Parijs, Île-de-France

Parijs overview Parijs is een echte wereldstad, met een breed aanbod aan kunst, cultuur, sport, winkelmogelijkheden en natuurlijk lekker eten. Parijs heeft het allemaal. De talloze bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet of met de metro te bezoeken. De stad is opgedeeld in twintig arrondissementen met elk een eigen sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen rondom de Seine, andere populaire wijken zijn het romantische Montmartre en Montparnasse met alle cafés en restaurants.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eiffeltoren

De Eiffeltoren, het symbool van Parijs en een plek die je bezocht moet hebben. Gustav Eiffel ontwierp de toren ter ere van de wereldtentoonstelling die in 1889 in Parijs gehouden werd. Een bezoek aan Parijs is niet compleet zonder de Eiffeltoren. Deze 324 meter hoge toren telt drie verdiepingen die met de lift te bereiken zijn. Ga je liever met de trap, dit kan tot de tweede verdieping, een flinke klim van zeshonderd treden. 's Avonds wordt de toren verlicht door lampjes en laserstralen, waardoor het lijkt alsof de toren glinstert en je zult zien waarom Parijs ook wel de lichtstad genoemd wordt.

Eiffeltoren Parijs

Notre-Dame

De Notre-Dame is de bekendste kathedraal van Frankrijk en ligt op de Île de la Cité, een eiland in de Seine. Er werd bijna twee eeuwen aan deze indrukwekkende kathedraal gebouwd, tussen 1163 en 1345. De bouwstijl is overwegend vroeg-gotisch met kenmerkende waterspuwers, die er voor zorgen dat regenwater niet direct langs de gevels naar beneden stroomt. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de Notre-Dame tot basiliek verheven en er zouden drie relikwieën van Christus bewaard worden. In 2019 is de Notre-Dame door een grote brand zwaar beschadigd geraakt.

Notre Dame Parijs

Louvre

De herkenbare glazen piramide op het binnenplein van het Louvre is één van de ingangen naar dit grote museum. Het gebouw werd in de twaalfde eeuw gebouwd door Filips II en vanaf de veertiende eeuw was het de verblijfplaats van verschillende Franse koningen. Trek er rustig een hele dag voor uit om het museum te bezoeken en houd er rekening mee dat je niet de enige bent. Online een kaartje kopen, voorkomt dat je lang in de rij staat. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is één van de bekendste kunstwerken in het museum. Het is één van de grootste musea ter wereld en omvat talloze kunstwerken daterend uit de Griekse en Romeinse Oudheid tot de negentiende eeuw.

Louvre Parijs

Montmartre

Van oudsher een kunstenaarswijk, ligt Montmartre in het noorden van Parijs. Beroemde kunstschilders zoals Dali, van Gogh, Picasso, Toulouse-Lautrec, Degas en Renoir woonden hier. De schilderachtige wijk met smalle straatjes en kleine pleinen, is tegenwoordig nog steeds het thuis van veel kunstenaars. Je ziet ze aan het werk op Place du Terre en je vindt hier talrijke galerijen. Moulin Rouge, de wereldberoemde nachtclub, staat ook in Montmartre. Wil je een dinnershow beleven, reserveer dan vooraf.

Montmartre Parijs

Sacré Coeur

De Sacré-Coeur basiliek ligt in de wijk Montmartre, op een 130 meter hoge heuvel en je ziet deze al van verre liggen. De witte basiliek, gebouwd in Romaans-Byzantijnse stijl, dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Alleen al voor het uitzicht over Parijs bezoek je de Sacré-Coeur, na de Eiffeltoren is dit het hoogste punt van Parijs. Maar ook van binnen is de basiliek schitterend waar een grote mozaïek-afbeelding van Jezus het plafond siert. Bezoek ook de crypte met onder andere een bronzen beeld van Jezus, diverse kapellen en de graven van de kardinaals Richard en Guibert. Via 300 treden kan je de koepel van de Sacre-Cœur beklimmen, voor een nog weidser uitzicht over de stad.

Sacre Coeur Parijs

Champs-Élysées en Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe, een reusachtige triomfboog, staat midden op het plein Place Charles de Gaulle. Deze is in opdracht van Napoleon gebouwd, maar de bouw is pas in 1836, na zijn dood voltooid. Na de eerste wereldoorlog is het veranderd in een monument, waar het lichaam van een onbekende soldaat, gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog, nu rust. De eeuwige vlam herdenkt alle onbekende soldaten die in de beide wereldoorlogen gesneuveld zijn. Je kan het dak van de Arc de Triomph bezoeken via 284 treden (of de lift), vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over het plein en de Champs-Élysées.

Arc de Triomphe Parijs

Centre Pompidou

Als je naar het Centre Pompidou toe loopt valt het unieke ontwerp van het gebouw direct op. De opvallende buizen en roltrappen aan de buitenkant geven het de uitstraling van een fabriek. Binnen is het echter één van de grootste musea van moderne kunst, met exposities van verschillende, bekende en minder bekende kunstenaars. Je vindt hier onder andere werken van Picasso, Warhol en Matisse. Het gezellige plein voor het museum biedt terrassen en cafés, maar het café op het dakterras van het museum is een unieke plek, met een weids uitzicht.

