Regionaal natuurpark Camargue, Frankrijk

Regionaal natuurpark Camargue In het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse kust ligt het bijzondere natuurpark Camargue. Dit moerassige natuurgebied is vol met meren, duinen en bossen Bijzonder is dat je hier veel tropische vogels kan spotten, zoals de flamingo. Ook lopen hier kuddes wilde paarden en stieren rond in dit park. Bezoek het natuurreservaat Park Ornithological Pont-de-Gau en de zoutvlakten Salin de Badon om bijzondere vogels te spotten en te genieten van de rust.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Park Ornithological Pont-de-Gau

Een deel van het natuurpark Camargue is het natuurreservaat Park Ornithological Pont-de-Gau en hier kan je vooral goed vogels spotten. In Pont-de-Gau is ook het bezoekscentrum voor het natuurpark Camargue waar je tentoonstellingen kan bekijken en meer te weten komt over de bijzonder flora en fauna in dit gebied. Ga op pad met je verrekijker, op zoek naar de roze flamingo. Naast de flamingo zijn hier nog veel meer soorten vogels te zien, zoals verschillende soorten reigers.

Park Ornithological Pont-de-Gau, Regionaal natuurpark Camargue

Domaine de la Palissade

Het meest bijzondere stukje natuurgebied in Camargue is misschien wel het ruige Domaine de la Palissade in het zuiden. Dit is het enige stuk natuurgebied dat niet beschermd wordt door dijken en hierdoor vind je hier echte ongerepte natuur. Er zijn een aantal mooie wandelingen te maken waar je kan genieten van het prachtige weidse uitzicht en de wilde dieren die hier leven.

Domaine de la Palissade, Regionaal natuurpark Camargue

Wilde dieren spotten

De wilde paarden die in dit natuurgebied leven worden ook wel de Camargue paarden genoemd. Bijzonder is dat deze paarden bij de geboorte donker zijn en naar mate ze ouder worden lichter van kleur worden. Naast deze mooie paarden vind je ook veel wilde stieren in Camargue, die worden ook wel 'taureaux' genoemd. Er vinden 'diervriendelijke' stiergevechten plaats waar de dieren voor worden ingezet. Ook de flamingo mag niet ontbreken in dit rijtje. Je zal ze vast en zeker tegenkomen, want er leven er wel meer dan twintigduizend. De beste plek om ze de spotten is bij Park Ornithological Pont-de-Gau.

Wilde dieren spotten, Regionaal natuurpark Camargue

Zoutvlakten Salin de Badon

Vroeger werd er in dit natuurgebied zout gewonnen en nu is het een beschermd natuurgebied geworden. Maak een mooie wandeling over het aangelegd pad van ongeveer 4,5 kilometer en spot ook hier weer verschillende soorten vogels. Bekijk de ruïnes van de oude zoutziederijen en lees op de informatieborden langs het wandelpad de historie en het heden over dit gebied. Let op, je moet wel een vergunning aanvragen voor je dit gebied in wil gaan. Dit kan bij het bezoekerscentrum in Park Ornithological Pont-de-Gau.

Zoutvlakten Salin de Badon, Regionaal natuurpark Camargue

Zoutvlakten Salin de Giraud

Waar nog wel zout gewonnen wordt is in een ander gebied in het natuurpark Camargue, Salin de Giraud. Neem een treintje van het dorpje Salin-de-Giraud naar de zoutgebruik en kom meer te weten over de zoutindustrie in deze regio. Het is ook mogelijk om een mooie wandeling te maken vanuit Salin-de-Giraud naar de zoutfabriek. Ook het dorpje staat helemaal in het teken van zout.

Zoutvlakten Salin de Giraud, Regionaal natuurpark Camargue

Bedevaartsoord Saintes-Maries-de-Mer

Aan de kust ligt het plaatsje Saint-de-la-Mer waar de kerk Notre-Dame-de-la-Mer het hoogtepunt is van deze plaats. Vele mensen komen hierheen om de toren te beklimmen van de kerk en te genieten van het prachtige uitzicht. Naast de kerk heeft het plaatsje ook een gezellig centrum met smalle straatjes en pittoreske pleintjes waar je heerlijk op een terrasje kan zitten. Loop ook even naar de haven waar je veel lekkere restaurants kan vinden. Rondom Saint-de-la-Mer kan je wandelen door de moerassen, velden en langs de kust. Ook zijn er verschillende strandjes te vinden om lekker te relaxen.

Bedevaartsoord Saintes-Maries-de-Mer, Regionaal natuurpark Camargue

Kasteel D'Avignon

In het hart van het natuurgebied Camargue ligt het kasteel D'Avignon, wat vroeger is gebouwd als klein plattelandshuisje. In de jaren is dit huisje steeds verder uitgebreid tot een kasteel. Bekijk de historische meubels en kunstwerken en wandel door het grote gangenstelsel van het kasteel. Ook de tuin en kunstgalerij zijn de moeite waard om te bezoeken.

Kasteel DAvignon, Regionaal natuurpark Camargue

Museum Camarguas

In een oude schaapskooi is het museum van Camarguas gevestigd. Hier kom je alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van dit prachtige natuurpark. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te bekijken. Maak vanaf het museum een mooie wandeling over het landschaps-interpretatie-pad langs het kanaal en de rijstvelden naar de moerassen. Deze wandeling is ongeveer 3,5 kilometer lang.

Museum Camarguas, Regionaal natuurpark Camargue

Vuurtoren Phare de la Gacholle

Naast de dijk van het natuurgebied in het zuiden kan je deze vuurtoren bekijken. Als je er bent is een klim naar de top van de toren echt de moeite waard. Dan heb je een prachtig uitzicht over de moerassen en de zee. In de vuurtoren is een informatiecentrum gevestigd waar je meer te weten kan komen over de dijken in dit gebied en de vuurtoren zelf.

Vuurtoren Phare de la Gacholle, Regionaal natuurpark Camargue
Ballon!