidwesten bevinden zich de rotsformaties van Chaos de Montpellier-le-Vieux. Door de watererosie is het dolomiet gesteente uitgesleten waardoor het markante landschap is ontstaan. Sommige rotsen lijken op ruïnes van een stad. Verken het grillige rotslandschap via een van de wandelroutes of maak een ritje met de trein door het park.

Rotsformatie

Millau

Wanneer je vanuit het zuidwesten via la Méridienne, de A75, richting het Nationaal Park de Cevennen reist, kom je over het beroemde viaduct van Millau. De 2,4 kilometer lange tuibrug, de hoogste ter wereld, steekt majestueus uit boven de vallei van de Tarn. Maak een tussenstop bij de Causse de Brocuéjouls voor een panoramisch uitzicht op het viaduct. In het historisch centrum van Millau met authentieke straatjes en een gezellige plein staat de Hallentoren "Beffroi de Millau". Via een wenteltrap die je op 42 meter hoogte brengt heb je een prachtig uitzicht over het stadje en het landschap de Grands Causses.

Millau

Alès

In het Franse departement Gard ligt de stad Alès. Door de ligging wordt het ook wel de hoofdstad van de Cevennen genoemd en is het een prima uitvalsbasis om het Nationaal Park de Cevennen te bezoeken. De stad is door de inkomsten uit de zijdeteelt en mijnbouw uitgegroeid tot levendige stad met monumentale gebouwen, gezellige straatjes met winkels en restaurants.

Ales

Florac

In het noordoosten van het Nationaal Park de Cevennen ligt het authentieke plaatsje Florac. Het plaatsje ligt aan het begin van de ingang van de diepe kloof Gorges du Tarn en geeft het plaatsje een unieke uitstraling in het landschap van richels, rotswanden en kliffen. In Château de Florac, een kasteel uit 1810, is het bezoekerscentrum en een museum van het Nationaal Park de Cevennen gevestigd.

Florac

Vervoer

Het Nationaal Park de Cevennen bestaat veel uit kronkelende en smalle wegen. De reistijd tussen de plaatsen en bezienswaardigheden kan hierdoor langer zijn. Sommige passen en/of wegen kunnen tijdens de winterperiode gesloten zijn. Voor meer informatie raden we aan Info Route Lozère, Gard of Ardèche raad te plegen .

Om zonder auto door een deel van het gebied reizen, biedt het departement Lozère van 7 juli tot 31 augustus toeristische pendeldiensten aan die de reizigers van Gorges du Tarn naar de Mont Lozère vervoert.

Ballon!