Besançon, Jura

Citadel Besançon ligt op een schiereiland gevormd door een bocht in de rivier de Doubs. Hoog boven deze rivier staat een van de vestingswerken: de citadel van Besançon. Wandel door de oude wijken en de gezellige straatjes en bezoek de bijzondere bezienswaardigheden zoals de astronomische klok in de kathedraal Saint-Jean en de bijzondere huizenrij Quai Vauban aan de oevers van de Doubs.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Citadel van Besançon

Hoog boven de stad op de berg Mont Saint-Etienne prijkt de citadel van Besançon. Het vestingswerk is gebouwd tussen 1668 en 1711 onder leiding van de bouwmeester Sébastian de Vauban. Neem deel aan een rondleiding in de aanwezige musea, waartoe onder meer een rijk insectarium behoort. Sinds 2008 staat het vestingswerk samen met andere werken van Vauban op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Citadel

Quai Vauban

In de zeventiende eeuw is onder leiding van de gebroeders Robelin een harmonieuze wal van huizen met arcaden gebouwd. De rij versterkte huizen weerspiegelen op heldere dagen op een bijzondere wijze in de rivier de Doubs. Vanaf de Pont Battant en de kade Veil-Picard heb je een prachtig uitzicht op deze onder architectuur gebouwde façades.

Quai Vauban

Cathédrale Saint-Jean de Besançon

In het centrum van de stad staat de kathedraal Saint-Jean. In een van de kamers van de klokkentoren staat een astronomische klok, die is ontworpen en vervaardigd door de horlogemaker Auguste-Lucien Véroté. Een indrukwekkend mechanisme stuurt de binnen- en buitenklokken aan.

kathedraal

Victor Hugo Birthplace

Het geboortehuis van Victor Hugo, misschien ken je hem wel als schrijver van 'Les Miserables'. Het museum presenteert de strijd van deze illustere schrijver voor vrijheid, rechten en menselijke waardigheid. Het laat de banden zien die Victor Hugo had met zijn geboorteplaats en geeft een beeld van zijn werken als dichter, toneelschrijver en romanschrijver. In de periode dat Hugo met zijn familie in Parijs woonde, schreef hij zijn eerste succesvolle roman: 'Notre-Dame de Paris'. Een ander belangrijk element in zijn leven was de politiek. Hij richtte zijn aandacht op de rechten van kinderen, afschaffing van de doodstraf, aandacht voor de kansarmen en sociale ongelijkheid. Vanuit deze laatste twee speerpunten is de wereldberoemde roman 'Les Misérables' voortgekomen.

museum

Porte Noire

In het centrum van de stad staat de Romeinse triomfboog 'Porte Noir', ook wel de zwarte Poort of Poort van Mars genoemd. De poort is in 175 na Christus gebouwd. In de middeleeuwen werden er huizen tegen de poort aan gebouwd en is de straat in de loop ter tijden opgehoogd, waardoor een meter zich onder de grond bevindt.

Porte Noir

Omgeving

Grotte d'Osselle

Grotte d’Osselle behoort tot een van de oudste toeristische grotten ter wereld. De vondst van vele skeletten van holenberen maakte de grot beroemd. Bekijk tijdens een rondleiding de prachtige stalagmieten, stalactieten en kristallisaties. In het naastgelegen museum is een compleet skelet van de holenbeer te bezichtigen.

Osselle

Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans

Vlak bij Besancon is de koninklijke zoutziederij (fabriek) van Arc-et-Senans gevestigd. De zoutfabriek stamt uit de achttiende eeuw en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een interessante rondleiding door deze industriële locatie van de Royal Saltworks en ontdek waarom zout vroeger een belangrijk betaalmiddel was. Het complex is gebouwd door de architect Claude-Nicolas Ledoux; een visionair op het gebied van industriële architectuur.

Zoutziederij
Ballon!