Bayeux, Normandië

Bayeux Het tapijt de Bayeux, een 70 meter lang, geborduurd wandkleed, is de bekendste bezienswaardigheid in dit stadje. Bayeux is ook de ideale uitvalsbasis om de D-Day-stranden te ontdekken. Hoewel er in de omgeving hevig gevochten werd, is de stad zelf gespaard gebleven. H oude centrum heeft daardoor nog opvallend veel historische gebouwen en een mooie gotische kathedraal. Wandel door het middeleeuwse stadscentrum met oude steegjes en geniet van de sfeer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tapijt van Bayeux

Dit maar liefst 70 meter lange wandtapijt vertelt het verhaal van de invasie van Engeland in het jaar 1066. Het hangt in het Centre Guillaume le Conquérant en wordt beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld. Als een soort stripverhaal worden zowel de voorgeschiedenis van de verovering van Engeland door de Hertog van Normandië verteld, als de invasie zelf en de daaropvolgende Slag bij Hastings. Volgens een legende is het kleed geborduurd door koningin Mathilde met haar hofdames. Waarschijnlijker is de theorie dat het in Engeland is gemaakt, slechts enkele tientallen jaren na de verovering zelf. Het enorme borduurwerk was oorspronkelijk bedoeld als decoratiestuk in de kathedraal.

Het tapijt van Bayeux

Notre-Dame Kathedraal

De Cathédrale Notre-Dame mag je zeker niet missen tijdens je verblijf aan Bayeux. Door de omvang al moeilijk te missen, maar het is ook een imponerend gebouw met prachtige glas-in-loodramen en mooie versieringen. De kathedraal is in de elfde eeuw gebouwd. In de vijftiende eeuw is de grote toren toegevoegd en in de negentiende eeuw nog de koperen koepel. De oude binnenstad rondom de kathedraal is met recht middeleeuws te noemen met alle nauwe straatjes en vakwerkhuisjes.

Notre Dame Kathedraal, Bayeux

Museum voor Kunst en Geschiedenis Baron Gérard

Naast de kathedraal ligt het voormalig bisschoppelijk paleis waar het Musee d’Art et d’Histoire Baron Gérard in is gevestigd. Kortweg het MAHB-museum genoemd. Het is een van de belangrijkste kunst- en geschiedenismusea in Normandië. Je wandelt hier door eeuwen aan geschiedenis en kunststromingen heen. De collectie bestaat uit 600 kunststukken, inclusief werken van Philippe de Champaigne, François Boucher en Kees van Dongen. Schilderijen, kant, porselein, maar ook archeologische vondsten zijn onderdelen. De setting is prachtig: het gebouw is een historisch monument, maar het heeft een volledig verbouwd modern en licht interieur.

Museum Baron Gérard, Bayeux

Herdenkingsmuseum van de Slag om Normandië

Het is 6 juni 1944, de geallieerden landen op de stranden van Normandië om Europa uit de greep van de Duitse bezetters te bevrijden. De daaropvolgende veldslag is een van de belangrijkste uit de Tweede Wereldoorlog. In dit museum ga je terug naar deze tien weken. Met een unieke verzameling voertuigen, uniformen, wapens en andere militaire middelen krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven in deze belangrijke periode. Het museum laat ook de organisatorische kant van de operatie zien: logistiek, communicatie, onderhoud, bevoorrading enzovoort. Dit ruim 2.000 vierkante meter grote museum wordt door liefhebbers gezien als een van de beste in zijn soort, bezoekers komen dan ook vanuit de hele wereld!

Herdenkingsmuseum, Bayeux

Botanische tuin

Deze Jardin Public is een park van bijna drie hectare groot. De botanische tuin werd in de negentiende eeuw geopend zodat leerlingen van de tuinbouwschool hier praktijkonderwijs konden krijgen. Uiteindelijk werd het een openbare tuin waar je nu fijne wandelingen maakt. Loop langs fleurige bloembedden, fonteinen, vijvers en kleine bruggetjes. Zorg er wel voor dat je even langs de markante Treurbeuk loopt. Het is niet de hoogte of de dikte die deze boom zo bijzonder maakt, maar het reusachtige bladerdak van golvende takken. De boom kan zelfs het eigen gewicht niet dragen waardoor takken deels ondersteund worden. De boom wordt geschat op ongeveer 160 jaar oud.

Botanische Tuin, Bayeux

Britse militaire begraafplaats

Deze begraafplaats ligt net iets buiten het centrum van Bayeux, vlak bij het Herdenkingsmuseum. Op de Cimetière Militaire Britannique liggen ongeveer 5.000 soldaten begraven, waarvan circa 4.000 Britten. Dit maakt het de grootste Britse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Je kent het beeld van deze begraafplaats vast wel van herdenkingen op tv: oneindige rijen witte kruizen in een smetteloos groen grasveld. Tegenover de begraafplaats is een gedenkteken voor de 2.092 soldaten van het Britse Koninkrijk die ook zijn omgekomen in de Slag om Normandië, maar hier niet begraven liggen.

Britse militaire begraafplaats, Bayeux

Omgeving

Stranden van D-Day

Op nog geen half uur rijden liggen de stranden van D-Day, een absolute must om te bezoeken tijdens je rondreis in Normandië. De geallieerden landden op vijf verschillende stranden, de beruchtste is Omaha, ook wel Bloody Omaha genoemd. Op deze plek stuitten de Amerikaanse troepen op een felle tegenstand van de Duitsers. Andere stranden zijn Utah Beach, Juno Beach, Gold Beach en Sword Beach. Op alle stranden zijn herdenkingsmonumenten, overblijfselen van bunkers en musea gevestigd. Bij Batterie de Maisy krijg je een goed beeld van de Duitse verdediging op het strand en de loodzware omstandigheden voor de geallieerden.

Stranden D-Day bij Caen

Kastelen in de buurt van Bayeux

Rond Bayeux liggen meerdere kastelen. Te beginnen bij Château de Balleroy op zo'n twintig minuten rijden. Rondom het kasteel liggen prachtig aangelegde tuinen. Bezichtig het kasteel met authentiek ingerichte kamers. Bij het kasteel vindt je ook een museum voor de luchtballonvaart. Een half uurtje ten westen van de stad ligt Château de Colombières, ook een historisch monument met een mooi omliggend park. Een deel van het kasteel kun je bezoeken, enkele kamers zijn als Bed & Breakfast in gebruik. Ten oosten van Bayeux vind je Château de Fontaine-Henry. De laatste is weliswaar geen kasteel, maar een klooster: Abbaye Saint-Martin de Mondaye.

Kastelen in de buurt van Bayeux

Labyrint van Bayeux

Net ten westen van de stad ligt een klein themapark, het Labyparc Bayeaux. Wanneer het mais hoog genoeg, dat is elk jaar ergens in de zomervakantie, kan je hier het doolhof ontdekken. Voor de kinderen is er nog meer te doen, een skelterbaan, opblaaskussens en glijbanen en een midgetgolfbaan. Ook Bayeux Adventure is leuk om met kinderen te bezoeken. Hier is een klimparcours, een reuzenglijbaan, een hindernisbaan (ook voor volwassenen), een kinderboerderij, maar ook mogelijkheden voor boogschieten en paintball. Beide parken liggen niet ver van elkaar en je kunt ze dan ook eventueel combineren.

Labyrinth van Bayeux
Ballon!