Narbonne, Languedoc-Roussillon

Narbonne Niet ver van de Middellandse Zee ligt het mooie stadje Narbonne. Het heeft een compact historisch centrum. Je verkent de mooiste bezienswaardigheden gemakkelijk tijdens een stadswandeling. De rivier de Aude doorkruist Narbonne en biedt prachtige doorkijkjes. Ook zijn mooie natuurgebieden binnen handbereik, waaronder het kalksteengebergte La Clape.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Narbonne

De kathedraal van Narbonne is een imposant bouwwerk midden in de stad. Het behoort tot het gecombineerde bisdom van Narbonne en Carcassonne. De officiële naam, Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur, is nogal een mond vol, maar geeft aan dat de kerk gewijd is aan de twee martelaren Just en Pasteur. Ondanks de ambitieuze plannen is deze dertiende-eeuwse kathedraal nooit voltooid. Toch is het een leuke bezienswaardigheid.

Kathedraal Narbonne

Paleis van de Aartsbisschop

Op hetzelfde pittoreske plein als de kathedraal, pronkt ook het Aartsbisschoppelijk Paleis met zijn vierkante middeleeuwse torens. In het paleis zijn tegenwoordig het stadhuis en twee musea gevestigd: het archeologisch museum en een museum voor kunst en geschiedenis. De gevel van het stadhuis is ontworpen door de architect Viollet-le-Duc, die ook de beeldige stad Carcassonne gerestaureerd heeft.

Paleis Aartsbisschop Narbonne

Canal de la Robine

Dit kanaal is een van de mooiste plekken in de stad. Deze zijtak van het Canal du Midi werd aangelegd om Narbonne met de Middellandse Zee te verbinden. Op de zonnige kades staan oude panden. Het is fijn wandelen of fietsen langs het kanaal, dat zich in totaal ruim 32 kilometer uitstrekt. Het hoogteverschil tot de zee wordt door zes sluizen overbrugd.

Canal de la Robine Narbonne

Pont des Marchands

Deze brug loopt over het Canal de la Robine en is bijzonder doordat er panden op de brug gebouwd zijn. De naam Pont des Marchands zegt het al; het is de handelaarsbrug. De brug stamt uit de Romeinse tijd. Op de brug vind je winkeltjes, maar ook woonhuizen. De brug loopt in het verlengde van de Via Domitia, een overblijfsel van de oude Romeinse weg, waar je beslist even moet kijken als je deze brug bezoekt.

Pont des Marchands Narbonne

Markthal

Les Halles de Narbonne zijn al meer dan honderd jaar een begrip. Ze behoren tot de mooiste van Frankrijk. Dagelijks tref je hier tientallen stands met verse groenten en fruit, brood, kruiden en specerijen, verse vis en typische streekproducten zoals wijn en kaas. Van het zien van al die lekkernijen krijg je trek!

Markthal Narbonne

Omgeving

Gruissan

Gruissan is een klein vissersdorp op een half uurtje rijden van Narbonne, tussen roze zoutvelden en groene wijngaarden. Het gezellige centrum met smalle straatje herbergt talloze cafés en restaurants. Vanaf het kasteel loopt een wandelroute langs de kust, wie weet zie je hier flamingo's. Voor de kust ligt het prachtige brede zandstrand van Gruissan op een schiereiland. Ten noorden van het dorp liggen nog meer stranden met uitzicht op de kalkrotsen van La Clape.

Gruissan

Natuurpark Narbonnaise et Méditerranée

Het waterrijke natuurpark Narbonnaise et Mediterranée loopt van het Corbières-gebergte naar de Middellandse Zee. Hierdoor biedt het een unieke afwisseling van bergen, rotsen, zandvlaktes, maar ook lagunes en brakke moerassen. Het is het domein van veel soorten planten en dieren. Vogelliefhebbers halen er hun hart op: je spot er flamingo's, plevieren, reigers, sternen, arenden en kleinere zangvogels. Je verkent het park prima te voet of per fiets/mountainbike.

Natuurpark Narbonnaise

La Clape

Het kalksteengebergte ten zuidoosten van Narbonne heet La Clape. Hoewel het niet heel hoog is, zijn de kalksteen wanden wel bijzonder en fotogeniek. Er lopen diverse wandelroutes. Een van de aanraders is de route naar het zinkgat Gouffre de l'Oeil Doux. Je kan om het smaragdgroene water lopen. Je kunt beter geen duik nemen, want de grond kan nog instabiel zijn. Dit gebied staat ook bekend om de wijngaarden die uitstekend groeien op de kalkhoudende bodem. Het zijn vooral witte wijnen die hier vandaan komen.

La Clape wijngaarden
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!