Montpellier, Languedoc-Roussillon

Montpellier Frankrijk In de stad Montpellier kan je genieten van zowel de cultuur in de stad als het strand wat op een steenworp afstand ligt. Het historische centrum van deze universiteitsstad is bijzonder door haar kleine straatjes, verschillende pleinen, vele winkels en restaurants. Door een stadswandeling te maken door het centrum zie je echt de highlights van de stad en kom je op de mooiste plekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

La Vieille Ville

La Vieille Ville is het oude centrum van Montpellier en één van de mooiste plekken om te bezoeken van de stad. Uiteraard is de historie van Montpellier hier goed terug te zien in de prachtige historische gebouwen zoals de Mikvé, een Joods badhuis uit de twaalfde eeuw en de oudste Europese medische school. Ook kan je in het oude centrum heerlijk eten en genieten van de Franse keuken met een heerlijk glas Franse wijn. Naast de vele restaurants zijn er ook een tal van kleine boetiekjes en winkeltjes te vinden in La Vieille Ville. Kortom, genoeg te doen om je een dag te vermaken in de stad.

La vieille ville Montpellier

Saint-Pierre Kathedraal

Midden in het oude centrum staat de vijftiende-eeuwse Saint-Pierre Kathedraal. Dit is de grootste Rooms-Katholieke kerk van de regio en tevens de zetel van het Aartbisdom van Montpellier. De twee hoge torens van de kerk steken ver boven alle andere gebouwen uit in de stad. Ook heeft de kerk wat weg van een middeleeuws kasteel door de uitstraling aan de voorzijde van de kerk met twee pilaren.

Saint Pierre Kathedraal Montpellier

Jardin des Plantes

De stad Montpellier kent vele parken en tuin, ongeveer 100, en de bekendste tuin is de botanische tuin Jardin des Plantes. Deze tuin is in de zestiende eeuw aangelegd en is hierdoor één van de oudste botanische tuinen van Europa. Je kunt hier heerlijk tot rust komen midden in de stad en genieten van de unieke bomen en planten met verschillende geuren en kleuren. Jardin des Plantes bestaat uit drie delen, een park, een bomentuin en een oranjerie.

Jardin des Plantes Montpellier

Place de la Comédie

Place de la Comédie ligt aan de rand van het oude centrum en is vernoemd naar de Opéra Comédie, een schitterend concertgebouw uit de achttiende eeuw. Dit plein wordt gezien als één van de mooiste pleinen van Frankrijk en is een geliefde plek voor locals en toeristen. Place de la Comédie wordt omgeven door historische gebouwen, vele terrassen en diverse straatartiesten zorgen voor wat extra vermaak.

Place de la Comedie Montpellier

Porte du Peyrou

Porte du Peyrou wordt ook wel gezien als de Arc de Triomphe van Montpellier. Deze zeventiende-eeuwse boog is ontworpen door François Dorbay voor Lodewijk XIV. Het is mogelijk om de Porte du Peyrou te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Porte du Peyrou Montpellier

Tour de Pins

De Tour des Pin is één van de laatste torens van de middeleeuwse verdedigingsmuur van de stad die bewaard gebleven is. Deze toren heeft haar naam te danken aan een boom die in de middeleeuwen op de top van de toren zou hebben gegroeid. De 25 meter hoge vierkante toren wordt ook wel Pinienturm genoemd en heeft tot het einde van de zestiende eeuw een verdedigingsfunctie gehad. Vervolgens is de toren een internaat geweest voor gecriminaliseerde meisjes. In de avond is de toren prachtig verlicht, het is zeker een aanrader om dan een bezoek te brengen.

Tour de Pins Montpellier

Strand van Montpellier

Op ongeveer tien kilometer afstand van Montpellier ligt het strand van Palavas les Flots, waar veel vakantiehuizen te vinden zijn. Voor een rustiger stukje strand is het beste om naar de rechterkant van Palavas les Flots te gaan. Ook kan je hier in de lagunes het gehele jaar door flamingo's spotten. Met het openbaar vervoer ben je vanuit de stad met ongeveer een half uurtje op het strand en hierdoor is een strandbezoek goed te combineren met de stad.

Strand Montpellier
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!