Metz, Champagne Ardennen

Metz In het noorden van Frankrijk ligt de groene stad Metz, een verrassend leuke stop waar authentieke gebouwen, groene parken en leuke winkels elkaar afwisselen. Wandel over de kade langs kleurrijke huizen en de Moezel, die dwars door de stad stroomt. Ook heb je vanaf de waterkant het mooiste uitzicht op de stad en het kleine eilandje L'Île du Petit Saulcy.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische Centrum van Metz

De Saint-Etienne kathedraal is de grote blikvanger van de stad. Je ziet het imposante bouwwerk al van ver. Mede vanwege de vele glas-in-lood-ramen is het een bezoekje waard. Ook in de Saint-Maximinkerk vind je overigens schitterende gebrandschilderde ramen. Het Place Saint-Louis is een plek vol leven: strijk neer op een van de vele terrasjes of swing mee met live-muziek in de zomer. Dwaal door de deels ommuurde binnenstad. Je zou misschien verwachten dat de Duitse Poort (Ports des Allemands) toegang geeft tot de Duitse wijk. Maar niets is minder waar want ze liggen een flink stuk uit elkaar. De poort is in feite een oud kasteel compleet met ophaalbruggen. In de Duitse wijk valt vooral de eigen architectuur op, het station is een must-see.

historisch centrum, Metz

Fietsen langs de Moezel

De Moezel vertakt zich overal in de stad waardoor je hier veel groen en kleine parken rond de kades vindt. Het leent zich uitstekend voor een fietstochtje langs het water. Vooral in Quai des Régales kun je genieten, fietsend over kleine bruggetjes of een kijkje nemend bij de sluizen. Midden in de Moezel ligt het eilandje L'Île du Petit Saulcy, een van de oudste delen van de stad. Je passeert hier de Duitse Temple-Neuf-kerk, Palais du Gouverneur en het oude theater. Het is ook de plek waar je een schitterend uitzicht op de stad hebt, met de gekleurde huizen op de kade, de oude boogbruggen en natuurlijk op de achtergrond de kathedraal. Voor de liefhebbers gaan er ook rondvaarten over de Moezel.

Fietsen, Metz

Winkelen

Kledingboetieks, winkels met snuisterijen en kunst, maar ook winkels van bekende merken, in Metz kan je uitstekend shoppen. In de buurt van de kathedraal liggen een aantal autovrije winkelstraten waar je heerlijk kunt rondslenteren. De overdekte versmarkt wordt gehouden in het voormalig bisschoppelijk paleis, dat is omgebouwd tot de markthal Marché Couvert. Als je graag wat typische Franse en lokale specialiteiten wilt proeven is dit the place to be. Quiche Lorraine of misschien een zoete Paris-Metz (gevulde reuzen-macaron).

Metz

Musea

Ben je uitgekeken in de stad of een echte museumliefhebber? Ga dan eerst naar het Centre Pompidou, het gebouw alleen al is het waard, maar neem ook zeker een kijkje binnen waar je moderne kunst kan bezichtigen. Het Museum Cour d'Or is een goede manier om een oud pand van binnen te bekijken, of liever gezegd meerdere panden. Bij aankomst heb je al meteen het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Binnen loop je door de eeuwen heen, van de prehistorie tot het heden

Metz
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!