Troyes, Champagne-Ardennen

Troyes Troyes heeft een prachtig oud centrum met scheve vakwerkhuisjes uit de Middeleeuwen. Het is een doolhof van geplaveide straatjes met pastelkleurige huizen die ooit het domein van rijke textielhandelaren waren. Deze sfeervolle plaats schittert op veel lijstjes van meest romantische steden in Frankrijk. Mode- en prijsbewuste Fransen brengen graag een bezoekje aan Troyes vanwege de vele outletwinkels.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Basiliek Saint Urbain

De basiliek is door de enorme glas-in-loodramen en het kantwerk in het steen een meesterstuk in de gotische stijl. De bouw werd in 1261 gestart in opdracht van Paus Urbanus IV als eerbetoon aan zijn geboortestad.

Troyes

Sainte-Madeleine kerk

De twaalfde-eeuwse Église Sainte-Madeleine is de oudste kerk van Troyes. De gotische kerk is opmerkelijk vanwege het beroemde oksaal (orgelgalerij), dat maar in enkele religieuze gebouwen in Frankrijk bewaard is gebleven. Het oude houten doksaal werd rond 1503 vervangen door een stenen platform dat het schip en het koor met elkaar verbond. Het koor is voorzien van prachtige glas-in-loodramen uit de Trojaanse school. Ze vertegenwoordigen onder andere de schepping van de wereld, de legende van de heilige Maria Magdalena en de passie van Christus.

Troyes

Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul

Deze imposante kathedraal is maar liefst 28,5 meter hoog en 114 meter lang. De glas-in-loodramen bestrijken een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. In de schatkamer zie je goed bewaarde heilige voorwerpen, waaronder een Byzantijnse kist van paars ivoor uit de elfde eeuw en een prachtige verzameling middeleeuws emaille.

Troyes

Hôtel de Ville

Op de voorgevel van het stadhuis staat het motto van de Franse Revolutie: 'Unité, Indivisibilité de la République, Liberté, Égalité, Fraternité ou la Mort' (Eenheid, ondeelbaarheid van de Republiek, Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap of de Dood). Kijk binnen eens goed naar de schouw in de raadszaal: het wordt opgesierd door een medaillon van Lodewijk XIII.

stadhuis Troyes

Omgeving

Natuurpark Forêt d'Orient

Het regionaal natuurpark Forêt d'Orient bestrijkt een gebied van ca 75.000 hectare aan uitgestrekte bossen en immense stuwmeren. Het Lac d'Orient is een vogelreservaat en fungeert als een waar toevluchtsoord voor vele zeldzame vogelsoorten. Het Lac Amance is een recreatiemeer voor onder andere waterskiërs. Voor de sportvisser die een rustigere omgeving zoekt, biedt het Lac du Temple een grote keus aan prima visplekken.

Troyes
Ballon!