Amiens, Normandië

Amiens, Normandië Amiens is een prachtige oude stad aan de oever van de rivier de Somme. De historie van de stad gaat terug tot de Romeinse tijd, waarin de Galliërs op deze plaats een brug over de Somme hadden gebouwd. Het letterlijke hoogtepunt van de stad is de eeuwenoude kathedraal van Amiens. De stad wordt ook wel Little Venice genoemd, door de vele grachten en kanalen die door de stad lopen. Langs deze kanalen vind je prachtig gekleurde huizen en pleintjes met restaurants en cafés om even lekker uit te blazen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Amiens

De Kathedraal, ook wel Notre Dam, van Amiens staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is met haar 42 meter hoogte de grootste kathedraal van Frankrijk! Van 1220 tot 1288 vond de bouw van deze kathedraal plaats en dat is een unicum, omdat de bouw van de meeste kathedralen veel langer duurden. Door de jaren heen zijn er wel aanpassingen en uitbreidingen verricht aan de kathedraal, zoals de torens aan de voorgevel. Wat deze kathedraal bijzonder maakt zijn de hoge ramen en de uitstraling van de beelden op de hoofdfaçade en het zuidelijk dwarsschip. Deze kathedraal kan je gratis bezoeken.

Kathedraal van Amiens

Huis van Jules Verne

De bekendste inwoner van de stad Amiens is Jules Verne. Deze auteur, bekend van voornamelijk science-fictionromans zoals 'De reis om de wereld in 80 dagen' vestigde zich in Amiens, nadat hij zijn vrouw had ontmoet en is er gebleven tot hij stierf. In het museum krijg je een goed beeld over zijn leven, zijn werk en zo kan je zijn oude schrijfkamer zien. Naast een museum, dat gevestigd is in het huis van Jules Verne, is er ook een wandeling naar hem vernoemd. Tijdens deze wandeling kom je onder andere langs een standbeeld ter ere van de schrijver, het stenen Cirque Jules Verne en het eerder genoemde museum, Maison Jules Verne. Deze wandeling begint en eindigt bij het toeristisch informatiecentrum van de stad.

Huis van Jules Verne

Drijvende tuintjes, Hortillonnage van Amiens

De stad Amiens heeft honderden drijvende tuinen, die de Hortillonnages worden genoemd. Deze tuintjes werden in de achtiende eeuw vooral gebruikt door de groenteboeren (hortillons), vanwege de vruchtbare grond. Nu zijn het veelal moestuinen die privé-eigendom zijn geworden. Vanwege de vele kanalen die er door Amiens lopen, zijn deze Hortillonnages het beste per boot te bezichtigen.

Drijvende tuintjes Hortillonnage van Amiens

Belfort van Amiens

Naast de kathedraal van Amiens staat ook dit Belfort op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de veertiende eeuw werd dit gebouw gebouwd en later moest het helaas herbouwd worden nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bombardementen is beschadigd. Het toeristenbureau organiseert twee keer per maand een rondleiding door het gebouw inclusief een rondleiding door de kathedraal. Houdt er wel rekening mee dat je hiervoor dan op tijd dient te reserveren.

Belfort van Amiens
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!