Nîmes, Languedoc-Roussillon

Nîmes Nîmes barst van de interessante overblijfselen uit de Romeinse tijd, kathedralen en sfeervolle stadsparken. Gelegen in het zonnige zuiden van Frankrijk, is het een ideale bestemming om cultuur, geschiedenis en zon te combineren. Het amfitheater Les Arènes is de bekendste bezienswaardigheid, maar als je rondloopt in het historische centrum ontdek je nog veel meer Romeinse pareltjes. In de omgeving zijn het aquaduct Pont du Gard en het waterrijke natuurgebied Camargue een bezoek waard. Het staat bekend om de wilde paarden en flamingo's.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Arena van Nîmes

Absoluut een hoogtepunt in Nîmes is het vrijwel intact gebleven amfitheater Les Arènes. Het Colosseum in Rome zou als voorbeeld hebben gediend tijdens de bouw in de eerste eeuw na Christus. Het amfitheater in Nîmes kan zich vandaag de dag er nog aan meten. Het amfitheater wordt geroemd om de perfecte symmetrie en goede constructie. De arena is nog steeds wel eens het toneel van stierengevechten, zoals het standbeeld van de matador voor het amfitheater al aangeeft. Wandel door de gangen en bekijk het gladiatorenkwartier, dat vol hangt met uitrusting van de vroegere gladiatoren.

De Arena van Nîmes

Tempel La Maison Carrée

Nóg een prachtig bewaard gebleven Romeins bouwwerk in Nîmes is de Romeinse tempel Maison Carrée. Loop rond de tempel om alle zuilen en de gedetailleerde versiering te bekijken. Ga lekker zitten voor de film over de oprichting en geschiedenis van Nîmes. Tegenover de tempel bevindt zich het Carré d'Art, het museum voor moderne kunst

Maison Carrée, Nîmes

Stadspark les Jardins de la Fontaine

Loop vanuit het centrum zo dit enorme stadspark in. Fonteinen spelen hier de hoofdrol. Koning Lodewijk XV gaf in de achttiende eeuw opdracht voor de aanleg. Bekijk vooral de toren Tour Magne, die nog stamt uit de Romeinse tijd. Ook de Tempel van Diana is zo oud. Vermoedelijk was het een bibliotheek.

Les Jardins de la Fontaine Nîmes

Magne toren

Middenin het stadspark prijkt de Tour Magne op een heuvel. Hier sta je op het hoogste punt van de stad. Als je de circa 140 treden van de toren beklimt, heb je een prachtig uitzicht over Nîmes en de verschillende bezienswaardigheden. Oorspronkelijk maakte de 36 meter hoge toren onderdeel uit van een lange verdedigingsmuur. De toren is deels afgebrokkeld, waardoor het niet meer dezelfde hoogte heeft als in zijn glorietijd.

Tour Magne in Nîmes

Kathedraal van Nîmes

In het hart van het centrum bewonder je de kathedraal Notre Dame et Saint-Castor. Hij werd in de zeventiende eeuw gebouwd op het fundament van een verwoeste kerk uit de elfde eeuw. Het is een eenvoudige kathedraal. Op de voorgevel zijn uitbeeldingen van Bijbelse verhalen te zien.

Kathedraal van Nîmes

Omgeving

Aquaduct Pont du Gard

Op ongeveer een half uur rijden van Nîmes bevindt zich het Romeinse aquaduct Pont du Gard. Dit bijzondere bouwwerk is in de eerste eeuw na Christus gebouwd om de stad Nîmes van water te voorzien. Pont du Gard onderscheidt zich van andere oude aquaducten door de hoogte en de uitzonderlijk goede staat waarin het bewaard is gebleven. De aquaductbrug is bijna vijftig meter hoog en hij prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als Romeins erfgoed.

Pont du Gard, Nîmes
Ballon!