Rocamadour, Dordogne

Rocamadour by Night Rocamadour is een van de meest bezochte plaatsen in Frankrijk. Dat is niet zonder reden, want de ligging tegen een rots is ronduit schitterend. Het is een belangrijk bedevaartsoord met niet minder dan de nabijgelegen zeven heiligdommen, die tezamen Cité Religieuse worden genoemd. Toch is het dorpje Rocamadour zelf ook een middeleeuws pareltje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cité Religueuse

Bovenop de rots van Rocamadour ligt de bezienswaardigheid waar het hier allemaal om draait: Cité Religieuse, de heilige stad. Dit is het hoogste punt én hoogtepunt van de stad. De heilige stad bestaat uit zeven heiligdommen. De belangrijkste zijn de Notre-Dame met de zwarte madonna en de tombe van Saint Amadour. Je kan net als de pelgrims de 223 treden naar dit heiligdom beklimmen. Tegen betaling kun je met een lift of een treintje.

Rocamadour Castle

Rocamadour

Het dorpje Rocamadour zelf is in drie lagen gebouwd. Waar je woonde hing af van je status in dit middeleeuwse dorp. Ambachtslieden en handelaars woonden beneden, dicht bij de stadspoorten. In het midden woonden de geestelijken en de bovenste laag was gereserveerd voor ridders en edelen. Aan de oude smalle straatjes staan oude vakwerkhuizen, waarin nu veelal souvenirwinkels gevestigd zijn. De straatjes kronkelen allemaal richting de trappen naar het heiligdom.

Rocamadour middeleeuws dorp

L'Hospitalet

Op loopafstand van Rocamadour ligt het dorpje L'Hospitalet. Hier kun je parkeren voor een bezoek aan de heiligdommen, om te voet verder gaan. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op de rots en de zeven kerken en kapellen van Cité Religieuse. In L'Hospitalet zijn ook enkele bezienswaardigheden: neem een kijkje in het romaanse kerkje en de grot Grotte des Merveilles. In deze grot zijn mooie rotstekeningen gevonden.

Rocamadour Hospitalet Kerk

Foret des Singes

Vlak buiten L'Hospitalet ligt het twintig hectare grote Foret des Singes. In dit domein leven zo'n 150 berberapen in relatieve vrijheid. De apen zijn hier natuurlijk wel behoorlijk aan mensen gewend en zullen ook zeker dichtbij komen. Uiteraard leer je hier ook meer over deze dieren, hun gewoontes en natuurlijke leefomgeving.

Rocamadour foret des Singes

Geitenkaas

Bij Rocamadour denk je niet alleen aan bedevaartsplaats, maar ook aan de beroemde geitenkaas die hier geproduceerd wordt. De kaas heeft het AOC-keurmerk en de geiten mogen alleen op de kalkachtige bodem rond Rocamadour leven. De kaas wordt vooral jong gegeten en door zijn romige smaak past het uitstekend bij witte wijn.

Rocamadour Geitenkaas
Ballon!