Gruissan, Languedoc-Roussillon

Gruissan Gruissan is een badplaats aan de Middellandse Zee. Het kleine stadje met zijn kronkelige straatjes vouwt zich uit onder en rond het kasteel, dat hoog op een heuvel staat. Laat je verrassen door de leuke winkels en boetiekjes. In Gruissan liggen water, zandstranden en mooie natuur altijd binnen handbereik. Wie weet spot je flamingo's!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tour de Barberousse

Het elfde-eeuwse kasteel is een echte blikvanger. Zoals bij veel Franse stadjes steekt deze kenmerkende halve toren, Tour de Barberousse, hoog boven alles uit. Waarschijnlijk was Gruissan vroeger de eerste linie om de stad Narbonne te verdedigen. Het kasteel is een ruïne, maar toch de moeite van een bezoek waard. Aan de voet van de heuvel ligt de Notre-Dame kerk. De kleine kerk bevat mooie gewelven, beelden en schilderingen.

Gruissan Toren

Lagune van Gruissan

Rondom Gruissan ligt heel veel water. Natuurlijk de Middellandse Zee, maar ook beschutte lagunes, het meer van Gruissan en een kanaal naar zee. Langs alle oevers en kades is het goed wandelen en fietsen. In de natuurgebieden rond Gruissan leven veel vogels, waaronder flamingo's. Deze vogels laten zich vaak zien, dus houd je camera (en verrekijker) gereed.

Natuur rond Gruissan

Stranden

Gruissan ligt in feite op een schiereiland tussen de zoutvelden en het kalksteengebergte la Clape. De stranden liggen op loopafstand van het dorp. Plage des Chalets is het meest dichtbij en tevens het langste strand. De naam zegt het al, er zijn strandhuizen (chalets) die op palen gebouwd zijn. Iets zuidelijker vind je Plage Sauvage de la Vielle Nouvelle, met daarachter lagunes en prachtige natuur. Het kleinere strand Plage de Mateille ligt iets ten noorden van het dorp en is iets rustiger (en deels naturistenstrand).

Gruissan Strand

Zoutvelden

Zeezout is een van de producten waar Gruissan bekend om staat, het wordt gewonnen uit de uitgestrekte zoutvelden. Bezoek de mooi gekleurde velden en pik gelijk het eiland Saint-Martin mee. Neem deel aan een rondleiding over de velden, waarbij van alles verteld wordt over de natuurlijke zoutwinning en de omringende natuurgebieden. In het winkeltje zijn allerlei leuke souvenirs te koop, van tafelzout tot badzout en andere streekproducten. Proef in het restaurant de lokale specialiteit: oesters.

Zoutvelden Gruissan
Ballon!