Saint-Claude, Jura

overzicht De prachtige bergachtige omgeving van Saint-Claude staat garant voor mooie wandeltochten. Ook komen hier veel watersporters. De stad zelf kent een traditie van een eeuwenoud ambacht: de vervaardiging van pijpen uit bruyèrehout. Diverse ateliers geven rondleidingen en demonstraties. Je ziet er kostbare collecties van pijpen en oude machines.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kathedraal Saint-Claude

De kathedraal van Saint Claude, beter bekend onder de naam kathedraal Saint-Pierre, is een eerbetoon aan drie apostelen: Petrus, Paulus en Andreas. Gebouwd tussen de veertiende en achttiende eeuw, ligt ze midden in het stadje Saint-Claude. De bouw duurde zo lang vanwege financiële problemen door de pest, branden en plunderingen.

kathedraal

Musee de la Pipe et du Diamant

Een bezoek aan dit museum mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Saint-Claude. Het museum bestaat uit twee gedeeltes die een mooi inkijkje bieden in de wereld van enerzijds het slijpen van diamanten en edelstenen en anderzijds het oude ambacht van de pijpenmakers. Tijdens een rondleiding leer je meer over de geschiedenis en vervaardiging van de beroemde bruyèrepijp.

ambacht

Gorges de l'Abime

Deze schitterende kloof ligt vlakbij. Het eerste gedeelte is goed toegankelijk. Je wandelt via ijzeren steigers en bruggen dwars door de kloof. De prachtige rotswanden zijn bedekt met mos en kleine watervallen. In het tweede deel van de kloof wordt het wandelpad smaller en moet je hier en daar via een smal hek of touw langs een steile helling klauteren. Bezoek vooral de Cascade des Combes. Vanaf de parkeerplaats is het zo'n tweehonderd meter lopen. Let wel; via trappen naar beneden.

Jura

Omgeving

Regionaal Natuurpark Haut-Jura

Het Regionaal Natuurpark van de Haut-Jura bestaat uit drie gedeelten: de Ain, de Jura en de Doubs. De Crêt de la Neige vormt zich het hoogste punt en bevindt zich in het gedeelte van de Ain. Voor de natuur- en wandelliefhebber vormt dit een gebied een ware oase van bergen, rivieren, watervallen, bergweiden en pittoreske dorpjes. Een bekende bezienswaardigheid in het gedeelte de Jura is de kloof van Le Flumen, gelegen tussen Saint-Claude en Septmoncel. Hier zie je de prachtige Flumen-waterval. Een andere bezienswaardigheid is de Chapeau de Gendarme: een opeenstapeling van kalklagen die gelijkenis vertonen met de hoed van de gendarmes. In het deel van de Doubs trekt de vallei van Mouthe veel bezoekers: je vindt hier mooie wandleingen door bossen en weides. Iets ten noorden van Saint-Claude bevindt zich het bezoekerscentrum van Haut-Jura. Dit is een perfect beginpunt voor je bezoek aan de omgeving.

Jura
Ballon!