Straatsburg, Elzas

Straatsburg Ervaar het beste van La douce France met een vleugje Duitsland in de hippe, doch historische stad Straatsburg. Bewonder het sprookjesachtige centrum op het eiland midden in de rivier, dat tevens UNESCO Werelderfgoed is. Kijk omhoog naar de duizelingwekkende torens van de beroemde kathedraal en breng de middag door in Paleis Rohan. De stad is een bijzondere mix van historie en de moderne tijd, wat mede te danken is aan het feit dat Straatsburg een belangrijke plek is voor het Europese Parlement. Kom je in december hier? Dan ben je getuige van wat sommige reizigers de ''mooiste kerstmarkt'' van Europa noemen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grande Île

Grande Île is het thuis van het historisch stadscentrum van Straatsburg. Het eiland bevindt zich midden op rivier de Ill die door de stad stroomt. Op Grand Île zijn meerdere historische bezienswaardigheden, zoals de prachtige Kathedraal van Straatsburg en het imposante barokke Paleis Rohan. Slenter rustig door de straatjes, stop voor een flammkuchen of ga op een boottocht om de stad van een andere kant te bekijken.

Grande Île

Kathedraal Notre-Dame van Straatsburg

Hoog boven de stad torent de Notre-Dame van Straatsburg uit. De imposante Kathedraal is volgens velen één van de mooiste van Europa. De bouw nam meerdere eeuwen in beslag en vindt zijn oorsprong in de elfde eeuw. Aanschouw hoe de roze zandstenen muren binnen, door de dag van kleur veranderen. Een bijzonder stuk is de astronomische klok, omringd door de honderden bouwwerken en metershoge glas-in-loodramen. In een sportieve bui? Beklim 329 treden om het uitkijkplatform op 66 meter hoogte te bereiken.

Kathedraal Notre-Dame van Straatsburg

Paleis Rohan

Welkom in de barokke pracht en praal van Straatsburg. Paleis Rohan is een absolute must-see op Grand Île, met beroemde oud-bewoners als Louis XV en Marie Antoinette. Het paleis herbergt maar liefst drie musea, Musée des Arts décoratifs, het Musée Archéologique en Musée des Beaux-Arts. De musea nemen je mee terug in de tijd, van Romeinse voorwerpen tot de prachtige schilderijen van oude meesters als Giotto en Botticelli. Struin op je gemak door de vertrekken vol fonkelende ornamenten en bewonder de rococo-kamers.

Paleis Rohan, Straatsburg

Vauban Dam

De Vaudam Dam werd gebouwd om vijanden uit de stad te houden. De dam kon namelijk in kritieke tijden zorgen voor een overstroming waardoor een deel van de stad Straatsburg onbegaanbaar werd. Bezoek de dam voor een mooi uitzicht over het historische stadscentrum.

Vauban Dam, Straatsburg

Wijnkelder Strasbourg Hospices

Al sinds de middeleeuwen worden er heerlijke wijnen verbouwd in de Elzas, niet gek dus dat je dit in Straatburg terugvindt. Omliggende wijngaarden azen allemaal op één plek: de kelder van het voormalige ziekenhuis van Straatsburg. Hier bevindt zich een wijnmuseum met als bijzonder item: het oudste wijnvat ter wereld. Je kunt door middel van een audio tour alles leren over de lokale wijngeschiedenis en uiteraard worden hier ook proeverijen gehouden.

Wijnvaten

Het Europees Parlement

Op bezoek op de plek waar al over veel historische besluiten is gestemd? Dat kan! Het Europees Parlement zit een gedeelte van de tijd in Straatsburg, het andere gedeelte van de tijd bevinden zich in Brussel. Je kunt met behulp van een audiotour op bezoek en zelfs plaatsnemen in de grote vergaderzaal.

Het Europees Parlement

Park Orangerie

Even weg van de drukte van de stad? Dat doe je in Parc de L'Orangerie, ten noordoosten van het centrum. Dit park is meerdere eeuwen oud en ooit aangelegd ter ere van Joséphine, de eerste vrouw van Napoleon. Midden in het park vind je dan ook het Pavillon Joséphine. Daarnaast is er een (gratis) dierentuin, een grappige parcours met autootjes en een kinderboerderij. Slenter door de aangelegde tuinen of blaas even uit aan het mooie meer met de waterval en fonteinen.

Park Orangerie

De kerstmarkt van Straatsburg

Wandel de geur van verse pretzels, kruidige Glühwein en zoete Kaiserschmarren tegemoet. Scoor unieke Elzasser souvenirs of een mooie kerstbal voor thuis. Straatsburg wordt ook wel de kersthoofdstad genoemd en dat lijkt terecht met een kerstmarkt die 500 jaar teruggaat in de tijd en over twaalf verschillende locaties wordt gevierd. Sowieso is Straatsburg heerlijk in de donkerste tijd van het jaar, verlicht met de gezellige lampjes en knusse kraampjes.

De kerstmarkt van Straatsburg

Omgeving

Wijnroute van de Elzas

Vanuit Straatsburg worden meerdere tours georganiseerd waarmee je de omliggende wijnstreek goed leert kennen. Zo kun je tenminste een glaasje proeven zonder zelf te hoeven rijden en bovendien nemen de tours je mee naar de beste wijnhuizen. Onderweg pik je natuurlijk ook een graantje mee van de mooie omgeving en lieflijke middeleeuwse stadjes.

Wijnroute Elzas

Colmar

Tijdens een bezoek aan Colmar lijkt het verdacht veel alsof je in een sprookje bent gestapt: het plaatsje vormde de inspiratie voor het dorp van Belle en het Beest. Op slechts een uur rijden van Straatsburg vind je dit middeleeuwse stadje dat uitgroeide tot een belangrijke handelsplek. Wandel langs de gekleurde vakwerkhuizen, door de smalle steegjes of bezoek de buurt 'La Petite Venice' met haar kleine grachten en kanalen. En zo midden in de Elzas, moet er op één van de gezellige terrassen gestopt worden voor een lekker wijntje natuurlijk!

Colmar in de Elzas

Mummelsee

Een prachtig meer op een uur rijden vanaf Straatsburg: het Mummelmeer in het Zwarte Woud. Het meer wordt omringd door dikke, donkergroene bebossing wat een sprookjesachtige sfeer geeft. Via het houten pad kun je een wandeling maken om het meer heen.

Mummelsee in het Zwarte Woud

Kasteel van Haut-Koenigsbourg

Met zoveel middeleeuwse stadjes in de buurt, is een mooi kasteel nooit ver weg. Op drie kwartier rijden van Straatsburg vind je het Kasteel van Haut-Koenigsburg. Hoog boven de streek torent de vesting uit, al sinds de dertiende eeuw. Dat wil zeggen: de versie die je nu ziet, is pas in 1900 gebouwd omdat Keizer Wilhem II een middeleeuws kasteel wilde. Je kunt je dus tijdens een bezoek afvragen welke stukken nou precies authentiek zijn, maar imposant is het zeker!

Haut-Koeningsbourg Elzas
Ballon!