Centre Pompidou Parijs

Montparnasse

Montparnasse is tegenwoordig een hippe wijk in het zuiden van Parijs, met veel bistro's en winkels. De wijk heeft een eeuwenoude geschiedenis, bezoek onder andere de begraafplaats, Cimetière du Montparnasse, de laatste rustplaats van Jean Paul Sartre en Simone de Beauvoir. De oude catacomben van Parijs (Les Catacombes de Paris), zijn ondergrondse gangen, waar de Parijzenaren in de negentiende eeuw botten en schedels opsloegen om meer ruimte te maken op de kerkhoven. Terug naar het heden, neem de snelle lift naar de 56e verdieping van de wolkenkrabber van Montparnasse, de Tour Montparnasse, voor een prachtig uitzicht over Parijs, ook als het weer wat minder is.

Montparnasse Parijs

Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries, was ooit de tuin van het gelijknamige paleis de Tuilerie. In 1553 werden deze in opdracht van Catharina d’Medici gebouwd en aangelegd. In 1664 breidde André le Nôtre de tuinen uit, tegenwoordig strekken deze Tuileries zich uit tussen het Louvre en Place de la Concorde. Wat ooit in Italiaanse stijl ontworpen is, heeft nu een overwegend Franse stijl met strakke lijnen in de paden, bloemperken en vijvers. In 1999 zijn de tuinen uitgebreid gerenoveerd en zijn diverse kunstwerken aan de tuinen toegevoegd. In de zomermaanden wordt hier de jaarlijkse kermis Fête de Tuileries gehouden.

Montparnasse Parijs

Winkelen in Parijs

Parijs is natuurlijk de modehoofdstad van de wereld, waar je op de bekende Champs-Élysées alle beroemde merken zult tegenkomen, zoals Jean Paul Gaultier, Dior en Chanel. Ben je meerdere dagen in Parijs, dan mag een dag winkelen natuurlijk niet op het programma ontbreken. Ook voor diegenen met een kleinere portemonnee zijn er ontelbare boetieks, kledingwinkels en grote warenhuizen te vinden. Galeries Lafayette vind je aan de Boulevard Haussmann, dit is één van de bekendste warenhuizen in Parijs en je kan hier uren shoppen voor kleding, schoenen, cosmetica, sieraden en luxe artikelen.

Winkelen Parijs

Opéra Garnier

Vlakbij het eerdergenoemde Galeries Lafayette vind je het imposante Opéra Garnier. De opdracht voor de bouw van dit statige theater werd gegeven door Napoleon III en is zowel van buiten als van binnen een feest voor oog. Pronkstukken zijn de fonkelende Grand Foyer en de met fluweel beklede theaterzaal. De bijzonder plafondschildering hier van Marc Chagall.

Opéra Garnier Parijs

Le Marais

Op de linkeroever van de Seine in het 3e en 4e arrondissement ligt de van oorsprong joodse wijk Le Marais, dit zie je terug in de oude synagoge en de diverse koosjere restaurants. Tegenwoordig is het een hippe, gezellige wijk met trendy cafés, winkels en galerijen. In de smalle straatjes staan nog verschillende bewaard gebleven middeleeuwse huizen, uniek voor Parijs en je vindt hier kleine winkeltjes, cafés en gezellige pleinen. Het is een sfeervolle wijk met een bruisend nachtleven, een geliefde plek, ook binnen de gay-scene.

Le Marais Parijs

Quartier Latin

Quartier Latin ligt tussen Boulevard St. Michel en Boulevard St. Germain. Het is van oorsprong de studentenwijk van Parijs, met als bruisende middelpunt de Universiteit Sorbonne. De naam Quartier Latin stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen, toen hier de colleges veelal in het Latijn gegeven werden aan studenten uit heel Europa. Rue de Mouffetard, kortweg La Mouffe, is de uitgaansstraat van het gebied met talloze cafés en restaurants, maar ook theater en winkeltjes. Omdat het een typische studentenwijk is kan je hier heel betaalbaar uit eten. In de naastgelegen wijk St. Germain vind je juist wat meer luxe hotels en winkels.

Quartier Latin Parijs

Omgeving

Disneyland Parijs

Op 32 kilometer buiten de stad Parijs ligt het vierde Disneypark ter wereld. Disneyland Parijs bestaat uit twee delen, Disneyland Park en Walt Disney Studio's. Disneyland Parijs is een drukbezocht pretpark, niet zonder reden want het is leuk voor jong en oud. Laat de kinderen kennis maken met Mickey Mouse en Donald Duck, maar ook de recentere Disneykarakters staan centraal in het park. Films en shows afgewisseld met flitsende attracties, zijn er voor elke leeftijd. Elk seizoen heeft zijn eigen thema, zoals Halloween en Kerst.

Disneyland Parijs Parijs

Het paleis van Versailles

Op zo'n twintig kilometer van Parijs ligt het Château de Versailles. In 1624 liet Lodewijk XIII een jachtslot bouwen, zijn zoon, Lodewijk de XIV bouwde het uit tot het huidige, reusachtige paleis. De bekendste zaal is de Spiegelzaal, hier werd in 1919 het Verdrag van Versailles getekend, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Direct achter het paleis liggen de tuinen van André Le Nôtre. Zijn Franse stijl wordt gekenmerkt door geometrische vormen, sierbomen, fonteinen en marmeren standbeelden. Heb je de hele dag om het paleis te bezoeken, loop dan verder door de tuinen naar het landgoed van de vrouw van Lodewijk de XIV, Marie Antoinette. Zij had hier haar eigen domein om aan de hectiek van het Franse Hof te ontsnappen. Je vindt hier een kleine bakkerij, ideaal voor een kleine pauze.

Versailles Parijs Parijs
Ballon!