Nice, Cote d'Azur

Nice, Cote d'Azur Wat Nice zo bijzonder maakt, is dat deze stad pas na 1860 toegewezen werd aan Frankrijk. Daarvoor behoorde het tot Italië. Deze bijzondere historische combinatie vind je terug in de kleurrijke gebouwen, maar ook in de authentieke Franse balkonnetjes. Daarnaast ligt Nice aan de Middellandse zee waardoor deze stad uitstekend te combineren is met een strandvakantie. Nice heeft een mooie haven en een prachtig oud centrum, Vieux Nice, met smalle straatjes met restaurantjes en boetiekjes. De stad is nog altijd erg geliefd bij beroemdheden en rijken. Je kijkt je ogen uit aan de luxe villa's en jachten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Promenade des Anglais

De toeristische trekpleister van Nice is La Promenade des Anglais, ook wel La Prom genoemd door de inwoners van de stad zelf. Deze boulevard heeft haar naam te danken aan de Engelsen die de boulevard hebben aangelegd in 1822. De promenade loopt vanaf het oude centrum tot aan de luchthaven en je vindt er hotels, bezienswaardigheden en veel monumentale gebouwen. Langs de promenade staan blauwe bankjes om te genieten van de zonsondergang of te kijken naar alle mensen die over de boulevard flaneren. Tijdens het beroemde Carnaval van Nice is deze promenade het centrum van alle optochten en festiviteiten.

De promenade des Anglais Nice

Vieux Nice

De oude binnenstad van Nice is een historische wijk met smalle straten en eeuwenoude huizen. De sfeer wordt bepaald door een combinatie van prachtig gerestaureerde panden, maar juist ook de vervallen huisjes zorgen voor die authentieke uitstraling. Struin door smalle, bochtige straatjes, geniet van Franse culinaire hoogstandjes (de beroemde Salade Niçoise!) en bezoek knusse boetiekjes met modieuze kleding en souvenirs. Ook staat Nice bekend om haar vele vintage- en designerwinkels. De afstanden zijn kort, dus de alles is goed te voet te bekijken.

Nice

Russische kathedraal Saint-Nicolas

Een bijzonder verrassende bezienswaardigheid in Nice is de Russisch-orthodoxe kathedraal, Cathédrale Saint-Nicolas in het centrum van de stad. Deze kathedraal is de op één na oudste Russisch-orthodoxe kerk in West Europa en daarnaast ook nog eens het grootste bouwwerk in zijn soort buiten Rusland. Alleen al hierom is de kathedraal de moeite waard om te bezoeken. Aan de buitenkant van het gebouw zie je bijzondere uivormige koepels welke zijn bekleed met geglazuurde dakpannen en bladgoud. Ook het interieur van de kathedraal is bijzonder met prachtige muurschilderingen en fraai bewerkte houten kunstwerken.

Russische kathedraal Nice

La Colline du Chateau


Het uitzichtpunt La Colline du Chateau bezoeken is een van de dingen die je gedaan moet hebben tijdens je verblijf in Nice. Je kunt een uitdagende fietsroute nemen of comfortabel met de lift omhoog, Eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht. Vanuit hier kijk je uit over de wijk Vieux Nice, de Promenade Anglais en het langgerekte zandstrand. Ook vind je bovenop deze heuvel een prachtig stadspark met restaurants, een speeltuin en een indrukwekkende waterval.

Uitzicht La Colline du Chateau

Matisse museum

Dit museum is gewijd aan een van de bekendste schilders van Frankrijk, Henri Matisse. In dit museum krijg je een inkijkje in zijn leven en natuurlijk zijn kunstwerken in de periode dat Henri Matisse in Nice heeft gewoond.

Matisse museum Nice
Ballon!