Colmar, Elzas

Colmar stad in de Elzas Het sprookjesachtige Colmar ligt tussen de wijngaarden in het hart van de Elzas. Ga terug in de tijd in het historische stadje en slenter door de middeleeuwse straatjes om deze oude stad in je op te nemen. Colmar staat bekend om de kleurrijke vakwerkhuizen en de vele riviertjes en grachten. Kijk vooral ook omhoog naar de overhangende gevels en de historische, handgemaakte uithangborden. Leuk weetje: Colmar was een grote inspiratiebron voor Disney's sprookje Belle en het Beest.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vieux Colmar

Het historische centrum van de stad wordt Vieux Colmar genoemd. Een prima startpunt van je bezoek is het toeristenbureau aan het Place des Unterlinden. Hier zijn gratis stadswandelingen verkrijgbaar en kun je excursies boeken. In een oud klooster tegenover het toeristenbureau is het indrukwekkende Unterlinden museum gevestigd. Ook het toeristische treintje dat door de stad rijdt vertrekt vanaf het plein. Wandel langs de oude gebouwen uit de vijftiende en zestiende eeuw zoals vakwerkhuizen en gebouwen in Duitse renaissancestijl. Met een boottochtje over de grachten zie je deze historische stad weer van een ander perspectief.

Vieux Colmar

Klein Venetië

De rivier La Lauch stroomt dwars door de stad en er zijn veel riviertjes en grachten te vinden. Een van de mooiste wijken in de oude stad waar veel water te vinden is, is Klein Venetië. Deze gezellige wijk heeft talloze terrasjes aan het water en authentieke bruggetjes versierd met bloemenbakken. Bezoek de wijk vooral 's avonds als alles sfeervol verlicht is. Colmar kun je ook vanaf het water ontdekken. Huur een punter en vaar langs kleurrijke, oude vakwerkhuizen. In Klein Venetië ligt ook het natuurhistorisch museum van Colmar.

Klein Venetie Colmar

Saint-Martin de Colmar

In het hart van Vieux Colmar staat de gotische kerk Saint-Martin de Colmar uit de veertiende eeuw. Door de jaren heen is de kerk verschillende keren door brand beschadigd waardoor de kerk tegenwoordig een klokkentoren in renaissancestijl heeft. In de kerk zie je een prachtig laat-gotisch beeld van het laatste avondmaal en een oud orgel rococostijl.

Saint Martin kerk Colmar

Marché Couvert

In de Klein Venetië staat de overdekte markthal Marché Couvert. Naast groente en fruit vind je hier ook veel lokale specialiteiten en gerechten. Er zijn meerdere versmarkten in Colmar, dus kijk vooral even of er tijdens je bezoek niet een bijzondere markt is. De kerstmarkt is een prachtig schouwspel in de oude stad, maar er is ook een beroemde paasmarkt en een wijnmarkt.

Marche Couvert Colmar

Bijzondere gebouwen in Colmar

Colmar heeft veel historische gebouwen die bijzonder goed bewaard gebleven zijn. Maison Adolph stamt al uit de veertiende eeuw en heeft prachtige gotische boogramen. In het vijftiende eeuwse Koïfhuus kun je de raadszaal bezichtigen. Maison Pfister is een mooi voorbeeld van de vroeg Duitse renaissancestijl, het huis herbergt zestiende eeuwse fresco's en een bijzondere wenteltrap. Bezoek ook het met torentjes en bogen versierde Maison des Arcades, ook Presbytère Protestant genoemd.

Bijzondere gebouwen Colmar

Omgeving

Route des Vins d'Alsace

De Elzas staat bekend om zijn witte wijnen en ze smaken heerlijk bij de lokale specialiteit; Flammkuchen. De 170 kilometer lange Route des Vins d'Alsace loopt vlak langs Colmar en in de omgeving van de stad vind je dan ook talloze wijngaarden. Vanuit Colmar worden wijntours georganiseerd, van een halve dag of zelfs een hele, zodat je rustig een glaasje (of meer) kunt proeven. Natuurlijk kan je ook met je eigen auto erop uit om een paar wijnkastelen in de omgeving te bezoeken. In de zomer en herfst worden overal wijnfestivals georganiseerd.

Route des Vins Elzas Frankrijk

De Vogezen

Net buiten Colmar beginnen de groene bergen van het zuidelijke deel van de Vogezen. Met toppen tot ruim 1400 meter hoogte maakt het een ideaal wandelgebied waarbij je onderweg maar zo een hert of berggeit spotten. Met de auto kan je de 88 kilometer lange Route des Crêtes rijden, deze neemt je mee langs de hoogste toppen, inclusief Col du Grand Ballon. Het is een prachtig dagtochtje vanaf Colmar.

De Vogezen Elzas Frankrijk
Ballon!