Fontainebleau, Ile-de-France

Chateau de Fontainebleau, Ile-de-France Hoewel het plaatsje Fontainebleau bij menigeen een belletje doet rinkelen wegens het gelijknamige kasteel, eist de omgeving ook steeds meer bekendheid als geliefde klim-plaats. De bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor boulderen en rotsklimmen. Maar natuurlijk kun je tijdens een verblijf hier niet een bezoek aan het beroemde kasteel overslaan. Bewonder de grandioze rijkdom van de oude Franse koningen en dompel onder in hun fonkelende tijdperk. Bij mooi weer kun je in de strak aangelegde tuinen vol verassingen, je rustig uren vermaken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Chateau de Fontainebleau

Met ruim 800 jaar geschiedenis op de teller, kunnen we oprecht zeggen dat een bezoek aan Chateau de Fontainebleau, Ile-de-France een stap terug in de tijd is. Een bezoek aan dit kasteel omvat zowel een rijke geschiedenis als een schitterende omgeving. Veel van de vertrekken zijn nog intact, waardoor je in de voetsporen treed van beroemde bewoners als Lodewijk XIV en Napoleon. De tuinen herbergen meerdere verrassingen en de ligging is uiterst populair door de bosrijke omgeving. Hieronder zetten we een aantal van de bezienswaardigheden op een rij. Let op: het kasteel is gesloten op dinsdag.

Kasteel Fontainebleau

Vertrekken van het kasteel

In totaal bezit Chateau de Fontainebleau meer dan 1500 kamers. Een flink aantal hiervan zijn intact gebleven en open voor bezoekers. Je vindt hier diverse pronkstukken van de twaalfde tot de negentiende eeuw terug. Wandel door de kleine en grote vertrekken en leer zo over de voormalig bewoners van Fontainebleau.

Interieur Kasteel Fontainebleau. Credit: Béatrice Lécuyer Bibal

Balzaal

Eén van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan kasteel Fontainebleau is de balzaal. Van onder tot boven vergaap je je aan het vakwerk in deze ruimte, van het glanzende houten plafond tot de grote fresco's die de wanden versieren.

De balzaal van Fontainebleau, Credit: Sophie Lloyd

Napoleonmuseum

Hoewel er meerdere bewoners van het kasteel worden uitgelicht, heeft er één in het bijzonder de aandacht op zich weten te vestigen. Voor zijn verbanning naar Elba, woonden Napoleon en zijn vrouw nog in het kasteel, waarna hij definitief afscheid nam van Frankrijk. Napoleon heeft flink zijn stempel gedrukt op het kasteel voor zijn vertrek en voerde grote veranderingen door naar zijn eigen smaak, die je tot op de dag van vandaag terugvindt in het paleis.

Napoleonmuseum, Kasteel Fontainebleau. Credit: Serge Reby

Tuinen

Daal de beroemde trappen af na je bezoek aan het kasteel, voor meer dan 130 hectare tuin. Hieronder benoemen we twee tuinen in het bijzonder, maar het park zit vol met verrassingen. Van een karpervijver tot een bijzondere binnenplaats, je zult in de verschillende delen je ogen uitkijken. Wandel rustig rond óf lees hieronder over de mogelijkheden om je te laten vervoeren.

Grande Parterre, Kasteel Fontainebleau. Credit: RMN Grand Palais

De Diana Tuin

Beroemd wegens de opvallende fontein, waar godin van de jacht: Diana, hoog op haar sokkel staat. Het is een fotogenieke plek en een favoriet in het park om even uit te blazen. Overigens zijn de verwijzingen naar de jacht niet puur om romantische redenen, het kasteel was een geliefde plaats voor de koningen om te jagen wegen de bosrijke omgeving. Lodewijk XIV keerde iedere herfst terug voor zijn favoriete tijdverdrijf.

De Diana Tuin, Kasteel Fontainebleau. Credit: Serge Reby

De Engelse Tuin

Dit stuk tuin is een van de plekken waarvan we weten dat het niet naar Napoleons smaak was, maar erg in de mode in zijn tijd. In deze tuin vind je zeldzame bomen en bloemen, het is een kleurrijk stuk. Nu nog bevinden zich hier kleine verborgen stukjes en verstop-plekken. Leuk detail: in dit deel van het park mag je picknicken!

De Engelse Tuin, Kasteel Fontainebleau. Credit: Serge Reby

Activiteiten rondom het chateau

Voor groot en klein is er hier genoeg te beleven. Er zijn verschillende tours of download van te voren de gratis app. Het kasteel biedt in de tuin de mogelijkheid om je te laten vervoeren per koets of per treintje. Liever zelf de touwtjes in handen? Ga een stukje varen op de idyllische vijver met een van de kleine roeibootjes. Tot slot een aanrader voor alle prinsen en prinsessen: je kunt hier voor jong en oud een kostuum huren op het terrein.

Rij met een koetsje over het terrein van het kasteel, Credit: Serge Reby

(Omgeving) Fontainebleau

Het stadje Fontainebleau is een geweldige uitvalsbasis om natuurlijk het kasteel te bezoeken maar het gebied wint ook steeds meer aan populariteit wegens het grote bos er omheen. In deze omgeving liggen veel grote rotsblokken waardoor het een populaire bestemming is voor klimmers en boulderaars. Er zijn op meerdere plekken spullen te huren voor deze activiteiten, zoals een matje om je eventuele val te breken tijdens het klimmen.

Regionale Natuurpark van de Gâtinais Français, vlakbij Fontainbleau
Ballon!