Carcassonne, Languedoc - Roussillon

Carcassonne Carcassonne is een bezienswaardigheid die je echt niet mag missen. La Cité is het historische centrum van de prachtig gerestaureerde vestingstad Carcassonne. Slenter door de smalle middeleeuwse straatjes en ga helemaal terug in de tijd. Je kunt leuk wandelen over het pad tussen de muur en de burcht. Carcassonne diende als inspiratie voor het gelijknamige en veelvuldig bekroonde bordspel. Leuk om te spelen!

Bezienswaardigheden & activiteiten

La Cité

Dit is waarom je Carcassonne bezoekt, La Cité, de oude citadel. Met een dubbele stadsmuur is de vesting niet alleen imposant, maar ook nog eens een vrijwel onneembaar fort. Toch heeft de huidige uitstraling een modern tintje. Tijdens de restauratiewerkzaamheden heeft de architect Viollet-le-Duc de vrije hand gehad en zijn veel gebouwen zelfs uitgebreid. De eenheid en stijl, maken dat het een schitterende stad is. Dwaal door de smalle straatjes van La Cité en bezoek de basiliek Saint-Nazaire, Chateau Comtal, de diverse oude poorten in de stadswal en wandel door de lices, de dwingels, tussen de beide stadsmuren.

La Cite Carcassonne

Les Lices

Deze dwingels liggen tussen de buitenmuur en de muren van het fort van Carcassonne. Ooit was het een verdedigingszone voor de stad, tegenwoordig loopt er een wandelpad door deze brede strook tussen de oude muren. Vanaf hier heb je een uniek uitzicht op de indrukwekkende stad. Je kan niet helemaal rond lopen, maar er is een stuk aan de oostkant van de stad Lices Hautes en het lager gelegen deel van de dwingels met drie torens, Lices Basses.

Les Lices Carcassonne

Saint-Nazaire Basiliek

Carcassonne heeft een flink aantal kerken, waarvan de Saint Nazaire Basiliek de mooiste is. Deze romaans/gotische kerk stamt uit de elfde eeuw, maar is door de eeuwen heen verder uitgebreid. In de negentiende eeuw is deze kerk volledig gerestaureerd. De bijzondere glas-in-loodramen zijn bijna allemaal authentiek en komen uit de dertiende en veertiende eeuw. Ze tonen onder andere het leven van Petrus en de beschermheiligen van de kerk St. Nazarius en St. Celsus. Het zeventiende-eeuwse orgel is één van de oudste in de Languedoc-Roussillon.

Saint Nazaire Basiliek Carcassonne

Porte Narbonnaise

Carcassonne kan je via verschillende poorten binnenlopen. Porte Narbonnaise is de bekendste en de belangrijkste. Je kan er dichtbij parkeren en dat maakt het ook meteen de meest gebruikte poort. Het oude verdedigingswerk stamt uit de elfde en twaalfde eeuw. Het heeft twee torens en werd in de negentiende eeuw gerestaureerd en uitgebreid met een loopbrug. La Porte d'Aude ligt aan de andere kant van de stad en ligt, zoals de naam al zegt, aan de rivier de Aude. Deze poort is enkel lopend te bereiken, het is even een klim, maar zeker de moeite waard.

Porte Narbonaisse Carcassonne

Chateau Comtal

Midden in het historische centrum van Carcassonne ligt Château Comtal. De bouw van het kasteel begon in de twaalfde eeuw, maar het werd, net als de hele stad, compleet gerenoveerd in de negentiende eeuw. Via de stenen toegangsbrug loop je het kasteel binnen, je kan deze, tegen betaling, bezoeken. De oude Tour de Pinte, een stenen uitkijktoren, zie je al van verre liggen. Rondom het kasteel liggen niet minder dan acht kleinere torens. In het kasteel staan verschillende middeleeuwse beelden, maar ook Romeinse overblijfselen.

Chateau Comtal Carcassonne

Saint-Michel Kathedraal

De meeste kerken staan in het nieuwere gedeelte van Carcassonne. Je vindt hier onder andere de gotische Eglise Saint-Gimer en Eglise Saint-Vincent, met zijn achthoekige toren die je kan beklimmen. De Saint Michel Kathedraal is de belangrijkste kerk van de stad. Het is de hoofdzetel van het Bisdom Carcassonne. De kerk is gefortificeerd bij de herbouw in de veertiende eeuw. In de façade zie je een prachtige gebrandschilderde roos. De klokkentoren heeft maar liefst acht klokken. Het negentiende-eeuwse orgel is een historisch monument.

Saint Michel Kathedraal Carcassonne
Ballon!