Bergerac, Dordogne

Bergerac Dordogne De wijnstad Bergerac ligt op de oevers van de Dordogne en een bezoek aan de wijnkelder Maisons des Vins de Bergerac, mag je niet overslaan. Vanaf Bergerac lopen vier wijnroutes door de omgeving en langs diverse wijnchateaus. Bergerac met zijn middeleeuwse centrum is het ideale startpunt om de omgeving te verkennen, maar je zult ook van het authentieke middeleeuwse centrum genieten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac is een fictief persoon, bekend om de wonderlijke avonturen die hij beleeft door de wereld over te reizen in een vliegende houten kist. Het zeventiende eeuwse toneelstuk is gebaseerd op de Franse schrijver Savinien de Cyrano, die een bijzonder grote neus zou hebben. Het standbeeld van Cyrano in Bergerac op Place Pèlissière is voorzien van een prominent exemplaar.

Cyrano de Bergerac

Oude centrum

Ten noorden van de rivier de Dordogne vind je het hart van de stad Bergerac. Dit is waar de pittoreske straten en pleintjes te vinden zijn. De wijnkelder Maisons des Vins bevindt zich in het oude klooster midden in de stad. Je leert hier van alles over de plaatselijke wijnen, je kan ze ruiken en proeven en uiteraard ook als souvenir kopen.

Bergerac sfeervolle straatjes

Notre-Dame kerk

De neogotische Notre-Dame kerk in Bergereac werd in de negentiende eeuw gebouwd. Het ligt al op een hooggelegen plek in de stad en de 80 meter hoge klokkentoren zie je al van ver liggen. In de kerk vind je schilderingen uit de Italiaanse Renaissance. De glas-in-loodramen dateren uit het einde van de negentiende eeuw en verbeelden scenes uit het oude testament. Het tribune-orgel staat bekend vanwege zijn bijzondere klank. Op woensdag en zaterdag wordt de lokale markt rond de kerk en voor de markthallen gehouden.

Bergerac Notre Dame kerk

Saint-Jacques kerk

De veel oudere Saint-Jacques kerk is in de twaalfde eeuw gebouwd. Oorspronkelijk als kapel op de route naar Santiago de Compostella, in de 13e eeuw uitgebouwd tot een voornamelijk romaanse kerk. In de latere eeuwen is deze verder uitgebreid en is de klokkentoren toegevoegd. Ook het orgel in deze kerk is bijzonder en uitgeroepen tot monument.

bergerac saint jacques kerk

Vakwerkhuizen

In Bergerac staan veel oude vakwerkhuizen uit diverse jaartallen. Een gids kan je er alles over vertellen, maar ook als je zelf door de straten slentert kijk je je ogen uit. Rue Saint Clar is één van de mooiste straatjes, maar bezoek ook zeker Place Mirpe, een schaduwrijk plein, omringd door vakwerkhuizen.

Bergerac Vakwerkhuizen

Omgeving

Château de Monbazillac

Château de Monbazillac is een zestiende eeuws kasteel, een prachtig renaissance slot dat al sinds die eeuw als wijnkasteel gebruikt werd. Het is alleen al vanwege de sfeer de moeite van een bezoek waard, je kan hier rondleidingen volgen, met aan het einde een wijnproeverij. De bekendste wijn van Monbazillac is de zoete dessertwijn, maar ze produceren ook droge witte wijnen.

Bergerac Chateau Monbazillac

Bergerac Wijngaarden

Volg één van de vier wijnroutes rond Bergerac en maak kennis met de regionale wijnen. Of je nou van rood, wit of rosé houdt, alle soorten worden hier geproduceerd. De routes voeren langs maar liefst 130 wijngaarden en chateaus, waar je alles zult horen over hun speciale wijnen. Uiteraard hoort het proeven hier ook bij. Het startpunt van alle routes is Maisons des Vins in het centrum van Bergerac.

Bergerac omgeving wijngaarden
Ballon!