Saint-Tropez, Cote d'Azur

Saint-Tropez, Cote d'Azur Flaneer over de boulevard, met de zon op je gezicht en een ijsje van de beroemde Glacier Barbarac in je hand: welkom Saint-Tropez. Deze populaire badplaats ligt gunstig tussen Marseille en Nice in. In de haven meren de mooiste jachten aan én vanaf de terrassen kijk je uit over de Middellandse zee. Brigitte Bardot wist het al in de jaren vijftig, het is goed toeven in het mooie Saint-Tropez. Maar vergis je niet, achter alle luxe pracht en praal liggen ook nog de authentieke, simpele Franse straatjes waar we zo dol op zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De haven

Kijk je ogen uit in de haven en op de boulevard van Saint-Tropez, waar het een komen en gaan is van jetsetters in luxe kleding met mooie boten. Neem plaats op een van de gezellige terrassen (hou er wel rekening mee dat een drankje hier wat duurder is dan je gewend bent) en geniet van de bedrijvigheid om je heen.

Saint-Tropez, Cote d'Azur

De citadel

De meest historische bezienswaardigheid van Saint-Tropez is de citadel. Deze is gebouwd vlak voor 1600, in een tijd dat de stad vaak overvallen werd door piraten. Vanuit dit fort konden de inwoners hun stad beter beschermen en in de eeuwen hierna groeide de haven uit tot één van de belangrijkste handelsplekken van Frankrijk. Je kunt het vandaag de dag nog bezoeken, bovenop de heuvel. Vanaf de uren heb je een prachtig uitzicht en in het fort vind je een maritiem museum.

Saint-Tropez, Cote d'Azur

Musea

Saint-Tropez heeft meerdere leuke musea. Drie grote namen zijn La Maison de Papillons, Musée de l’Annonciade en Musée de la Gendarmerie et du Cinéma. Die eerste is vooral heel bijzonder, het is namelijk een vlindermuseum. Musée de l’Annonciade bezit een prachtige collectie schilderijen, van enkele grote namen als Monet en Matisse. In Musée de la Gendarmerie et du Cinéma gaan ze op speelse wijze in op de filmgeschiedenis van Saint-Tropez. Hierbij worden natuurlijk de beroemdheden die deze stad en omgeving bezochten, niet buiten beschouwing gelaten.

Saint-Tropez, Cote d'Azur

Notre Dame de l’Assomption

Hoog boven de stad zie je de terracotta-kleurige toren van Notre Dame de l’Assomption uitsteken. Het is een mooie, kleine kerk in barokke stijl uit de achttiende eeuw. Je ziet hier het borstbeeld van de heilige naar wie de stad is vernoemd. Saint-Tropez heeft namelijk niks te maken met een verwijzing naar tropische sferen, de naam stamt af van een legende. Volgens dit verhaal weigerde de martelaar 'Saint Torpes' zijn geloof af te zweren en de Romeinse keizer hakte voor straf zijn hoofd af. Zijn lichaam werd in een boot gegooid en de boot kwam aan op wat we nu als het strand van Saint-Tropez kennen. Tijdens het jaarlijkse feest in de naam van de heilige wordt het borstbeeld door de straten getild.

Saint-Tropez, Cote d'Azur

Stranden

Het bekendste strand van Saint-Tropez is Pampelonne Plage, een paar minuten rijden buiten de stad. Het strand is vijf kilometer lang en leent zich op koelere dagen dus ook voor een fijne strandwandeling. Aan het strand vind je ook een aantal populaire beach clubs. Wat kleinschaliger, maar ook leuk: aan de wijk La Ponche in Saint-Tropez, met veel oude huisjes, ligt een klein gelijknamig strandje.

Saint-Tropez, Cote d'Azur
Ballon!