Reisinfo Elzas, Frankrijk

Strassbourg Koeningsbourg Elzas Frankrijk Van wandelen in de Vogezen tot pittoreske vakwerkstadjes en van uitgestrekte wijngaarden tot de loslopende bavianen van La Montagne des Singes, de Elzas is een veelzijdige streek in Frankrijk.

De Route des Vins d'Alsace is de manier om alle voortreffelijke wijnen van de regio te ontdekken. Deze 170 kilometer lange route neemt je mee door pittoreske dorpen en stadjes, zoals Hunawihr en Riquewihr. Beiden liggen te midden van de wijngaarden en hebben smalle straatjes met aan weerszijden kleurrijke vakwerkhuizen. Je kan de verschillende Elzaswijnen hier natuurlijk proeven, maar het is een echte aanrader om dit met Flammkuchen te combineren, een lokale variant op pizza.

Straatsburg (Strasbourg) is de hoofdstad van de Elzas en meteen ook de grootste stad van de regio. Door de stad lopen verschillende rivieren, met op de kades oude vakwerkhuizen, het doet hierdoor ook wat Duits aan. Bijzonder is het eiland, Grande Île, dat midden in de stad ligt. Dwaal door de smalle straatjes op weg naar de gotische Nôtre-Dame Kathedraal. Colmar is een andere authentieke stad die je niet mag missen. Ook hier zijn het de kanalen en vakwerkhuizen die je blik zullen trekken, maar je vindt hier ook diverse andere markante gebouwen. Last, but not least: Mulhouse, de op één na grootste stad van de Elzas en ook deze stad heeft een prachtig historisch centrum. Auto- en treinliefhebbers opgelet, er is een automuseum en een treinmuseum, beide met een indrukwekkende collectie.

Op steenworp afstand van de Elzas beginnen de bergen van de Vogezen, met de Grand Ballon als hoogste top. De Vogezen bestaan grofweg uit twee delen. Het hogere zuidelijke deel Natuurpark Ballons des Vosges en het groene Vosges du Nord met wandelmogelijkheden op elk niveau. De prachtige 90 kilometer lange Route des Crêtes neemt je mee door het indrukwekkende landschap en langs een aantal van de hoogste toppen. Wandelliefhebbers kunnen hier tal van tochten maken, van korte tochten naar een uitzichtpunt tot lange dagtochten met flinke stijgingen.

Boven op de top van een heuvel, niet ver van Straatsburg, ligt het grote kasteel Haut-Koenigsbourg. Aan het begin van de twintigste eeuw is het kasteel weer opgebouwd en het is een prachtige bezienswaardigheid geworden. Het is compleet authentiek ingericht en je ziet allerlei voorwerpen uit de middeleeuwen. Een extra bonus is het uitzicht over de Elzas en de Vogezen dat je vanaf hier hebt. Voor de echte kaasliefhebber is er Vallée de Munster, een mooi oud stadje, bekend om de Munsterkaas, die al in de zevende eeuw ontstaan is. Het heeft een sterke smaak, toch moet je deze wel even proeven als je hier bent. Voor de kinderen is Montagne des Singes een leuk uitstapje. In dit dierenpark komen de bavianen om je heen lopen en vertellen de medewerkers alles over deze apen.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
7 maart: Infodag in Zwolle
Zuidwest-Amerika, West-Canada, Oost-Canada en Oost-Amerika!
Meld je gratis aan