Sarlat-la-Canéda, Dordogne

Sarlat historisch centrum De rijke geschiedenis van Sarlat gaat terug tot de 9e eeuw en je waant je hier dan ook echt in het verleden als je door de autovrije, middeleeuwse straatjes slentert. Rue de la Republique is de hoofdstraat, met daaromheen een doolhof aan steegjes en straten, elk met een eigen sfeer. Een stadswandeling is de beste manier om de stad te verkennen, zelf of met een gids die je alles over het plaatsje vertelt. Het doet zijn naam, Parel van de Dordogne, alle eer aan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Place de la Liberté Sarlat Place de la Liberte Een bruisend plein midden in Sarlat, op en rond Place de la Liberté vind je talloze restaurants en terrassen om van de middeleeuwse sfeer in het dorp te genieten. Rondom het plein staan mooie herenhuizen, gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. De oude Sainte-Marie kerk is tegenwoordig omgebouwd tot markthal waar diverse streekproducten verkocht worden. Een glazen lift brengt je naar het een uitzichtpunt bovenin de klokkentoren, hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

Saint-Sacerdos Kathedraal Sarlat Kathedraal Ruim drie eeuwen werd er aan de Saint-Sacerdos kathdraal gebouwd en hierdoor is het een mix van gotische en romaanse bouwstijl. In de kathedraal vind je verschillende schilderingen en beelden, als ook een 18e eeuws orgel. De klokkentoren is een stuk ouder en dateert uit de 12e eeuw. Bij de kerk ligt een tuin en een kerkhof, maar ook de mysterieuze ronde toren Laterne des Morts uit de 12e eeuw, zijn functie is nog steeds onbekend.

Place du Marché aux Oies Sarlat Place du Marche aux Oies Een oud pleintje waar vroeger de pluimveemarkt gehouden werd. Het bronzen beeld met drie ganzen herinnert nog aan deze tijd. Je ziet hier diverse authentieke renaissancehuizen, Manoir de Gisson is zeker de moeite van een bezoek waard. Je kan het huis, tegenwoordig een museum, van de kelder tot aan de toren bezichtigen. De kamers zijn met authentieke meubels ingericht en er is een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen zoals oude muziekinstrumenten, maar ook martelwerktuigen.

Versmark in Sarlat Sarlat weekmarkt Elke zaterdag vult Place de la Liberté zich met marktkraampjes voor de wekelijkse versmarkt. Niet alleen groente en fruit, maar ook authentieke streekproducten zoals zwarte truffels en foie gras en in de herfst ook gepofte kastanjes en eekhoorntjesbrood. In de Sainte-Mariekerk is het elke dag markt, met eveneens prachtige streekproducten. Sarlat wordt ook wel de hoofdstad van de Foie Gras genoemd, deze vind je hier dan ook zeker.

Omgeving

Chateau Puymartin Sarlat chateau Puymartin Rond Sarlat liggen diverse prachtige kastelen. Château Puymartin ligt nog geen kwartier rijden ten westen van het stadje, het wordt ook wel het kasteel van de witte dame genoemd, zij zou om middernacht rondwaren in haar kamer in de toren. Het kasteel is ontstaan in de 13e eeuw, maar door diverse renovaties zie je er tegenwoordig verschillende bouwstijlen in terug. Uiteraard kan je het kasteel bezoeken, er worden zelfs 's avonds rondleidingen georganiseerd.

Chateau de Beynac Sarlat Chateau de Beynac Château de Beynac is een oud fort dat hoog boven de rivier de Dordogne uittorent. Het kasteel is uitstekend bewaard gebleven en gerestaureerd, het neemt je mee terug in de tijd naar de Middeleeuwen van Richard I Leeuwenhart. Ook voor kinderen is het een leuk uitstapje. Vanaf het kasteel heb je ook een schitterend uitzicht over het groene landschap rond de Dordogne en de diverse andere kastelen in de omgeving.

Kajakken op de Dordogne Sarlat kajakken Dordogne Ten zuiden van Sarlat stroomt de rivier de Dordogne en een dagje kajakken op deze prachtige rivier is zeker een aanrader. Op diverse plekken langs het water huur je een één- of tweepersoonskajak, je wordt naar een plek stroomopwaarts gebracht en daarna laat je meevoeren door de stroming. Je kan zelf de duur van de tocht bepalen. Natuurlijk stop je onderweg bij een café of op een strandje voor de zelf meegenomen picknick.

Dordogne en Perigord Sarlat Dordogne en Perigord De regio Dordogne bestaat uit vier streken, elk met zijn eigen karakter. Sarlat ligt in de bosrijke Périgord Noir, hoewel de naam verwijst naar het donkere kreupelhout, is de zwarte truffel een specialiteit van de regio. De groene, heuvelachtige Périgord Vert vind je in het noorden. De witte, kalkstenen huizen en rotsen zijn kenmerkend voor de Périgord Blanc, het centrum van de Dordogne. Dan is er nog de paarse kleur van de wijn en de herfstkleuren van de wijngaarden van de Périgord Pourpre ten westen van Sarlat. Een dag de omgeving verkennen is zeker de moeite waard.

Ballon!