Reisinfo Champagne-Ardennen, Frankrijk

Dit zijn onze tips voor jouw rondreis in de Champagne-Ardennen in Frankrijk! Alleen de mousserende wijn uit deze Franse regio mag Champagne genoemd worden. Ben je altijd al benieuwd geweest hoe dit populaire adellijke drankje geproduceerd wordt en hoe ze de unieke smaken krijgen, rijdt dan één van de vijf Routes Touristique du Champagne.

Reims, Frankrijk
Reims, Frankrijk

In de leuke stad Reims beginnen twee verschillende routes. Route du Massif Saint Thierry naar het noorden en de Route de la Montagne Reims meer naar het zuiden. Op de routes kan je diverse wijngaarden bezoeken en uiteraard de wijnen proeven. In de meeste stadjes zijn ook champagnekelders te vinden met uitgebreide proeverijen, net zo makkelijk om daarna lopend naar je hotel te kunnen.

Reims moet je gewoon bezoeken tijdens de autorondreis in de Champagne-Ardennen. Hoewel de stad niet echt een historisch centrum heeft, zijn de Notre-Dame Kathedraal en de Saint-Remi Basiliek zeker een bezoek waard. In het bisschoppelijk paleis dat naast de kathedraal ligt, ligt de kerkschat en er staan diverse originele beelden uit de kathedraal. Champagnekelders vind je in de heuvels van het park Butte Saint-Nicaise, veelal in oude Gallo-Romeinse gangenstelsels. In Reims kan je ook goed uit eten, er zijn meerdere uitstekende restaurants te vinden.

De stad die wel een historisch centrum heeft is Troyes. Dwaal door de straten van deze oude middeleeuwse stad en je ziet kleurrijke vakwerkhuizen, renaissance herenhuizen, prachtig gebouwde kerken en diverse musea. Troyes staat bekend om de glas-in-lood-ramen, maar ook om de beeldhouwkunst, beiden vind je dan ook in de vele kerken terug. Andere historische steden die je kan bezoeken zijn Charleville-Mézières en Châlons-en-Champagne. Naast Reims is Épernay dé plek om champagne te proeven. De champagnekelders liggen hier deels als tunnels onder de straten en je kan er een aantal bezoeken.

De natuur van de Champagne-Ardennen is prachtig en het gebied is bij uitstek geschikt om te fietsen, bijvoorbeeld langs de rivier de Maas of door de wijngaarden rond Reims. Een behoorlijk vlakke route loopt van Givet naar Charleville-Mézières. Neem dus zeker de fietsen mee op je autovakantie in Frankrijk, er zijn ook diverse oplaadpunten te vinden voor een elektrische fiets. De hoger gelegen delen bij de Belgische grens nodigen uit om te gaan wandelen of mountainbiken. Ook kan je kajakken in de Franse Ardennen, toch is dit wat minder spectaculair dan in België. Huur een kajak of kano om een stuk te varen op de Semoy of de Maas.

Watersporten zijn ook overal mogelijk, er liggen namelijk diverse (stuw)meren waar je kan zwemmen en vissen, maar ook jetskiën, waterskiën, zeilen en windsurfen. Lac du Der-Chantecoq is een waar vogelparadijs. Waar vroeger drie dorpen lagen vind je nu een 75 kilometer lang meer. Op de oevers strijken elke herfst zo'n 50.000 kraanvogels neer, tijdens hun trektocht naar het zuiden.

Rondreizen door Frankrijk

Onze website barst van de voorbeeldroutes, zo zie je hieronder een aantal rondreizen door Frankrijk. In de routevoorbeelden zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Voorbeeldreis: Kustroute Iberisch schiereiland

Een camperreis langs de gehele kust van het Iberisch schiereiland! De camperroute voert je langs de mooiste kustplaatsen van Portugal en Spanje. Van San Sebastian in Spaans Baskenland tot de kaap op het uiterste puntje van de Algarve. Naast iconische steden als Lissabon en Santiago de Compostela maak je ook kennis met prachtige natuurgebieden zoals de nationale parken Doñana en de Picos de Europa. Onderweg pik je ook nog een stukje Engeland mee bij de rots van Gibraltar.

Vuurtoren van Hercules La CorunaMálagaPark Guell BarcelonaLissabon
Ballon!